Legtöbben nem barátkozunk a kollégákkal

2016. december 19., hétfő 07:05

Budapest, 2016. december 19. - A dolgozók kevesebb mint fele gondolja úgy, hogy a kollégái között legalább egy valakivel baráti kapcsolatban lenne. Minden tízedik számára teljesen lényegtelen, hogy a munkán kívül milyen kapcsolatban van a munkatársakkal. A régi kollégákkal is kevesen tartják a kapcsolatot, azok között, akik mégis a személyes okok mellett leginkább szakmai kapcsolat- és a karrierépítés számít.

A profession.hu több mint 1000 munkavállalót kérdezett meg arról, hogy mennyire tartják fontosnak a jelenlegi és régi kollégákkal való kapcsolatukat. A válaszadók több mint fele nem fektet különösebb hangsúlyt arra, hogy munkaidőn kívül is találkozzon a munkatársakkal és a régi kollégákkal is csak minden harmadik válaszadó találkozik rendszeresen. Ez alól az államigazgatásban, illetve az egészségügyben dolgozók képeznek kivételt, itt a többség szívesen köt munkahelyi barátságokat és ezek kevésbé is szakadnak meg.

hirdetés

 

Meglepő módon a felsővezetők is közelebb érzik magukhoz a régi kollégáikat, majdnem 60 százalékuk szerint több barátjuk is van a volt munkatársak között. Ez a pozitív hozzáállás viszont már nem marad meg a jelenlegi munkahelyen: csupán 35 százalékuk érzi úgy, hogy innen is megmarad majd valamilyen baráti kapcsolat.

 

Átlagosan a dolgozók 41 százaléka érzi úgy, hogy tartani fogja a kapcsolatot a mostani kollégáival, ez pusztán 4 százalékkal kevesebb annál, mint ahányan jelenleg is úgy válaszoltak, hogy legalább egy barátjuk van a munkahelyükön. A 25-29 éves korosztály kiemelkedő kapcsolatépítésben: 57 százalékuk ápol baráti kapcsolatokat a munkahelyén.

 

Találkozni azonban csak a válaszadók 35 százaléka szokott rendszeresen a régi munkahelyen megismert kollégákkal. Ez a szám a 30-39 éves korosztály körében a legmagasabb, ami magyarázható azzal, hogy ezt a korosztályt az idősebbeknél kevesebb kötöttség jellemzi, viszont anyagilag már megengedhetnek maguknak egy-egy találkozót. A legrosszabb helyzet az oktatásban figyelhető meg, itt csak minden ötödik munkavállaló tartja a kapcsolatot.

 

A válaszadók 65 százaléka szerint a barátság miatt fontos a kapcsolattartás a régi kollégákkal, de majdnem felük számára az értékes szakmai kapcsolat is számít. A korral egyre kevésbé lesz fontos a személyes vonatkozás ebben a kérdésben, de a 25-29 éves korosztályban is 59 százalék tartja fontosnak a karrierépítés kilátását a munkahelyi barátságok megkötésekor.

 

Forrás: profession.hu

Kapcsolódó cikkek

mocsai-tamas-es-novodomszky-eva-vetette-az-elso-sor-burgonyat-400-1429761216.jpgFelsőmocsolád, 2015. április 23. - Ötvenhárom településen, összesen 110 hektárnyi földterületen indult el a tavaszi munka a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában. Az itt megtermelt egészséges élelmiszernövények, zöldségfélék nehéz sorsú emberekhez kerülnek majd. A program történetében eddig 100 ezer ember kapott kézzelfogható segítséget.

videokontroll-delfindij400-1466049121.jpg

Budapest, 2016. június 16. - DELFIN Díjat nyert a Videokontroll, a precíziós terményszárítást megvalósító innováció. A fejlesztés iránt egyre élénkebb a piaci és befektetői érdeklődés, jelenleg tőkebevonás előtt áll.

Budapest, 2016. január 6. - A meteorológiai előrejelzések szerint a Dunántúl déli felén és Bács-Kiskun megyében szerda hajnalig 1-5 mm ónos eső valószínű. Somogy déli részén, Tolnában és Baranyában ennél több is hullhat, szerdán pedig az ország délkeleti felén várható kisebb mennyiségű ónos eső. A síkosságmentesítés ónos eső esetén kevésbé hatásos, mivel az olvasztó keverék csak akkor érvényesül, ha megszűnik a csapadék. A Magyar Közút kéri a közlekedők együttműködését: ónos eső esetén lehetőleg ne induljanak útnak.