Hőségriadó: újabb hosszabbítás

2015. július 24., péntek 07:05

Budapest, 2015. július 24. - Az országos tiszti főorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján - figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását - a július 24-én, pénteken éjfélig kiadott harmadfokú hőségriadót július 26-án, vasárnap éjfélig meghosszabbítja.

Az előrejelzés szerint szombaton még az Alföldön, a Dunántúl déli területein, illetve a nagyvárosokban is elérheti a 27 Celsius fokot a napi középhőmérséklet. Vasárnap már csak a Dél-Alföldön várható a 27 Celsius fok körüli középhőmérséklet.

 

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyomatékosan kér mindenkit, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon óvintézkedések nélkül: védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények használatával! Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, a házi kedvenceket a parkoló autóban.

hirdetés

 

Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket - nyitva tartásuk függvényében - bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

 

A tartós hőség miatt az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. A szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. Az autóval közlekedők is fokozott óvatossággal vezessenek, vigyenek magukkal több, hűtött folyadékot. Akik a kánikulát vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a tűző napot, napozást követően hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

 

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. december 14. - A pénz csak az ötödik vágyként szerepel a magyar emberek kívánságlistáján, más néven bakancslistán. Jobban vágyunk utazásra, élményekre, boldogságra és nagy tettekre - derül ki a Meglepkék.hu 4700 fő megkérdezésével készített internetes felméréséből. Az emberek vágyai között akadnak egészen hétköznapi, extrém és pikáns dolgok is.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent vasárnapi kormányrendelet kijelölte a tankönyvellátásban közreműködőket. Az állami tankönyvfejlesztésért és -kiadásért az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, a könyvtárellátásért a Könyvtárellátó Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. felel, a nemzeti köznevelés tankönyvfejlesztése és tankönyvellátása minőségének értékelésére pedig létrehozták a független, országos Nemzeti Tankönyvtanácsot.

Budapest, 2015. március 6. - A Digitális Nemzet Fejlesztési Programban célul tűzte ki a kormány, hogy 2018-ra Magyarország teljes területén elérhetővé tegye a 30 Mbit/s sávszélességű internetet. Az eddigi legnagyobb hálózatfejlesztés eredményes végrehajtása érdekében országos szintű adatbázis készül a szélessávú lefedettségről.