Kedvezőbb piaci feltételekért demonstráltak a tejtermelők

2014. július 9., szerda 08:00

tejtermelok-demonstracioja1-400-1404850349.jpgBudapest-Pécs, 2014. július 9. - A számukra kedvezőbb piaci feltételek biztosításáért demonstráltak tegnap a tejtermelők három helyen, Budaörsön, Nagytarcsán és Pécsen félpályás útlezárással - közölte Hegedűs Imre, a demonstrációs bizottság vezetője.

Hegedűs Imre elmondta: a tejtermelők azért vonultak az utakra, a három helyszínen a becslések szerint mintegy 600-800-an, 40-50 mezőgazdasági munkagéppel és mintegy 100-120 személygépkocsival, hogy tiltakozzanak az országba jórészt feketén behozott külföldi tejtermékek dömpingje, és az ennek nyomán alkalmazott kiskereskedelmi gyakorlat, az „akciózás” ellen.

 

Hozzátette: a magyar tejtermelők figyelemfelhívó akciójukkal azt szeretnék elérni, hogy a kiskereskedők a jelenleginél több magyar tejterméket forgalmazzanak, mert ez jelentős harással van a belföldi nyerstej-felvásárlási árakra. Pillanatnyilag ugyanis a nyerstej felvásárlási ára csökken Magyarországon a külföldről beáramló tej- és tejtermék dömping miatt.

 

A magyar piacot leginkább a külföldről behozott ultrapasztőrözött, UHT tej, valamint a félkemény sajtoknál tapasztalható nagy mennyiségű import zavarja a leginkább. Az import egyrészt azért jön most be az országba, mert van némi tejtöbblet Európában, másrészt pedig a magas általános forgalmi adó (áfa) csábítja az importőröket - fejtette ki. A tejre vonatkozó 18 százalékos áfa - ilyen-olyan módon - történő megtakarítása, elcsalása ugyanis jelentős haszonnal kecsegtet - mondta.

hirdetés

 

tejtermelok-demonstracioja2-500-1404850500.jpg

 

Képeink a Mecsek Füszért pécsi logisztikai bázisa előtt készültek (MTI-fotó: Sóki Tamás)

 

A demonstrációs bizottság vezetője hangsúlyozta: a magyar tejtermékek elsősorban a magas magyar áfa miatt drágábbak a külföldieknél. A magyar tejtermelők és feldolgozók hatékonysága ugyanis nem marad el a külföldiek mögött. Felhívta a figyelmet: egy 160 forintba kerülő UHT dobozos tej nem kerülhet legálisan az országba, mivel annak előállításához 70-75 forintos nyerstejre lenne szükség, ennyiért pedig nem lehet Európában nyerstejet vásárolni.

 

Elmondta, az unióban Magyarországon az egyik legolcsóbb a nyerstej, most kilogrammonként 100 forint körüli. Magyarországnál csak Romániában, Lettországban és Litvániában olcsóbb a nyerstej az EU-ban, és nem ez utóbbi államokból érkezik tej- és tejtermék Magyarországra. Érkezik viszont Lengyelországból, Németországból és Ausztriából. Az utóbbi két országban 6, illetve 16 forinttal drágább a nyerstej, mint Magyarországon, és az onnan érkező UHT tej, illetve félkemény sajt mégis olcsóbb a magyar termékeknél - szögezte le Hegedűs Imre.

 

Hozzáfűzte: érti ő a magyar fogyasztókat, hogy az árut a lehető legolcsóbban kívánják megvásárolni, de a magyar termelő nem tud olcsóbban tejet előállítani, mert már most is nagy hatékonysággal termel. Az szeretnék a termelők elérni, hogy ne a külföldi termékekkel, hanem a magyarral akciózzanak a kiskereskedők, ha azt szükségesnek tartják. A külföldi tej előállítása is annyiba kerül legalább, mint a magyar - több esetben még drágább is -, így ha egyenlő a versenyhelyzet, a magyar emberek többsége a magyar árut választja, ezt mutatják a felmérések - közölte.

 

Hegedűs Imre közölte: ezért is demonstráltak a tejtermelők azzal a szlogennel, hogy minden raklap magyar tej, egy magyar munkahely. Ennek érdekében adtak át petíciót Nagytarcsán annak a cégnek, amelyik például pizza-feltétként jelölt tejtermékhez - sajthoz - hasonló „tejimitátumot” hoz be az országba, alacsony árral csábítva a vevőket - fejtette ki.

 

A tejtermelők demonstrációján nem volt sem személyi sérülés, sem semmilyen más atrocitás - közölte a demonstrációs bizottság vezetője a tiltakozás befejezését követően. Hegedűs Imre elmondta: a tiltakozók mindenhol fegyelmezettek voltak. Hozzáfűzte: a szervezők saját felméréseik alapján jelölték ki a helyszíneket, és ott tiltakoztak, ahol a legnagyobb mennyiségűnek találták a tej- és tejtermék-import arányát.

 

Kézzelfogható eredménye akkor lesz a demonstrációnak - mondta Hegedűs Imre -, ha a következő két hónapban nem csökken tovább a mostani 100 forint körüli kilogrammonként felvásárlási ár, ami akkor lehetséges, ha jobban fogynak a boltokban a belföldi előállítású tejtermékek. Amennyiben ez nem így lesz, úgy újabb tiltakozó akciók sem kizártak - fogalmazott.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Az MSZP a munka törvénykönyvének módosítását javasolja azért, hogy a jövőben senkit se lehessen telefonon vagy sms-ben elbocsátani. A kormány eközben épp a mai napon adta át a 2012-es év "családbarát munkahelyeinek" kitüntetéseit.

Budapest, 2013. december 3. - A téli közfoglalkoztatási programban mintegy 850 embernek ad munkalehetőséget a MÁV Zrt., további 580 álláskeresőnek faipari gépkezelői vagy motorfűrész kezelői oktatást biztosítanak.

kedvenc-hazazi-autos-utvonal400-1411588545.jpgBudapest, 2014. szeptember 25. - Egy különleges kezdeményezésnek hála erre hamarosan fény derülhet. Ehhez viszont az Ön véleményére is szükség van!