Magyarok kenyere: 77 tonna búzát gyűjtöttek össze

2013. augusztus 14., szerda 23:12

magyarok-kenyere2013-1-1376515930.jpgBudapest, 2013. augusztus 14. - Mintegy hetvenhét tonna búzát gyűjtött össze a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a magyarok kenyeréhez. A megyei igazgatóságok közreműködésével a tavalyi mennyiség több mint háromszorosa gyűlt össze - áll az MTI-hez szerdán eljuttatott NAK-közleményben.

Mint írják, a megyénként kijelölt 2-3 átvevőpontra több száz termelő és vállalkozás szállított be adományt. A legtöbb búzát Békés, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Nógrád megyében ajánlották fel a gazdálkodók.
   

Az összeöntés ünnepét augusztus 17-én, a mohácsi Szent Miklós Vízimalomnál tartják, ahol a begyűjtött búzát megőrlik. A lisztből Pécsváradon sütik meg a nemzet kenyerét, illetve azt az ötezer kis cipót, amelyet jótékony céllal osztanak szét Pécsett augusztus 20-án.
   

hirdetés

A liszt legnagyobb részét idén is a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttatják el, amely a gyermekotthonok lakói számára készít belőle ételeket.
   

Korinek László jogászprofesszor, akadémikus, ötletgazda múlt heti pécsi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a tavalyi mennyiség több mint kétszerese, mintegy ötven tonna búza érkezhet Baranyába a magyarok kenyere jótékonysági akció keretében.
   

A tervezett 50 tonna búza felét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ajánlotta fel az idei magyarok kenyere jótékonysági akcióhoz.
   

A fővárosi állami ünnepre szánt kenyeret, amelyet a Szent Jobb-körmeneten Erdő Péter bíboros áld meg augusztus 20-án, idén is a Baranyában összegyűjtött lisztből sütik meg.

 

Forrás: MTI
MTI Fotó: Soós Lajos

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2014. március 22. - A magas egy főre jutó hozzáadott értéket termelő ágazatok, közöttük az infokommunikáció tudatos fejlesztése olyan kitörési lehetőséget jelenthet, ami a térség legfejlettebb digitális gazdaságává teheti Magyarországot - derül ki az informatikai szövetség tanulmányából, amelyet sajtótájékoztatón mutattak be tegnap.

erdotuz-400-1424811794.jpgBudapest, 2015. február 25. - Alig olvadt el a hó, azonnal begyulladtak a tavaszi vegetációtüzek, több erdő is károsodott, értékes gyepterületek pusztultak el, beleértve a helyszín teljes ökoszisztémáját, élővilágát. Szerencsére személyi sérülés nem történt, azonban a szakemberek mindenkit nagyobb odafigyelésre intenek. Magyarországon az erdőtüzek 99 százaléka emberi gondatlanságból fakad.

A bányászok nyugdíjszabályainak múlt év elejei módosítása miatt demonstrált a Bánya-, Energia-, és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) kedden Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. A komlói delegáció is képviseltette magát.