Lesz-e munkaerő-felvétel, fizetésemelés a hazai cégeknél?

2016. augusztus 1., hétfő 07:05

Budapest, 2016. augusztus 1. - A hazai vállalkozások túlnyomó részének nem áll szándékában munkavállalót felvenni, így nem várható a szektorban a foglalkoztatás látványos javulása. Fizetésemelésre a kis- és középvállalkozások (kkv-k) durván harmada készül, az ipari szektorban azonban ez közel minden második cégre igaz - derül ki a K&H kkv bizalmi index adataiból.

A félezer hazai kkv-vezető körében végzett K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb eredménye szerint a vállalkozások döntő többsége a jelenlegi munkavállalói létszámmal fog működni a következő egy évben.

 

- A munkaerő-felvételt tervező cégek aránya 24%-ról 18%-ra zsugorodott év eleje óta, és legtöbben csupán néhány főt terveznek felvenni. A kkv-szektorban tehát továbbra sem várható a foglalkoztatás látványos bővülése - részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv-marketing-főosztály vezetője.

hirdetés

 

Nem mindegy azonban, milyen szakirányú végzettséggel rendelkezik a leendő munkavállaló, mivel az egyes ágazatokban igen eltérő az elhelyezkedés esélye. Míg az ipari cégek negyede keres új munkaerőt, addig a szolgáltató, kereskedelmi és mezőgazdasági szektorban ez az arány 16-17% körül mozog.

 

Fizetésemelés a láthatáron

 

A fizetésemelést tervezők aránya nem változott év elejéhez képest (37%), átlagosan 3,7%-kal kaphatnak magasabb bért a munkavállalók a következő egy évben. Az ipari vállalkozások e tekintetben is kiemelkednek, a szektorban jóval az átlag fölött, közel minden második cég készül béremelésre.

 

- A KSH legfrissebb adata szerint összességében jól megy az iparnak. Májusban az ipari termelés volumene 9,2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, míg 2016 első öt hónapjában összesen 3,0%-kal bővült a termelés az előző év azonos időszakához képest. Feltehetően ez áll az ipari vállalkozások fokozott munkaerőigényének, illetve fizetésemelési szándékának hátterében - tette hozzá Kovács Viktor Zoltán.

 

Forrás: K&H

Kapcsolódó cikkek

download-1367182257.jpg

A meteorológusok szerint a következő napokban igazi nyári idő lesz, ami már alkalmas a fürdésre is. Lesz, ahol 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Számos strand kinyit a hétvégén, a Balatonnál pedig már egy hete is fürödhettek számos helyen.

hallgatok-1355999004.jpg

A fővárosba szervezett Téli Rózsás Diákforradalom folytatásaként a Lánchídon többszáz diák gyűlt össze a felsőoktatás tervezett átalakítása miatti tiltakozásul, ahonnan a rendőrség három diákot előállított.

Pécs, 2015. július 7. - Megnyitotta kapuit a második PR Akadémia Pécsen. A szakma harminc neves képviselőjét felvonultató, háromnapos előadássorozat a Magyar PR Szövetség (MPRSZ) és a pécsi egyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karának (FEEK) közös rendezvénye. Az idei kiemelt témák a vállalatok társadalmi felelősségvállalása (CSR) és a társadalmi konfliktusok kezelése.