László Károly: Pécs, Auschwitz és Svájc után Veszprém

2013. november 13., szerda 13:00

laszlo-karoly-kapufilm1999-2000-1384301558.jpgVeszprémben, a Mártírok úti zsidó temetőben helyezik örök nyugalomra a svájci Mammernben elhunyt László Károly pécsi születésű műgyűjtőt - tájékoztatta a veszprémi Művészetek Háza kedden az MTI-t. A temetés időpontja még nem ismert.

László Károly november 8-án hunyt el, életének 91. évében. Gyűjteményének állandó kiállítása 2006 óta látható Veszprémben a Művészetek Házában, a Dubniczay-palotában.

 

1923. július 16-án Pécsett született, középiskolai tanulmányait a cisztercita rend pécsi reálgimnáziumában végezte, majd a pécsi egyetem orvosi karára iratkozott be. Tanulmányai 1944-ben megszakadtak, a nácik Auschwitzba deportálták. Koncentrációs táborbeli időszakáról szóló könyve, Az út Auschwitz felé - Tóparti nyaralás címen 1955-ben jelent meg először.

 

1945-ben Bázelbe költözött, ahol folytatta orvosi tanulmányait, majd Zürichben Szondi Lipót tanítványaként pszichoanalízissel kezdett foglalkozni. Érdeklődése az ötvenes évektől fordult a művészet felé: színdarabokat írt, saját színtársulatot alakított, vezetett, és művészbarátai tanácsára műkereskedelemmel kezdett foglalkozni. Gyűjteményét ebben az időszakban alapozta meg. Könyveket, folyóiratokat adott ki, később, 1982-ben a No Future című dokumentumgyűjteményt.

hirdetés

 

A hatvanas évektől magángalériát működtetett, kiállítások szervezésével foglalkozott. A 20. század amerikai és nyugat-európai alkotói, művészei közül László Károly sokakkal személyes kapcsolatban, barátságban volt, köztük William Burroughs-zal, Jean Cocteau-val, Christóval, Allan Ginsberggel, Patricia Highsmith-szel, Robert Mapplethorpe-pal, Andy Warhollal. A magyar alkotók közül Kassák Lajos, Ligeti György, Tamkó Sirató Károly, Victor Vasarely is a barátai közé tartozott, nevéhez fűződik a magyar avantgárd művészeti értékeinek felfedezése a nyugat-európai közönség számára.

 

A hét nagy tárgycsoportba sorolható több mint tízezer darabos gyűjteményéből 1996-ban rendeztek kiállítást Budapesten a Műcsarnokban. Ezt követően öt éven át volt látható a gyűjteményből letétként kétszáz képzőművészeti alkotás a Budapesti Történeti Múzeum - Fővárosi Képtár, Kiscelli Múzeumában.

 

2006-ban Veszprémben a Művészetek Házában, a művek bemutatására felújított Dubniczay-palotában nyílt meg a László Károly Gyűjtemény állandó kiállítása - szerepel a Művészetek Háza közleményében. A gyűjteményben a magyar és nemzetközi művészet jelentős alkotói és művészeti irányzatai képviseltetik magukat. 2011-ben László Károllyal újabb tízéves együttműködési megállapodást írt alá Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója.

 

Megkapta a Veszprém város Tiszteletbeli Polgára címet (2006-ban), a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést (2007-ben), ez év október 23-án a Pro Cultura Hungarica-díjat kapta meg a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetéséért.

 

Forrás: MTI

 

Képünk a KAPUFILM László Károly portréi I-II. című filmjének (1999-2000) egyik kockája - részletek a filmből: youtube.com

Kapcsolódó cikkek

kemeny400-1451592362.jpg

Budapest-Pécs, 2016. január 1. - A kéményseprőipari tevékenységről szóló törvény, valamint a kéményseprőipari szerv kijelöléséről szóló kormányrendelet alapján 2016. július 1-jétől módosul a kéményseprőipari közszolgáltatás.

Pécs, 2016. augusztus 6. - Augusztus 28-án egy napra Mohácsra érkezik a Szent Jobb, az 1526-os mohácsi vész 490. évfordulójára emlékezve - tájékoztatta a Pécsi Egyházmegye az MTI-t.

Budapest, 2015. január 4. - A hideg idő beköszöntésétől december végéig negyvenöten szenvedtek fagyhalált Magyarországon - derül ki a Magyar Szociális Fórum legutóbbi összesítéséből.