Húsztonnás súlykorlátozások a főúthálózaton

2017. január 6., péntek 07:05

Budapest, 2017. január 6. - A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az országos főúthálózat több szakaszára vonatkozóan is súlykorlátozásokat vezetett be, a 20 tonnás össztömeget meghaladó tehergépkocsik esetében.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez érkező különböző szintű - lakossági, országgyűlési képviselői, ombudsmani - bejelentésekben az új útdíjrendszer bevezetése óta a főúti szakaszokon tapasztalható teherforgalom növekedésre és az ebből származó környezetterhelésre panaszkodtak az érintettek.

 

A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel közösen vizsgálatot indított a beérkező panaszok ügyében és megállapítást nyert, hogy a teherforgalomnak a főutakról a gyorsforgalmi hálózatra történő leghatásosabb átterelése az egyes főúti szakaszok forgalomkorlátozásával érhető el. A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ az egyes főúti szakaszok forgalomkorlátozására javaslatot terjesztett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elé, amely indítvány elfogadása megtörtént.

hirdetés

 

A szükséges intézkedések végrehajtásának határidejeként 2017. január 1-jét határozta meg, melynek érdekében kerültek kihelyezésre a nevezett szakaszokon a KRESZ 44. ábraszámú „20 tonna össztömeget meghaladó tehergépkocsival behajtani tilos” jelzőtáblák és esetenként a „kivéve áruszállítás” kiegészítő táblák.

 

Az érintett útszakaszok a következők:

 

husztonnas01-1483682892.jpg

husztonnas02-1483683795.jpg

 

Az intézkedések célja összességében, a főutak átmenő forgalmának csökkentése, elterelése, valamint az itt élőket érő kedvezőtlen környezeti hatások mérséklése. Az érintett településeken működő vállalkozások számára a tilalom hatálya alá eső, a tiltott szakaszokat nem áruszállítás céljából igénybevevő teherjárművek közlekedéséhez a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságai éves behajtási engedélyt fognak kiadni.

 

A behajtási engedély kiadásához szükséges az igénylő személy azonosságával, a telephely címével, a jármű típusának megjelölésével, valamint tömegének feltüntetésével az illetékes megyei igazgatóság címére történő igény megküldése.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2015. augusztus 24. - A fogyasztói visszajelzések azt mutatják, hogy minden igyekezet ellenére is nehéz ma tudatos, megalapozott információkon nyugvó vásárlói döntéseket hozni. A jogi útvesztőkben, a panaszrendezési lehetőségekben, a termékek dömpingjében eligazodni szinte lehetetlen feladat a fogyasztók számára.

Budapest, 2016. augusztus 15. - Érdemes használni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilalkalmazását, amely segítséget nyújt a NAV ügyfeleinek az ügyintézésben. Az alkalmazás révén egy mozdulattal hozzáférhetők a legfrissebb adózási- és vámügyekkel kapcsolatos hírek, könnyebbé válik a hivatallal való kapcsolattartás.

Budaörs-Pécs, 2014. december 6. - Karácsonyig tart a METRO adománygyűjtő akciója a kereskedelmi vállalat összes hazai áruházában. A pénztáraknál kapható 100 forint értékű kuponokkal és tárgyadományokkal helyi szervezeteket támogathatnak a vásárlók.