Hamis ígéretek a csodakazánok forgalmazóitól

2013. november 24., vasárnap 17:35

Kavitációs kazán, ionkazán, gázmágnes. Olyan berendezések, amelyek áltudományos háttérrel, soha nem létezett igazolásokkal, a fizika törvényét semmibe véve ígérnek olcsó fűtést vagy kisebb fogyasztást. Jó esetben a készülékek csak nem működnek, de van, ami kifejezetten veszélyes.

A VGF Épületgépészeti szaklap szakértőket kért fel, hogy a furcsa, de jól hangzó jelenségekkel operáló berendezések igazi tulajdonságait megismerjék.
 

A befektetettnél több energia - kavitációs kazán


Az egyik „sokat ígérő” berendezés a kavitációs kazán, amely a „vízből veszi ki az energiát”. A kavitációt mesterségesen, céltudatosan idézik elő ezekben a gépekben: a képződő, majd összeroppanó kavitációs gőzbuborékokból keletkező hő felmelegíti a vizet - vagyis a villamos árammal végzett mechanikai munkát alakítják hővé. Teszi ezt - állítólagosan - úgy, hogy a keletkező hőenergia többszöröse a befektetett villamos energiának, ami viszont alapvetően ellentmond az energia-megmaradás törvényének!

hirdetés

 

Ugyanezt a hőt természetesen máshogy is elő lehetne állítani: a víz akkor is melegedne, ha csak „simán”, kavitáció nélkül kevergetnénk, akár villanymotorral, akár kézzel, akár mixerrel, akár fakanállal.

 

A kavitáció egyébként ismert és jól leírt fizikai jelenség, amely nem más, mint a berendezést roncsoló üregek képződése és összeroppanása a felületeken, azaz káros jelenség.

 

Gázmágnes

 

Az állandó mágnesekkel állítólag akár 20% földgáz, benzin vagy olaj is megtakarítható. Az ajánlattevők ennek során vevői referenciákkal, szabadalmakkal és tanúsítványokkal reklámozzák termékeiket, többször jól ismert intézményekre is hivatkozva igazolásul.

 

Ezeknek a mágneseknek oly módon kell(ene) a tüzelőanyag molekuláit befolyásolniuk, hogy az atomok közötti kötések gyengüljenek, ezáltal javuljon a tüzelőanyag átalakulása, és egy bizonyos üzemanyag-mennyiség elégetéséből akár 20%-kal több energia szabaduljon fel.

 

Sem elméletileg, sem gyakorlatilag nincs alapunk feltételezni, hogy az ismertetett technika bármilyen energia-megtakarítást is eredményezhetne. A megfigyelt hatások másmilyen beavatkozásokkal magyarázhatók, mint például a fűtőkészülék - a mágnes hatásától független - műszeres beállításával.

 

Emellett jogi aggályok is felmerülnek a mágnesek tüzelőberendezéseknél történő alkalmazásánál, mert a gázkészülék átalakítását vagy üzemi feltételeinek módosítását a gázkészülék gyártója is csak a gázkészülék biztonságos gyártását felügyelő európai tanúsító intézet jóváhagyásával teheti meg.

 

Ionkazánok
 

A „legtöbb fűtésnél a tapasztalatok szerint gazdaságosabb”, ez a megállapítás olvasható valamennyi forgalmazó honlapján. A valóságban nem nagyon létezik ennél drágább fűtési megoldás.

 

Nem létező, többletenergiát termelő ionizációs fizikai folyamattal magyarázott alacsony energiafogyasztásról regélnek a forgalmazók. Az EWS forgalmazója például azt állítja, hogy az általa forgalmazott berendezés 3x nagyobb teljesítményű gázkazánt képes kiváltani.

 

Érintésvédelmi szempontból erősen aggályos kivitel. Az egyik gyártó (Galan) egyfázisú készüléke érintésvédelmi biztonsági relé mögött nem kapcsolható be, így csak biztonsági leválasztó transzformátoron keresztül volna szabad működtetni, ilyen viszont nem kapható hozzá. A problémát tetézi, hogy a hazai minősítések, forgalmazási engedélyek az ionkazánok többségénél hiányoznak.

 

Az épületgépész szakemberek egyöntetű véleménye az, hogy megfelelően karbantartott készülékekkel, körültekintő falszigeteléssel és nyílászáró-cserével, tervezett légellátással sokkal jobban le lehet szorítani a fűtési költségeket, mint „különleges” csodaberendezésekkel. Ezek legtöbbje egyszerűen nem működik, de van, amelyik kifejezetten veszélyes megoldás.

 

Lásd még: Áltudomány: Ionkazán, gázmágnes, kavitáció, rezsicsökkentés helyett rezsinövelést okoznak
 

Forrás: www.greenfo.hu

Kapcsolódó cikkek

karacsony400-1451026870.jpg

Pécs, 2015. december 25. - Valamennyi olvasójának ezúton kíván békés, boldog karácsonyi ünnepeket a PécsiPlusz.hu oldal szerkesztősége.

Szombathely-Pécs, 2015. augusztus 22. - Aranyérmet szerzett bútorasztalos kategóriában László Attila a Sao Paulóban megrendezett szakmák olimpiáján, a WorldSkills versenyen.

Budapest, 2016. február 1. - Az e-kereskedelem az egyik leggyorsabb ütemben növekedő ágazat, a határokon átnyúló hatékony tranzakcióknak azonban még vannak akadályai.