Internetes bankolás: hogyan kerüljük el a bajt

2016. június 19., vasárnap 09:15

Budapest, 2016. június 19. - Az internetes szervezett bűnözés első számú motivációja régóta a pénzügyi haszonszerzés, így nem meglepő, hogy a támadások jelentős része az online bankolást veszi célba. A G Data tanácsai segítenek elkerülni a bajt.

Az Európai Központi Bank (EKB) tavaly kiadott jelentése másfél milliárd euróra becsüli azt a kárt, amelyet az Európai Gazdasági Térségen belül 2013-ban a hamis banki tranzakciók okoztak. Ez az előző évhez képest 8 százalékos növekedést jelentett, ami alátámasztja, hogy jelentős problémáról van szó.

 

Mindez nem meglepő, hiszen az online bankolók folyamatosan növekvő csoportja régóta a támadások első számú célpontja. Hiszen mi más kecsegtetne nagyobb haszonnal, mint az interneten keresztül mozgó pénzfolyam közvetlen megcsapolása?

hirdetés

 

A G Data most közzétett ismeretterjesztő füzete szerint a támadás módjai ugyanakkor alapvetően megváltoztak az elmúlt évek során. Eredetileg az egyszerű átverés (a hiszékenységre épülő adathalász kampányok lebonyolítása) volt az uralkodó módszer. Ebben az esetben jellemzően egy hamis e-mailt küldtek a bank nevében a bűnözők, melyben elkérték a felhasználó belépési azonosítóját, jelszavát és esetleges titkos kódjait (PIN vagy tranzakció-azonosító).

 

Mára azonban a felhasználók többsége megtanulta, hogy a bankja soha nem kéri el tőle e-mailben a jelszavát, a bankok pedig kétlépcsős azonosítási rendszereket vezettek be (például jelszó és SMS üzenetben érkező tranzakció-azonosító szám), így a támadások módja is komplexebbé vált. A bűnözők ma szinte kivétel nélkül rendkívül fejlett kártevőket (banki trójaiakat) alkalmaznak, melynek kódját akár évekig fejlesztik. Emellett jellemző, hogy már nem csupán a számítógépeket, de a mobiltelefonokat is megpróbálják megfertőzni.

 

Ellopott SMS-üzenetek | Mit tehetünk a biztonságos bankolás érdekében? - Olvassa el a teljes közleményt a virusirto.hu oldalon!

 

Forrás: G Data

Kapcsolódó cikkek

textilrekonstrukcio400-1480892358.jpg

Budapest, 2016. december 5. - Nemzetközileg elismert restaurátorok bevonásával a múlt héten megkezdődtek a Budavári Palota Szent István-termének textilrekonstrukciós munkálatai.

energiahatekonysag-besorolas-1385006933.jpgA hazai lakóingatlanok 70 százaléka elavult, minden tizedik - azaz több százezer lakás - pedig annyira rossz állapotban van, hogy már felújítani sem lenne érdemes - derül ki egy felmérésből. A legelterjedtebb lakástípus brutális mennyiségű energiát használ el.

Budapest, 2015. május 4. - A személyi jövedelemadó civilszervezeteknek adható 1%-áért kampányol a MACI (Magyar Civilszervezetek). 2015. május 20-ig küldhető be a személyi jövedelemadó bevallással együtt a civilszervezeteknek felajánlható 1%-ról rendelkező nyilatkozat a NAV-nak. Minden adózó saját maga nyilatkozhat arról, melyik civilszervezetnek ajánlja fel 1%-át.