Kilőtt az álláspiac szeptemberben

2013. november 1., péntek 15:00

uj-hirdetesek2013-400-1383300597.jpgAz első őszi hónapban minden szempontból felélénkült az álláspiac, a folyamatosan növekedő - a 2008-as szintet is meghaladó - meghirdetett pozíciók mellett 11 százalékkal ugrott meg az álláskeresők száma is.

Legtöbben főiskolai, vagy egyetemi diplomával és középfokú nyelvtudással szeretnének elhelyezkedni, de a középiskolai, vagy szakmunkás képesítéssel rendelkezők között is egyre többen keresnek online munkát.

 

Minderről az internetes álláskeresési piac 67 százalékát (eNET – Növekedés és átalakulás várható az online álláspiacon, 2013. július) lefedő Profession.hu számol be harmadik negyedéves jelentésében.

 

uj-hirdetesek-szama2013-1383301083.jpg

 

Évek óta először ügyfélszolgálati munkatársból (1,66%) többet kerestek a vállalatok, mint könyvelőből (1,63%). Az első helyen maradtak a fejlesztői (2,06%), őket követik a mérnöki (1,88%) pozíciók. Ennek ellenére legtöbben rendezvényszervező asszisztensek, média asszisztensek, recepciósok, vagy titkárnők szeretnének lenni. Az óvodai és iskolai év kezdetével szeptemberben sokan kerestek a gyerekneveléssel könnyebben összeegyeztethető részmunkaidős állásokat. A legkevesebb jelentkezést a szakápoló, logisztikai menedzser, telefonos behajtási munkatárs, hálózati koordinátor, panaszkezelési referens és pár értékesítési pozíciót kereső hirdetésekre kapták a cégek.

hirdetés

 

„Általános nézet a munkakeresők között, hogy a cégek nyáron nem igazán aktívak és ilyenkor nehezebb elhelyezkedni. Az idei szezon erre teljes mértékben rácáfolt, a meghirdetett állások száma gyakorlatilag folyamatosan növekszik, csak szeptemberben 5530 új pozíciót töltöttek fel a rendszerünkbe” – nyilatkozta Zsédely Krisztián, a Profession.hu értékesítési vezetője. – „Aki nyáron keresett munkát, kevesebb vetélytárssal kellett számolnia. A legjobb helyzetben ettől függetlenül továbbra is az IT fejlesztés / programozás kategóriában jelentkezők vannak, itt jut a legkevesebb jelentkező a legtöbb meghirdetett pozícióra” – tette hozzá.

 

Az elmúlt negyedévben is a sokéves tapasztalattal rendelkező munkakeresőknek kedvezett leginkább az álláspiac: a hirdetések 31 százalékánál 5 évnél több tapasztalatot kérnek, miközben a keresők között csak 27 százalék rendelkezik ennyivel. A pályakezdőknél pont fordított az arány: 14 százalék a meghirdetett állások száma, ezzel szemben a keresők 22 százaléka nem rendelkezik tapasztalattal. A diploma is hatalmas előny: azon állások száma, amelyhez csak érettségit várnak el, csupán a negyede a főiskolai, vagy egyetemi képzettséget igénylő pozícióknak. Országos arányban véve Bács-Kiskun, Somogy és Csongrád megyében a legkönnyebb középiskolai végzettséggel állást találni.

 

kordiagramok-1383301144.jpg

 

Budapest után a legtöbb hirdetést Pest és Győr-Moson-Sopron megyében, a legkevesebbet pedig Nógrád megyében adták fel. Jelentkezőből a főváros és Pest megye után Fejérben volt a legtöbb. Az egyes régiókban markánsan látszik a jelenlévő nagycégek tevékenysége, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a LEGO, Hevesben a Robert Bosch, Győr környékén pedig az Audi vezeti a listákat. Országos szinten a legnagyobb növekedés az autóalkatrészeket forgalmazó Bárdi Autó Zrt.-nél volt.

 

Az idegen nyelvek ismeretét egyre több helyen, egyre magasabb szinten várják el a cégek: több mint kétszer annyi az angol nyelvtudást legalább középszinten igénylő állás, mint az olyan, aminél nem kérnek nyelvet. A felsőfokú nyelvtudást már közel annyi pozícióban várják el, mint a középszintűt.

Kapcsolódó cikkek

katona400-1442157044.jpgBudapest, 2015. szeptember 14. - A Magyar Honvédség szeptemberben három nagyszabású gyakorlatot hajt végre Magyarország területén, a hazai és nemzetközi gyakorlatok előkészületi, illetve végrehajtási fázisaiban jelentős csapatmozgásokra lehet számítani az ország közútjain - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

traffipax1-1372866188.jpg

A közeljövőben 365 - sebességellenőrzésre is alkalmas - fix telepítésű Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontot (KKEP) állítanak fel, valamint további 160 mobil eszközt is üzembe helyeznek országszerte. Az erről szóló hírt az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán erősítette meg az MTI-nek.

penzsztar400-1387655995.jpgBudapest, 2013. december 21. - Négy csapat szállt versenybe az első országos középiskolai pénzügyi-gazdasági verseny, a PénzSztár országos döntőjében, a győztes az egri Neumann János Középiskola és Kollégium négyfős együttese lett. A pécsi Janus Gimnázium csapata a harmadik helyet szerezte meg - közölte a versenyt lebonyolító TAS-11 Kft. az MTI-vel.