Itt a téli időszámítás szezonja

2014. október 26., vasárnap 07:30

teli-idoszamitas2014-1414304903.jpgBudapest, 2014. október 26. - Elkezdődött a téli időszámítás, az órákat hajnali háromkor kellett egy órával visszaállítani. A téli időszámítás március 29-ig tart.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. becslése szerint a nyári időszámításnak köszönhetően évente egy nagyobb város, 30-40 ezer háztartás éves villamosenergia-fogyasztása - 120 gigawattóra - takarítható meg. A cég számításai szerint Magyarország 1980 óta csaknem 4000 gigawattóra villamos energiát takarított meg így.

hirdetés

 

Az Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy a lakosság szokásos ébrenléti időszaka - reggel 7 és este 10 óra között - jobban egybeessen a természetes nappali világosság idejével. A tavaszi óraállításkor jelentősen csökken az ország villamosenergia-rendszerének esti terhelése, hiszen később sötétedik, később is kell felkapcsolni a világítást.

 

Az órák október végi visszaállítását követően hamarabb sötétedik ugyan, de ez - összevetve azzal az időponttal, amikor az emberek jellemzően hazaérnek - nem okoz többletfogyasztást a Mavir szerint.

 

Forrás és kép: MTI, pontos idő: pontosido.com

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2015. január 4. - A hideg idő beköszöntésétől december végéig negyvenöten szenvedtek fagyhalált Magyarországon - derül ki a Magyar Szociális Fórum legutóbbi összesítéséből.

Budapest, 2015. november 14. - Az eredeti nevezési határidő meghosszabbításával még november 15-ig, vasárnapig lehet jelentkezni az online szakma egyik legrangosabb díjára, ’Az Év Honlapja’ pályázatra, ahol 25 kategóriában várják a kizárólag magyar nyelvű weboldalakat. A verseny idén is nagy népszerűségnek örvend, hiszen eddig már több mint 200 weboldalt neveztek.

Szombathely-Pécs, 2015. augusztus 22. - Aranyérmet szerzett bútorasztalos kategóriában László Attila a Sao Paulóban megrendezett szakmák olimpiáján, a WorldSkills versenyen.