Kiábrándító adattal nyitotta az évet a gazdaság

2016. május 23., hétfő 06:05

Budapest, 2016. május 23. - Mindössze 0,9 százalékkal nőtt a magyar GDP az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

Az előző negyedévhez viszonyítva pedig - a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint - 0,8 százalékkal csökkent a magyar gazdaság teljesítménye - derül ki a KSH pénteken közzétett első becsléséből. Az építőipar zuhanása játszotta a főszerepet, a belső fogyasztás pedig nem hozta a várt élénkülést.

 

Az első negyedévben a piaci szolgáltatások segítették a növekedést, de az ipar kismértékben, az építőipar pedig jelentősen csökkentette a növekedési ütemet. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az adatok kommentálva azt mondta: "A 0,9 százalékos növekedés jóval elmarad a várakozásoktól, mi 1,8 százalék körüli bővülésre számítottunk. A szezonálisan és naptárhatástól tisztított adatok még a nyers adatnál is rosszabbak, ezek alapján éves összevetésben mindössze 0,5 százalékos volt a többlet". Ráadásul 2012 első negyedéve óta nem volt arra példa, hogy az első negyedévben visszaesést produkáljon a magyar gazdaság.

hirdetés

 

A szakember szerint mivel első becslésről van szó, ezért nem lehet látni a jelentős lassulás konkrét okait, de számos dologra lehet következtetni. "Kérdés, hogy a mezőgazdaság hogyan szerepelt. Azt lehetett tudni, hogy az építőipar nagyon gyengén fog szerepelni, és ezzel visszahúzza a GDP-t. Az is látszik az adatokból, hogy a belső fogyasztás nem volt képes ellensúlyozni a kedvezőtlen folyamatokat. Emellett az is kiderül a mostani adatokból, hogy a múlt év utolsó negyedévében az uniós források felhasználása és az állami kiadások jelentősen hozzájárultak a GDP-növekedéshez" - mondta Németh Dávid.

 

A szakember arra számít, hogy a következő negyedévekben javulás jöhet, azaz gyorsabb növekedés várható, egyrészt az építőiparban várható élénkülés miatt, emellett a belső fogyasztásnak is hangsúlyosabbá kell válnia az adatokban, továbbá az uniós kifizetések felpörgetése is javíthatja a helyzetet. Összességében azonban a jelenlegi kilátások szerint nem kizárt, hogy az idei évet 2 százalék alatti növekedéssel zárja a magyar gazdaság.

 

Forrás: K&H

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2015. április 7. - Idén januárban 4,1%-kal nőttek az átlagkeresetek 2014 azonos időszakához viszonyítva. A keresetek növekedési ütemét főként a minimálbérre, a garantált bérminimumra vonatkozó éves megállapodás, a közfoglalkoztatottak létszámalakulása és a szociális területen dolgozók bérkorrekciójának áthúzódó hatása befolyásolta.

vidamparkbezar2013-1378441348.jpgSzeptember 30-án végleg bezárja kapuit a budapesti Vidám Park, addig azonban zavartalan nyitva tartással és szombatonként éjszakai programokkal várja a látogatókat az intézmény. "Továbbmenet nincs!" - hirdették a 175 éves Vidám Park bezárását a főváros számos pontján - köztük a Deák Ferenc téren - csütörtökön modern "rikkancsok" és "bértolongók" a park egyik legrégebbi játéka, a Kanyargó tábláján szereplő feliratot skandálva.

karacsonyi-ajandekvasarlas400-1482389468.jpg

Budapest, 2016. december 22. - A karácsony az év legszebb időszaka, ám azt, hogy az ünnepi asztalnál már minden tökéletes legyen, gondos készülődés előzi meg. Az ajándékozás is szerves része az ünnepnek, ezért a MOM Park a GfK Hungária közreműködésében arra kereste a választ, hogy mi jellemzi ma a karácsonyi vásárlást - születtek meglepő eredmények.