Magyarok kenyere: több mint négyszáz tonna búza

2015. augusztus 20., csütörtök 22:10

kenyerszeges2015-magyarok-kenyere400-1440101280.jpgPécs, 2015. augusztus 20. - A tavalyi mennyiség több mint duplája, 426 tonna búza gyűlt össze az idei Magyarok kenyere jótékonysági program keretében - jelentette be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Győrffy Balázs a Szent István terén rendezett Magyarok kenyere ünnepen újságíróknak azt mondta, hogy mintegy kétezren ajánlottak fel gabonát a rászorulók támogatására. "Ezért az ügyért sokan hajlandók tenni, a kezdeményezés olyan lelki energiákat mozgósít a gazdákban, melyeket érdemes kihasználni" - tette hozzá.

 

Páva Zsolt polgármester hangsúlyozta: örül annak, hogy a Magyarok kenyere programmal a baranyai megyeszékhely példát mutat, hogy összefogással, kölcsönös segítségnyújtással milyen sokat lehet tenni egy közösségért. A politikus kitért rá, Pécs és Baranya nagyon büszke a Magyarok kenyere programra és szeretne továbbra is otthont adni az akció kiemelt eseményeinek.

hirdetés

 

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője azt emelte ki, hogy e "kis kezdeményezés hihetetlenül hamar naggyá lett", és már nemcsak az alapítvány árváinak, hanem további sok-sok embernek jelent ételt, vigaszt. A szerzetes fontosnak nevezte, hogy a jövőben is legyen hitünk kezdeményezni. "Ne sopánkodjunk, mert a nemekből, a félelemből, a kishitűségből nem lesz kenyér, nem lesz élet, az az igenekből, az elvetett magokból, az elültetett fákból, a tanulmányokból, a leánykérésből, a gyerekvállalásból lesz" - fogalmazott.

 

Korinek László jogászprofesszor, akadémikus, a Magyarok kenyere ötletgazdája úgy vélte: az akció sikere annak köszönhető, hogy egyre többen tudnak róla, egyre több magyar szántóvető akar a részese lenni. Utalt arra, hogy a nemzeti összetartozást és a szolidaritást jelképező Magyarok kenyere program 2011-ben indult Pécsről. Az akció első évében 10 tonna, 2014-ben pedig már a várakozásokat messzemenően meghaladva, 200 tonna búzát sikerült összegyűjteni.

 

Az ország minden megyéjéből érkező és a külhoni területeken termelt gabonát a mohácsi Szent Miklós vízimalomnál ünnepélyesen összeöntötték, majd az ország tizenkilenc malmában lisztté őrölték. A lisztből a vajdasági Székelykevéről érkezett kovász és az erdélyi Parajdról küldött só felhasználásával sütöttek kenyereket a budapesti Szent Jobb-körmenetre és az ország összes megyei jogú városának augusztus 20-ai ünnepségére. Készült több ezer cipó is, amelyeket a Pécsi Jótékony Nőegylet értékesít, hogy a befolyó pénzből gyermekek étkeztetését segíthesse.

 

A liszt nagy részét idén is a program nagy kedvezményezettjei, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a Nagydobronyi Református Irgalmas Szamaritánus Gyermekotthon és a budapesti Oltalom Karitatív Egyesület kapja, de idén először, Szent Erzsébet napján, november 19-én az egész Kárpát-medencében lesz adományozás - mondta Korinek László.

 

A Magyarok kenyere ünnepség Pécsen az új kenyér megáldásával, megszegésével, majd a székesegyházban szentmisével ért véget. A Szent István téren és a Dóm téren rendezett Szent István-napi programokon több ezren vettek részt.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

zolduzlet-sajtotajekoztato400-1395206393.jpgBudapest, 2014. március 19. - Díjátadó sajtótájékoztatóval zárult tegnap a Magyarországon egyedülálló környezettudatos üzlet mintaprojekt, melyet a SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. indított el tavaly márciusban a Magyar Telekom hello holnap! „fenntartható tudatformálás” pályázatának támogatásával.

udules400-1437846474.jpgBudapest, 2015. július 26. - Az üdülési jog jelentését és jellemzőit a fogyasztók széles köre megismerte, azonban az értékesítéskor elhangzó megtévesztő tájékoztatások több problémát is okoznak.

kormanyhivatalok-vezetoinek-kinevezese20140718-400-1405683415.jpgBudapest, 2014. július 18. - Az Országház Vadásztermében vették át kinevezésüket a fővárosi és megyei kormányhivatalok új vezetői. A kinevezésekre azért volt szükség, mert a miniszterelnök négyéves mandátumának lejártával a korábbi vezetők megbízatása is megszűnt.