Környezetbarát gyújtós - gyűjtés a Bethesdának

2014. december 21., vasárnap 11:00

k-lumet400-1419155638.jpgBudapest, 2014. december 21. - Újrahasznosított hulladékból készítenek gyújtóst fogyatékkal élők a Súlyosan Mozgássérültek Bethesda Alapítvány keretei között. A munkahelyek megőrzése és a környezettudatos gondolkodás jegyében a Praktiker kizárólagos forgalmazást vállalt országszerte, begyűjtést is indított az alapanyagokért. A végtermék eladása során befolyt összegből az alapítvány is részesül.

A Súlyosan Mozgássérültek Bethesda Alapítvány a közelmúltban támogatói segítséggel tudott megvásárolni egy svájci licenszet, amely kályha, kandalló, grill vagy tábortűz begyújtásához használható gyújtós előállításához biztosít gyártástechnológiát, illetve célszerszámokat. Jelenleg az Őrbottyánban és Csömörön zajló termelés során fogyatékkal élők számára nyílik társadalmilag hasznos munkalehetőség közönséges háztartási hulladékok újrafelhasználásával.

 

A „K-LUMET (GYÚJTÓS)” úgy készül, hogy a WC-papír gurigát vékonyra hasított fahulladékkal töltik ki, közepére kanócot helyeznek, és az így kialakított hengert gyertya maradékokból összeolvasztott parafinnal itatják át. A végterméket kizárólag a Praktiker áruházakban forgalmazzák Magyarországon országszerte, a befolyó összegből az alapítvány is részesül.

hirdetés

 

Az újrahasznosítható hulladék gyűjtése december közepén kezdődött, és folyamatosan zajlik. A lakosság a Praktiker áruházakban a „K-LUMET (GYÚJTÓS)” installációk mellett elhelyezett gyűjtőkosárban tudja elhelyezni a papírgurigákat és a gyertyacsonkokat a nyitva tartási időben. A vásárlók az adventi és karácsonyi időszak végével élhetnek is a gyűjtőakció lehetőségével, a megmaradt gyertyacsonkokat várják az áruház kihelyezett helyein.

 

A Praktiker vállalja, hogy az összegyűlt anyagokat eljuttatja a Bethesda Alapítvány részére, akik újabb és újabb terméket tudnak készíteni. Az együttműködés eredményeképpen a vásárlók a hulladék újrahasznosításával megkímélhetik környezetüket, s közvetve munkalehetőséget biztosíthatnak a fogyatékkal élők számára.

 

- A gyújtós azért kitűnő választás az alapítvány részéről, mert az év minden szakaszában szükségünk lehet rá, kezdve a tavaszi-nyári grill szezontól az őszi-téli fűtési időszakig - mondta Szita Mária, a Praktiker Magyarország beszerzési igazgatója. Hangsúlyozta: a Praktiker 16 éve van jelen a magyar piacon, azóta számos társadalmi célú kampányban és jótékonysági akcióban vett részt országosan, illetve helyi szinten olyan értékek mentén, mint esélyegyenlőség, környezetvédelem és természetszeretet, így nem volt kérdés, hogy csatlakoztak, sőt élére álltak a kezdeményezésnek.

 

- Az Alapítvány és a Praktiker közös célja, hogy felhívja a lakóközösségek, oktatási, kulturális és egészségügyi intézmények, illetve cégek, vállalatok figyelmét a környezetvédelem és a fogyatékkal élők munkalehetőségeinek fontosságára a gyűjtőakció által. Ez a hasznos árucikk rangot adott a fogyatékosok foglalkoztatásának, mondhatni, értéket teremtenek a létrehozói - mondta Bákonyi Lajos alapító-kurátor, majd hozzátette: 2014-ben a termék elnyerte az Ozone Zöld-díjat.

Forrás: Bethesda Alapítvány / Praktiker

Kapcsolódó cikkek

aranycsapat400-1385280467.jpg1953. november 26-án valószínűleg hiába került a Szabad Nép címlapjára Szodorai István Kossuth-díjas esztergályos lélegzetelállító csúcsteljesítménye tervének teljesítéséről. Bizonyára elsikkadt az is, hogy a diósgyőri Lenin Kohászati Művek nagyolvasztója az év legnagyobb napi termelését produkálta.

Elfogták a rendőrök B. Lászlót, aki ellen emberölés kísérlet bűncselekmény gyanúja miatt volt elrendelve országos körözés.

teszedd2016-400-1458164425.jpg

Budapest, 2016. március 17. - Magyarország legnagyobb önkéntes szemétszedő mozgalmára a regisztráció március 8-án indult. A www.teszedd.hu online regisztrációs felületén jelezhetik részvételi szándékukat azok, akik önkéntesként vagy koordinátorként szeretnének hozzájárulni az országos akció sikeréhez.