Kifizetődő megtakarítás a környezetvédelem

2014. november 28., péntek 06:05

Beremend-Vác, 2014. november 28. - A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért tizenegyedik alkalommal jutalmazta azokat a vállalatokat, amelyek kiemelkedő megtakarítást eredményező környezetvédelmi beruházásokat, intézkedéseket valósítottak meg. Idén a Duna-Dráva Cement is a díjazottak között szerepel.

Az Ablakon Bedobott Pénz program keretében olyan cégek pályáztak, amelyek felismerték, hogy a környezet védelme nemcsak mindannyiunk közös érdeke és a felelős vállalatirányítás alapja, hanem a gazdasági fejlődés egyik lehetséges irányvonala is. Az elmúlt 12 év során a programban résztvevő 92 vállalat megtakarítása elérte a 31 milliárd forintot, amelyet 487 beruházáson, vagy beruházásnak nem minősülő fejlesztésen keresztül értek el. Ezek egyharmada nem igényelt anyagi befektetést sem, csupán szervezeti-, viselkedési fejlődést.

hirdetés

 

2014-ben kilenc nagyvállalat és három kkv mutatta be környezetvédelmi intézkedéseit. A beruházásokat, illetve a beruházásnak nem minősülő intézkedéseket szakértői, helyszíni audit alapján, a november 20-án megrendezett szakmai találkozó és díjátadó konferencia keretében három kategóriában díjazták, illetve két különdíjat is kiosztottak.

 

A Duna-Dráva Cement Kft.-t a három éven túl megtérülő beruházások kategóriájában tűntették ki a „Legnagyobb magasan csüngő gyümölcs” díjjal, az anyagában nem hasznosítható, de petrolkoksz helyettesítésre alkalmas hulladék felhasználásának növelése érdekében tett lépéseiért.

 

A cementgyártáshoz szükséges magas égési hőmérséklet (1350 °C) jelentősen meghaladja azokat a műszaki követelményeket, amelyeket a hulladékégetés során figyelembe kell venni. A cementgyárban a más iparágak számára nem használható anyagok biztonságosan hasznosíthatóak. A „lávahőmérsékleten” szinte maradéktalanul megsemmisülnek, ami visszamaradna (például a gumiabroncs fémszálai), beépülnek a cementbe, részévé válnak. Így az önmagukban már nem hasznosítható, azonban a fosszilis tüzelőanyagok helyettesítésére alkalmas hulladékok kiválóan alkalmazhatóak a gyártási folyamat során.

 

A Duna-Dráva Cement 2010-2011 óta megvalósuló beruházásainak köszönhetően másodlagos tüzelőanyag hasznosítási kapacitása évente 85 000 tonnára növekedett. Ez évi 9000 tonna petrolkoksz égetését váltotta ki. Így szén-dioxid kibocsátását 7647 tonnával csökkentette éves szinten a vállalat. A 780 millió forintos beruházás közel 9 év alatt térül meg és valamivel több, mint évi 200 millió forint megtakarítást eredményez. A hulladékkezelő telepen a haszonanyag kinyerésére tett intézkedések nyomán 2012-ig a cementgyárnak közel 5000 tonna egyéb módon nem hasznosítható anyagot adtak át a tüzelőanyag helyettesítésére. Mindebbe 174 millió forintot fektetett a Duna-Dráva Cement Kft., amely 6 év 3 hónap megtérüléssel évente 75 millió forint megtakarítást jelent a vállalatnak. Ez csak a forintosított eredmény, a környezetvédelmi hatás még nagyobb.

 

Forrás: Duna-Dráva Cement

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. február 14. - Az idei első hónapban a Duna House becslése szerint az ingatlanpiaci forgalom a szezonalitásnak megfelelő képet mutatta.

mav-bombardier-traxx400-1444326608.jpgBudapest, 2015. október 9. - A vonatokat és a vonatozást kedvelő, 8 és 12 év közötti gyermekek jelentkezését várja a vasúttársaság most meghirdetett rajzpályázatára. A győztes alkotás egy éven át a MÁV-START egyik mozdonyát díszíti majd.

iranypecs400-1447734601.jpgPécs, 2015. november 17. - Elindult az Oszkár telekocsi és az Irány Pécs! Nonprofit Kft. kedvezményeken alapuló közös kampánya. Ennek köszönhetően minden, Oszkár telekocsival Pécsre érkező utas 24 órás Irány Pécs! kártyát kap ajándékba. De nem csak utazni érdemes hozzánk, autósként is csak nyerni lehet Péccsel!