Kutatók Éjszakája: fókuszban a jövő kis kutatói és Pécs városa

2013. szeptember 22., vasárnap 10:30

pte-kutatokejszakaja2012-45-718-1379837749.jpgA szeptember 27-i Kutatók Éjszakáján országszerte több mint 70 helyszínen avatnak be minket szakterületük titkaiba közérthetően és szórakoztató módon a különböző tudományágak képviselői. Pécs mellett a tágabb régióban Kaposváron, Zalaegerszegen, Szekszárdon és Baján rendeznek programokat. Bár a regisztrációhoz kötött események egy részén már biztosan telt ház lesz, azért még mind az öt városban bőven adott a lehetőség a tudományos szórakozásra.

A kutatók a hétköznapokban tapasztalható csodák mögött álló színes egyéniségek - ezt igyekszik bemutatni immár nyolcadik alkalommal szeptember a Kutatók Éjszakája. Európában egy napon, 2013. szeptember 27-én tartják az egész éjszakás eseményt, melynek célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, ezáltal minél több fiatalt győzzön meg arról, hogy érdemes a kutatói életpályát választani.

 

A magyarországi rendezvényeket nyertes pályázata eredményeként a Tempus Közalapítvány koordinálja, számos budapesti és vidéki felsőoktatási intézménnyel és kutatóintézettel együttműködve. A vidéki helyszínek közül kiemelkedik Pécs, ahol idén a Pécsi Tudományegyetem mellett a Tempus Közalapítvány helyi irodája is bekapcsolódik a programba. Tervezett helyszínük a Zsolnay negyed, ami új regionális központi helyszínként színes programokkal várja majd a látogatókat.

hirdetés

 

„A minőségi ismeretterjesztésre és szórakozásra idén is garancia a Kutatók Éjszakája.” - mondja Kármán Tímea, a Kutatók Éjszakája projektvezetője. „Idén a gyerekek érdeklődésének felkeltésére külön hangsúlyt fektetünk: számos helyszínen kifejezetten az alsóbb korosztályok megszólítására a délutántól koraestig tartó blokkokban kizárólag gyermekprogramokkal készülnek az egyes intézmények.”

 

Sok program esetén a helyszíni kapacitások vagy a program különleges jellege miatt van szükség előzetes regisztrációra. Számos programra azonban nem szükséges előre jelentkezni. Érdemes azonban ezeknél a programoknál is online bejelölni a részvételi szándékot, mert ennek alapján személyes, nyomtatható programnaptár állítható össze. Fontos tudni, hogy az egyes programokra csoportos regisztráció is lehetséges, így egy fő a pontos létszám megadásával családot, osztályt, baráti társaságot egyszerre bejelentkeztethet.

 

2013-ban a Kutatók Éjszakája a mobilunkon is elérhető. A TEMPUS Közalapítvány és az INFOtec Kt. együttműködésével létrehozott mobil alkalmazás segítségével bármikor elérhetővé válik minden program internetkapcsolat nélkül. A szoftver Android, Windows Phone és iPhone telefonokra ingyenesen letölthető már az eseményt megelőző héten.

 

Bővebben hírünk és képünk forrásánál: www.kutatokejszakaja.hu

Kapcsolódó cikkek

zsolnay-ertektar400-1387312688.jpgKulturális örökség kategóriában a Zsolnay-porcelán és -kerámia is bekerült a Magyar Értéktárba a Hungarikum Bizottság döntése alapján. Őri László, a Pécsi Értéktár Bizottság elnöke elmondta, a bizottság döntésével "a hungarikumok előszobájába" került a Zsolnay-porcelán és -kerámia.

Budapest, 2016. május 31. - Az Ericsson Magyarország immár tizennyolcadik alkalommal adta át az idei Ericsson-díjakat. A díjat 1999 óta olyan matematikát és fizikát oktató pedagógusok vehetik át, akik az alapszintű oktatásban tevékenykednek, és akiknek a munkája nagyban hozzájárul a hazai természettudományos képzés színvonalának fenntartásához és emeléséhez. Az idén Kiss Zoltán, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium tanára is a díjazottak között volt. Az elismerésben részesült díjazott tanárok iskolái idén egymillió forint értékű pályázaton vehetnek részt.

download-1365192925.jpg

Segíts egy mosollyal címmel jótékonysági akciót indít a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára a Mercedes-Benz Hungária Kft. - közölte a Mercedes-Benz Hungária Kft. marketing- és PR-vezetője pénteken Kecskeméten az MTI-vel.