Lego-nagyhatalom lesz Magyarország

2013. április 15., hétfő 14:43

download-1366030162.jpg

Közel hatvanmilliárdos fejlesztésbe kezd magyarországi gyárában a Lego csoport. A dán játékgyártó stratégiai szerződést köt a kormánnyal, és a héten nyilvánosan is elindítja nyíregyházi gyárának zöldmezős bővítését, ahonnan klasszikus Lego- és Duplo-kockák árasztják majd el a világot. A bővítéssel megduplázódik a műanyag építőelem-gyártás Magyarországon.

Európába, Ázsiába és az amerikai kontinensre is szállítják majd Nyíregyházáról a Lego csoport termékeit, ha a bővítés után 2014-től teljes gőzzel beindul a gyártás. A dán világcég, amely 2004 óta jelen van Magyarországon, nagy mértékben bővíti itteni termelését, amellyel már az elmúlt években elérte a 12 milliárdos éves árbevételt.

Az Index információi szerint a 100 hektáros nyíregyházi gyárterületen – a miniszterelnök jelenlétében – egy speciális időkapszula elhelyezésével kezdődik a héten az új gyár építése. Az óriásberuházásra 200 millió eurót, azaz mintegy 60 milliárd forintot költ az anyavállalat. Az eddig 1200 főt foglalkoztató gyárban 250 ember számára nyílik új munkalehetőség. A építkezést nyilvánosan a miniszterelnök pénteki gyárlátogatásán jelentik be.

hirdetés

A Lego gyárfejlesztése nemzetgazdasági szempontból is jelentős. Az elmúlt években ugyanis jelentősen visszaesett Magyarországon mind a beruházások, mind a külföldi működőtőke-befektetések aránya. Az OECD idén januárban közzétett jelentése szerint (pdf, angolul) a 2008-as 6,3 milliárd dollárról 2010-re 2,2 milliárd dollárra csökkent, majd 2011-ben is csak 5,2 milliárd volt, a teljes befektetett tőkeállomány pedig a 2007-es 95,5 milliárd dollárról öt év alatt 83,8 milliárdra csökkent (miután a beérkező FDI-nél nagyobb mértékű volt a korábban befektetett tőke kiáramlása).

 

A Legóéhoz hasonló nagyságrendű külföldi beruházásra pedig a kétszázmilliárdos kecskeméti Mercedes-gyár megépítéséről szóló, még 2008-ban meghozott Daimler-döntés óta csak egy példa volt, a győri Audi-gyár bővítése.

A Lego új magyar üzemének fő profilja Duplo elemek gyártása lesz. A legkisebbek számára készülő építőkockák mellett azonban klasszikus Lego termékeket is előállít a gyár, ami egyben a város új turisztikai látványossága lesz. Az üzemben olyan látogatóközpontot alakítanak ki, ahonnan közvetlenül meg lehet majd figyelni a játék építőkockák gyártási folyamatát.

 

A cégcsoport nemcsak beruházni fog, hanem hétfőn stratégiai együttműködést köt a kormánnyal, amelyben kinyilvánítja, hogy hosszú távú és tartós jelenlétre készül Magyarországon.

A Lego egy évtizede a Flextronics érdekeltségein keresztül került Magyarországra. A kiszervezett gyártást Svájcból Sárvárra telepítették, majd 2006-ban Nyíregyházára költöztették a gépeket. A nyíregyházi gyárat 2009-ben avatták fel.

 

A cégcsoport központja továbbra is a dániai Billundban működik, építőelemeket azonban a  dániai gyáron kívül további három helyen, Magyarországon, Csehországban és Mexikóban állítanak elő. Az elmúlt években mindhárom helyen visszavették a termelést a szingapúri székhelyű elektronikai gyártási szolgáltatótól, a Flextronicstól.

A globális cégadatok azt mutatják, hogy a válság megkímélte a világ gyerekjáték piacán mozgó anyacéget. 2010 é 2012 között a cégcsoport összesített bevétele több mint 40 százalékkal nőtt, és jelentősen emelkedett az alkalmazottak száma is: tavaly világszerte mintegy 12 ezer embernek adott munkát a cég.

Az Opten céginformációs  rendszer adatai szerint a magyar céget, a Lego Manufacturing Kft.-t 2008-ban alapították, tulajdonosa közvetlenül a dn vállalat. Az elmúlt három évben a magyar vállalat az árbevételét 8 milliárdról 12 milliárd forint fölé tornázta fel, az adózott eredmény 2011-ben meghaladta a 260 millió forintot.

A Lego csoport statisztikái szerint az idén 23 milliárd darab építőkockát dobnak piacra, stabil vásárlók számát 400 millióra becsülik, ez nemcsak gyerekekből áll, hanem részben felnőttekből is. Ha a terveknek megfelelően jövőre teljes gőzzel beindul a termelés, a magyar üzem adja majd a Lego összetermelésének 20 százalékát.

 

(index.hu)

Kapcsolódó cikkek

Az MSZP a munka törvénykönyvének módosítását javasolja azért, hogy a jövőben senkit se lehessen telefonon vagy sms-ben elbocsátani. A kormány eközben épp a mai napon adta át a 2012-es év "családbarát munkahelyeinek" kitüntetéseit.

ddc-csr-dij-foto1-kapas-gergo-400-1456778285.jpg

Budapest, 2016. március 1. - Pénteken tartotta a GAP Média Kft. 3 Jó Cselekedet nevű társadalmi kezdeményezésének díjátadó estjét. A jótékonysági verseny helyezettjei között szerepel a Duna-Dráva Cement Kft. is. A vállalat három projektjével indult, ezek közül végül a „Legnagyvonalúbb jó cselekedet” kategóriában ért el első helyezést.

Budapest, 2016. szeptember 19. - A nagyvállalati szektoron belül a családi tulajdonú vállalatok a GDP több mint felét adják, és a dolgozók felét foglalkoztatják. Jelentős gazdasági szerepük miatt a K&H feltérképezte a szegmens várakozásait, amely alapján egyelőre növekedés látható, azonban ennek fenntartása nagyban függ az előttük álló legnagyobb kihívás, a generációváltás sikeres levezénylésétől.