Letarolja-e a piacokat a brit vírus?

2016. július 13., szerda 07:05

kovacsmatyas400-1468313277.jpg

Budapest, 2016. július 13. - A Brexit okozta izgalom az előttünk álló negyedévben is velünk marad, a globális növekedés azonban nincs veszélyben. Egyelőre maguk a nagy jegybankok is kivárnak, így a befektetők számára is a türelem, és a hosszabb távra előretekintés ajánlatos - javasolják a K&H Alapkezelő szakemberei a harmadik negyedévre.

A szavazás eredménye nemcsak átmeneti sokkot okozott a piacok számára, de a bizonytalanság miatt már az idei és jövő évi EU-s növekedési várakozásokat is visszavágták 0,2-0,5%-kal. Félő, hogy a britek által elindított lavina nemcsak politikailag, de gazdaságilag is megrázza egész Európát.

 

- Az előttünk álló negyedévet egyértelműen a Brexit-hatás fogja meghatározni, túlzás lenne azonban a mostani eseményeket a 2008-as pénzügyi válsághoz hasonlítani. Egyrészt, ha alul is értékelték a piacok a kilépés kockázatait, nem mondhatjuk, hogy teljesen váratlanul ért minket a döntés. Másrészt egyértelműen az a cél, hogy a kilépés kontrollált mederben történjen a „fertőzés” megakadályozása, vagy legalább minimalizálása érdekében. Ez pedig azt jelenti, hogy a piacok előbb-utóbb magukra találnak, és a globális növekedést nem fogja döntően befolyásolni a Brexit - nyugtatta meg a kedélyeket Kovács Mátyás (képünkön), a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

hirdetés

 

A befektetők jelenlegi bizonytalanságát azonban jól mutatja, hogy a tipikus menekülőeszközök teljesítenek most jól. A kötvényhozamok globálisan mélyponton vannak, az arany ára pedig közel 10%-ot emelkedett az elmúlt hetekben. Egyelőre maguk a nagy jegybankok is kivárnak: az EKB folytatja kötvényvásárlási programját, miközben az amerikai jegybank kamatemelése nemhogy idén, de egyre inkább úgy tűnik, hogy a jövő év első felében sem lesz aktuális.

 

- A befektetések nyelvére lefordítva ez annyit tesz, hogy a megtakarítással rendelkezőknek is érdemes türelmesnek lenniük, és a hirtelen döntések helyett hosszabb távra gondolkodni, és meghatározni a portfólió összetételét - javasolja a szakember.

 

Mennyire fertőzi meg Magyarországot a Brexit?

 

A Brexit hatása nálunk is izgalmakat okozhat, leginkább az európai, ezen belül is főként a német gazdaság lassulásán keresztül. Az már most látható, hogy a várva várt Moody’s felminősítés elmaradt, de az is lényeges, hogy a kilépés levezénylése során hogyan alakul majd az EU-s források sorsa.

 

A növekedés támogatása, illetve a nyugat-európai kötvénypiacok negatív hozamai miatt az MNB ismét a jegybanki élénkítés eszközéhez nyúlhat, ezúttal azonban a kamatvágás helyett újabb nem-konvencionális eszközök bevezetése következhet.

 

A hazai kötvénypiac a negyedik negyedévben kaphat újabb támogatást, amennyiben a Moody’s a következő, novemberi felülvizsgálata során a Fitch-hez hasonlóan befektetési kategóriára javítja a hazai adósminősítést, miközben az S&P szeptemberi döntésén még nem számítunk felminősítésre.

 

További aktuális tőkepiaci hírek és befektetési tippek: trendmonitor.hu

 

Forrás: K&H Bank

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2014. május 21. - Mintegy 800 álláslehetőséget kínál a Monster.hu állásportál péntekig tartó, ingyenes virtuális állásbörzéjén - közölte az MTI-vel a rendezvény egyik partnere, a Workania állásportál.

kep-gvti400-1428551571.jpgDebrecen-Pécs, 2015. április 9. - A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerződést kötött a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületével (FOME), így a tanácsadás ismét elérhető lesz az öt vidéki nagyvárosban tavaly megnyitott Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodákban (Irodahálózat) a FOME szakembereinek közreműködésével.

Budapest, 2013. október 26., szombat - Október 27-én, vasárnap hajnali háromkor egy órával kell visszaállítani az órákat. Az átállás érinti a MÁV és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyes járatait is.