Kétségbeejtő adatok: túl kevés fiatal vállalkozik

2016. november 9., szerda 06:00

Budapest, 2016. november 9. - Miközben összeurópai probléma a fiatalok munkanélkülisége, Magyarországon kiemelkedően aggasztó a helyzet. Az egymillió magyarországi vállalkozó csupán 27%-a 40 év alatti, a 40 év alatti önfoglalkoztatók száma pedig csupán hozzávetőleg 65 000 fő. Az ország leggazdagabb üzletasszonya, Kósa Erika és az ország egyik leggazdagabb üzletembere, Demján Sándor mégis a fiatalokban látja a jövőt: ingyenes előadásokkal buzdítják cégalapításra a fiatalokat.

"Magyarország jövője a gazdaságon múlik, a jövőt pedig a fiatal vállalkozók aktivizálása jelenti" - üzeni Demján Sándor a fiataloknak. A kérdés már csak az, hogy mire van szüksége ma egy fiatalnak ahhoz, hogy karrierépítése sikeres, pénzkeresési próbálkozásai, pedig ténylegesen gyümölcsözőek legyenek? Mikor kezdődik egyáltalán a karrierépítés? Ezekre a kérdésekre is választ ad a 2016. november 14-én induló Fiatal Vállalkozók Hete programsorozat, amelynek keretein belül ingyenes előadásokkal segítik a vállalkozás előtt álló vagy már saját céggel rendelkező fiatalokat.

 

A FIVOSZ elnöke, dr. Kovács Patrik szerint idén kulcsszerepe lesz a rendezvénynek, hiszen a statisztikai adatok alapján egyre kevesebb fiatal vállalkozik, csökken az önfoglalkoztató fiatalok száma, s a felsőoktatási hallgatók többsége sem saját cégében képzeli el a jövőjét.

hirdetés

 

Az egymillió magyarországi vállalkozó közül csupán 210 ezer a 40 év alatti, a 40 év alatti önfoglalkoztatók száma pedig csupán hozzávetőleg 65 ezer fő egy friss, 2016-os adat alapján. Az önfoglalkoztatók létszámának csökkenése elsődlegesen abból adódik, hogy a 40 év alattiak 2015-ben közel fele annyian vállalkoztak, mint 2000- ben tették.15 év alatt az ezredfordulón 25-39 évesek mind kiléptek a fiatal vállalkozói korcsoportból, s helyettük új generáció lépett be, akik számára túl kockázatos a vállalkozói lét.

 

A legutóbbi felmérések szerint a magyar egyetemisták-főiskolások 83 százaléka alkalmazottként tervez munkába állni a diploma megszerzését követően és csak 6 százalékuk gondolja úgy, hogy saját vállalkozást indít. Öt évvel későbbre vonatkozó karrierterveik szerint viszont már csak 47 százalékuk látja magát foglalkoztatottként, 35 százalékuk úgy véli, akkorra már saját vállalkozását vezeti.

 

Ha valaki időben a tettek mezejére lép, jó ötlet és gondosan összeállított terv van a kezében, komoly sikereket érhet el. A Fiatal Vállalkozók Hete ideális fórum lehet a kérdések válaszra váltására. A rendezvénysorozat segíteni szeretné a vállalkozóvá válást azon fiatalok számára, akikben a tehetség, a kíváncsiság, az ambíció, az akarat és a tettrekészség egyaránt megvan. Sikeres vállalkozók példáin keresztül igyekszik inspirálni azokat, akiknek már csak egy kis motiváció szükséges ahhoz, hogy elhiggyék, belőlük is lehet a jövő vállalkozója.

 

Az eseményen ezért olyan kiemelkedően sikeres fiatal vállalkozók osztják meg sikerük receptjét, mint Keszthelyi Erik, a Keszthelyi Holding tulajdonosa.

 

A Fiatal Vállalkozók Hete második napján, november 15-én (kedden) az üzlet és karrier napján például az ország egyik leggazdagabb üzletemberétől, Demján Sándortól hallhatnak a fiatalok további ösztönző és tanulságos gondolatokat, valamint megismerkedhetnek az ország leggazdagabb üzletasszonya, Kósa Erika sikertörténetével és további példaértéket képviselő előadó útmutatásával is.

 

A budapesti helyszínek mellett, az eseményre vidéki nagyvárosokban is van lehetőség kilátogatni. A belépés a hét minden napján ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Az online regisztrációs lap a fivosz.hu oldalon található.

 

Forrás: Trinity

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2013. szeptember 10. - Adománygyűjtést indít a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) a HAT-AGRO UNI Győr női csapatának szombati buszbalesetében elhunyt Tapodi Péter klubigazgató és Fűzy Ákos vezetőedző családjának megsegítésére.

Budapest, 2015. január 15. - Az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének (ASZÖT) javaslata alapján idén minden SZJA 1%-ot felajánló magánszemély rendelkezhet úgy, hogy nevét és postai illetve elektronikus levelezési címét a kedvezményezettel közöljék. A törvényváltozás óriási lehetőséget teremt a civil szervezeteknek, mivel így megnyílik számukra a lehetőség, hogy az adományozók közvetlen és pontos tájékoztatásával növeljék az átláthatóságot és bizalmat.

utfelujitas-autopalyakon-is-terkep400-1393220148.jpgBudapest, 2014. február 24. - Újabb, ezúttal a gyorsforgalmi hálózatra is kiterjedő útfelújítási programot jelentett be Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár szombaton, az M3 Szilas pihenőhelyén. Az uniós forrásból 314 kilométeren megvalósuló fejlesztések a tervek szerint a jövő év végéig minden szakaszon befejeződnek majd.