Közfelháborodás a korrupció és a kormány politikája miatt

2014. november 17., hétfő 22:30

bp2-tuntetes400-1416259031.jpgBudapest-Pécs, 2014. november 17. - A korrupció és a kormány politikája ellen tüntettek hétfő este Budapesten, a Kossuth Lajos téren, ahol a felszólalók összefogásra, szerveződésre és új politikai rendszer létrehozására szólítottak fel. A Facebookon szervezett, A közfelháborodás napja elnevezésű rendezvénnyel egy időben több magyarországi és külföldi városban is hasonló demonstrációkat tartottak.

Első két képünk a budapesti tüntetésen készült (MTI-fotó: Mohai Balázs és Soós Lajos).

 

bp1-tuntetes-1416259106.jpg

 

Pécsen (második két képünkön - MTI-fotó: Sóki Tamás) mintegy ezren, Komlón kétszázan demonstráltak demokráciát, jogállamot, szabad sajtót, a korrupció felszámolását, valamint Orbán Viktor és kormánya távozását követelve. A baranyai megyeszékhely főterén felszólalók nagy eredménynek nevezték, hogy az elmúlt hetek tiltakozásai révén sikerült elérni az internetadó tervének elvetését, ugyanakkor úgy látják: a kormány az információszabadság és más jogok folyamatos korlátozására törekszik.

 

pecs1-tuntetes-1416259164.jpg

 

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője a gimnáziumi férőhelyek számának csökkentése ellen érvelt, Böszörményi István szobrászművész korrupciógyanúsnak nevezte a Pécsen a napokban felavatott Weöres-szobor állításának körülményeit, Nagy Bandó András humorista, író pedig azt mondta: olyan országot szeretne, ahol mindenki értékes és jól érzi magát.

 

pecs2-tuntetes-1416259237.jpg

 

Salgótarjánban mintegy háromszázan tüntettek az internetadó, az állami korrupció, a túladóztatás és a jelenlegi külpolitika ellen a város főterén. Sorra fütyülték ki a felsorolt különadókat. A tömegben mindössze két tábla látszott "Salgótarján sem kér a korrupt maffiakormányból!" és "Ne csalj, ne lopj, ne hazudj, mert a kormány nem tűri a konkurenciát!" feliratokkal.

hirdetés

 

A Tiszta Eger elnevezésű korrupcióellenes csoport felhívására mintegy háromszázan gyűltek össze a Dobó téren. Az egyik szervező, Csarnó Ákos úgy fogalmazott, az "intézményesített állami korrupció" nélkül sokkal jobb helyzetben lennek az emberek. A beszédek után a tüntetők átvonultak a NAV egri székháza elé, ahol a szervezők összegyűjtötték a NAV-nak szánt, söralátétekre írt üzeneteket, hogy azokat eljuttassák az adóhatóságnak.

 

Több mint háromszázan tüntettek Szombathelyen a városháza előtt demokráciát, korrupciómentes közéletet, sajtószabadságot és jobb megélhetést követelve. A szervezők többször is hangsúlyozták a rendezvény civil jellegét; a résztvevők egyaránt kifütyülték, amikor az elmúlt évtizedek kormánypárti és ellenzéki politikusainak nevét említették a szónokok.

 

A változás Veszprémben kezdődik el - jelentette ki a veszprémi Szabadság téren a kormány politikája és a korrupció ellen összegyűlt mintegy ötszáz tüntető előtt Kész Zoltán. A Polgári Platform civil szervezet vezetője azt mondta: állítsanak fel egy független ügyészséget, amely kivizsgálja a korrupciós ügyeket, legyen vége a kettős beszéd és kettős mérce politikájának, szüntessék meg az iskolák központosítását és hozzák nyilvánosságra a paksi szerződést.

 

Békéscsabán, a Városháza előtti téren 100-120 ember tiltakozott, az „Orbán takarodj!”, „Többen leszünk!”, „Demokráciát!” és „Nem hagyjuk!” jelszavakat skandálva. A felszólalók kifogásolták az adótörvényeket, a magánnyugdíj-pénztári vagyon „lenyúlását”, a „földmutyit” és a devizahitelek piaci árfolyamú forintosítását.

 

Nyíregyházán mintegy ötszáz ember gyűlt össze a Kossuth téren. A szervező Szolidaritás által felállított ledfalnál gyülekezők transzparenseket emeltek a magasba, amelyeken "Demokráciát", "Csökkenő bérek, emelkedő árak=Fidesz", "Delete Viktor" szövegek voltak olvashatók. Felszólalt Helmeczy László, az Összefogás Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Felemelkedéséért Egyesület elnöke, megyei közgyűlési képviselő, valamint Aranyos Gábor, az MSZP városi elnökségi tagja is.

 

Szolnokon mintegy 300 ember előtt a szónokok visszatérően ostorozták az oktatáspolitikát. Mint megfogalmazták, a gimnáziumok számának csökkentésével tanárok veszíthetik el az állásukat, és gyermekeik számára az új pályamodell a közmunka vagy a segédmunka lesz. Szakmát tanulni, nyilvánvalóan nem rossz dolog, de ebből meg is kellene élni, és Magyarországon a szakmának nincs becsülete, virágzik a feketemunka - hangzott el a Tiszai hajósok terén tartott rendezvényen.

 

Dunaújvárosban mintegy kétszáz tüntető gyűlt össze a főiskola előtti téren. Varga Éva főszervező hangsúlyozta: itt az ideje, hogy az emberek békésen, egymást segítve kiálljanak az igazukért és megvédjék magukat, illetve a hazát a hazugoktól és a korrupciótól. Kijelentette, hogy kormányváltást szeretnének, a 2010 előtti alkotmány visszaállítását, valamint szakértőkből álló kormány felállítását.

 

Takács Gergely, a győri városháza előtt tartott megmozdulás szervezője arról beszélt 300-350 fős hallgatósága előtt, hogy ami az országban az elmúlt négy és fél évben történt, az "nekünk nem kell", legyen szó akár a politikusok aránytalan vagyoni gyarapodásáról, a magánnyugdíj-pénztárakban lévő összegek "köddé válásáról" vagy a szociális juttatások visszavágásáról.

 

A rendőrség tájékoztatása szerint Mosonmagyaróváron mintegy negyvenen, Sopronban körülbelül 250-en demonstráltak hétfő este.

 

A szegedi Klauzál tér felét megtöltötték A közfelháborodás napjaként meghirdetett tüntetés résztvevői. A demonstráció szónokai a kormány távozását, az oktatásban tapasztalható központosító törekvések és a forráskivonás leállítását, a szociális ágazatban dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülését követelték.    Nagykanizsa központjában 200-300 ember gyűlt össze. A résztvevők a budapesti demonstrációt követték nyomon egy kivetítőn. Néhányan molinót feszítettek ki "Nem adom fel!" és "Elég volt!" feliratokkal. Az Erzsébet téren megjelent több korábbi és jelenlegi ellenzéki vagy független önkormányzati képviselő, illetve az MSZP, az Együtt és a DK helyi politikusai.

 

Tiszta kezeket és korrupciómentes országot sürgettek a debreceni városháza előtt mintegy száz demonstráló. A városháza előtti tüntetéssel egy időben, attól néhány száz méterre mintegy százötvenen tüntettek a Kossuth szobornál a devizahitelesek érdekében.

 

Miskolcon mintegy háromszázan demonstráltak a kormány intézkedései, a szabadság korlátozása, az adók emelése ellen a Hősök terén. A demonstrálók szerint a kormány az elmúlt négy évben semmi mást nem tett, mint, hogy a népet "sanyargatta".

 

"Legyen vége a hazugságnak, legyen vége a korrupciónak és legyen vége ennek a pártnak" - mondta az esztergomi Fidesz-irodánál tüntető mintegy 150 ember előtt Sáska János. A helyi piac egykori üzemeltetője szerint az ország jelenleg Keletre tart, olyan irányba, ahol lassan nem lehet demokráciáról beszélni.

 

Berlinben, a magyar nagykövetség épülete előtt tartott demonstráción az egyik szervező, Venesz Roland szerint százan vettek részt. Többen táblákat tartottak a magasba, amelyeken a többi közt a "Sajtószabadságot!" és a "Le Orbánisztánnal!" felirat volt olvasható német nyelven. A tüntetők azért gyűltek össze, hogy kifejezzék szolidaritásukat a Magyarországon demonstráló "ezrekkel, tízezrekkel", akikben "a felháborodás elérte azt a szintet, hogy úgy érezték, az utcára kell menniük elmondani a véleményüket" - emelte ki Venesz Roland a demonstráción elmondott beszédében. Hozzátette: "másik célunk, hogy a minket befogadó Németországnak segítsünk reális képet kapni az Orbán-rezsimről".

 

Brüsszelben mintegy ötvenen vettek részt a "Stop ORBAN" címmel meghirdetett eseményen; az egyik közösségi oldalon körülbelül hatvanan jelezték előre részvételi szándékukat. A XIX. századi belga miniszterelnökről, a belga Liberális Párt alapítójáról, Walthere Frere-Orbanról elnevezett térre meghirdetett tiltakozás szervezője, Ható Eszter Nóra arról beszélt, hogy Magyarországnak is egy hozzá hasonló liberális szellemiségű, az oktatást az egyháztól elválasztó "Orbánra" volna szüksége.

 

Tüntetést tartottak Londonban is a magyar kormány politikája, a korrupció és az internetadó ellen. A Facebook közösségi portálon szervezett megmozdulás a brit főváros központjában lévő Trafalgar téren, a Nemzeti Galéria épülete előtt volt. A rendezvényen felolvasott tiltakozó nyilatkozat szerint a demonstrálók nemet mondanak a túladóztatásra, az internetadóra, az "esztelen stadionépítésekre" és a jelenlegi magyar külpolitikára, igent mondanak ugyanakkor Európára, az átláthatóságra, a felelős kormányzásra és az oktatásra. A tüntetők által magasba tartott transzparenseken a "Mi nem bűnözőknek adózunk", "Tolmácsot kér? Magyarország fordít!" feliratok voltak olvashatók.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2014. március 18. - Új elemmel bővül a civil szervezetek részére biztosított állami támogatások rendszere az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság kezdeményezésére. Az új infrastruktúra-támogatási rendszer célja, hogy a Kormány az intézmények által felajánlott szabad kapacitások - ingatlan és ingó vagyon, szolgáltatások - használatba adásával is segítse a köz érdekében tevékenykedő civil szervezeteket.

Budapest, 2016. november 28. - Nem vagyunk messze attól, hogy akár teljes házépítést rendeljenek online az építtetők - véli a Mapei Kft., miután 3500 lakossági építtető megkérdezésével végzett online felmérést a médiafogyasztási szokásaikról novemberben.

Budapest, 2014. június 23. -  Három megyére másodfokú, hat megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki tegnap este a meteorológiai szolgálat a várható heves zivatarok miatt. Több helyen jelentős mennyiségű esőre is figyelmeztettek. Baranyában mindkettőre van esély.