Kerekasztal-beszélgetés a varsói gettófelkelés 70. évfordulóján

2013. április 15., hétfő 14:18

38666-1366028550.jpg

A varsói gettófelkelés kirobbanásának 70. évfordulóján Villanásnyi szabadság címmel kerekasztal-beszélgetést rendeznek április 19-én, pénteken a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. A náci Németország által megszállt Lengyelország fővárosában 1943 januárjában kezdődött a felkelés, mintegy ezer-ezerötszáz fő részvételével, hogy hátráltassa a gettó kiürítését.

Csúcspontjára 1943. április 19-én jutott, amikor a német SS katonák megpróbáltak behatolni a gettóba, de a támadást visszaverték. Négy napon keresztül volt messziről látható az egyik házon a felkelők által kitűzött lengyel nemzeti és a Zsidó Katonai Unió kék-fehér zászlaja. A felkelés május 16-ig tartott, és az alig felfegyverzett és utánpótlás nélküli ellenállás teljes felszámolásával végződött. A varsói gettófelkelés az első tömeges megmozdulás volt a náci megszállás ellen Európában.

hirdetés

Az április 19-i kerekasztal-beszélgetést a budapesti Lengyel Intézet, a lengyel nagykövetség és a Holokauszt Emlékközpont szervezi Csősz László történész, Kékesi Zoltán esztéta és Zombory Márk szociológus részvételével. Az eszmecserét Lévai Balázs újságíró vezeti. A meghívott szakemberek között szó esik az identitás válságáról, a kortárs művészetben máig jelen lévő holokauszt-emlékezetről, a társadalmi mechanizmusokról, a felkelés szociológiai és pszichológiai aspektusairól, valamint a felkelés kirobbanásának előzményeiről és következményeiről.

A felkelés napján a szervezők a Zonkile (Nárciszok) elnevezésű lengyelországi társadalmi akcióhoz csatlakozva önkéntesek bevonásával nárciszokat osztanak szét a rendezvényre érkezők és a járókelők között a Holokauszt Emlékközpontban, valamint a budapesti Lengyel Intézet előtt. Az áprilisban virágzó nárcisz a lengyelek szerint a remény, a méltóság és az emlékezés szimbóluma. A varsói gettófelkelést irányító Zsidó Harci Szervezet utolsó vezetője, a háborút túlélő Marek Edelman a felkelés évfordulójának napján évről évre nárciszcsokrot helyezett el a gettó hőseinek varsói emlékművénél.

Idén Lengyelország több száz önkéntes bevonásával szimbolikus papírnárcisz-kitűzőkkel szólítja meg az embereket, hogy együtt emlékezzenek a 20. századi lengyel történelem tragikus, egyben heroikus eseményére - olvasható a Lengyel Intézet tájékoztatójában.
 

Kapcsolódó cikkek

Pécs-Budapest, 2015. június 4. - Nemrég újabb magyar közösségi finanszírozás kampány indult, de az eddigiektől eltérő módon. A startupok kedvelt üzleti modellje ezúttal nem a nemzetközi piacon, hanem magyar nyelvű felhasználók körében bizonyított, hiszen fél nap alatt elérte a kitűzött, 100%-os célt.

download-1372529122.jpg

  Budapest, 2013. június 29., szombat (MTI) - Nyolcvanegy éves korában elhunyt Katona Tamás történész, politikus - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója szombaton az MTI-vel.

koznevtorveny-szavazas-ogy-mti-1377602918.jpgBudapest, 2013. augusztus 27. - A pedagógus-életpálya rendszere és a béremelés már az idei tanévkezdéskor kiterjed majd a köznevelési intézményekben pedagógus munkakörben foglalkoztatott valamennyi munkavállalóra. Többek között ezt tartalmazza a köznevelési törvény módosítása. Az Országgyűlés végül az eredeti előterjesztést fogadta el 257 igen, 34 nem szavazattal és 2 tartózkodással.