Idén Békéscsaba a magyar dal fővárosa

2013. április 4., csütörtök 11:11

Budapest, 2013. április 4., csütörtök  - Idén Békéscsaba lesz a magyar dal fővárosa, miután megelőzte a címért folyatott versenyben Zalaegerszeget; a magyar dal napját országszerte szeptember 8-án tartják - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

A magyar dal fővárosa címet minden évben neves zenészekből és szakemberekből álló zsűri ítéli oda a legjobb vidéki műsortervet benyújtó pályázónak. Az idei felhívásra - bár több település jelezte érdeklődését - két hiánytalan pályázat érkezett. Mind Békéscsaba, mind Zalaegerszeg műsorterve izgalmas és sokszínű programot ígért, végül Békés megye székhelyének szavazott bizalmat a zsűri - olvasható az összegzésben.
A közlemény szerint a békéscsabai programok összeállításánál a legfontosabb szempont az volt, hogy a rendezvény bemutassa Békés megye zenei kultúráját, törekedve arra, hogy teret kapjanak az amatőr produkciók, de az egykor országos szinten meghatározó zenekarok is színpadra lépjenek. A teljesség igénye nélkül fellép Békéscsabán Hevesi Tamás, a Black Out, a Magna Cum Laude, a Pribojszki Mátyás Band, a Neo, a The Trousers, valamint a Rag Doll. A műsortervben azonban nem csak a könnyűzene kapott helyet: több formáció és vegyeskar előadásában hallgathat a közönség népzenét és komolyzenét is.
A tervek szerint a Békés megyei általános és középiskolások, valamint zeneiskolások közösen éneklik el az LGT Neked írom a dalt című szerzeményét. Várhatóan több mint ezer diák vesz részt az eseményen, amelyet a szervezők a világhálón élőben szeretnének közvetíteni.
A békéscsabai rendezvény megvalósítása - a tervek szerint - négy különböző helyszínen történik szeptember 8-án. Kiemelt helyszín a belvárosi rehabilitációs program keretében megújuló főtér és az Andrássy út, Békéscsaba belvárosának sétálóutcája. További helyszín a polgármesteri hivatal udvara és az Ibsen-udvar. A programokat rossz idő esetén fedett helyszíneken rendezik meg.
A magyar dal napja történetében immár hagyományosnak mondható a tömegközlekedési eszközökön történő zenélés, Békéscsaba is készül rendhagyó helyszínnel: a menetrendszerű helyi buszjáratokon szólnak majd a magyar dalok. Békéscsaba a pályázat szerint a környező településekkel is együttműködést tervez, így Gyula városa is kapcsolódna két helyszínnel a rendezvénysorozathoz: a várfürdő területe szabadtéri koncerthelyszín lenne és Erkel Ferenc szülőháza is várja a közönséget a tervek szerint.
A programot a hagyományokhoz híven Presser Gábor, a magyar dal napja alapítója nyitja majd meg Békéscsabán.
A Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. először 2010-ben hirdette meg először a magyar dal fővárosa pályázatot. A címet elsőként Eger, 2011-ben Nyíregyháza, 2012-ben pedig Szombathely viselhette.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. február 11. - Míg az okostelefont két-három, a számítógépet átlagosan négy-ötévente cseréli le egy átlagos felhasználó. A régi gépet vagy tovább értékesítjük vagy egyszerűen kiselejtezzük - az esetek jó részében tele bizalmas adatokkal.

Budapest, 2016. január 12. - Felkavarták az amúgy is élénkülőben lévő ingatlanpiacot a lakásépítést ösztönző új kormányzati intézkedések. December második felében és január első napjaiban számottevően, 64 százalékkal nőtt a magánszemélyek által feladott hirdetések száma, ami elsősorban a Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) kibővítésével magyarázható - derül ki az ingatlan.com friss összeállításából. Budapesten a CSOK-képes új lakások átlagos négyzetméterára 535 ezer forint, Székesfehérváron 380 ezer forint, Debrecenben pedig 345 ezer forint.

Budapest, 2014. május 27. - A 6., 8. és 10. évfolyamon a tanulók 2827 iskola 3597 telephelyén az országos mérés feladatlapjait írják meg május 28-án a szokásos tanítás helyett. A sajátos nevelési igényű tanulók egy szűk csoportját kivéve a mérés az adott évfolyamokon minden tanuló számára kötelező. Így a mérésben idén összesen 269 611 diák vesz részt: 92 447 hatodikos, 87 418 nyolcadikos és 89 746 tizedikes.