Ha munkával is telik a vakáció

2015. június 12., péntek 06:05

Budapest, 2015. június 12. - Rengeteg diák vállal munkát a nyáron, de talán nem tudja mindenki, hogy a közteherviselés szempontjából a dolgozó diákok már felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében.

A diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben, szülői engedéllyel a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak.

 

Munkakezdés előtt célszerű a leendő foglalkoztatót ellenőrizni a NAV honlapján, a hátralékos, a felfüggesztett, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos munkába állni.

hirdetés

 

A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, amit a NAV-nál kell igényelni a 15T34-es nyomtatványon. A foglalkoztatónak a jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania, aminek alapján a diák jövő májusban elkészíti személyijövedelemadó-bevallását.

 

Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött - minimum az alapbért és a munkakört tartalmazó - munkaszerződéshez, az alkalmi munka és idénymunka esetében viszont ez nem kötelező.

 

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2013. október 22. - Összesen hetvenmillió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) négy könyvterjesztő vállalkozásra, amiért azok versenykorlátozó megállapodásokat kötöttek kiadókkal - közölte a versenyhivatal az MTI-vel.

Budapest, 2016. március 29. - A Prezi kapcsán még mindig szívfájdalmunk, hogy nem használják az oktatásban eleget. A jelenlegi cikkben azt szeretném összeszedni, miért érdemes Prezit használni a Powerpoint helyett. Mivel a történelem az egyik kedvenc tárgyam és sokáig tanítottam magam is, ezért ezt használom most vonalvezetőként.

ujszulott400-1427619721.jpgBudapest, 2015. március 30. - 2015 első hónapjában 7 955 gyermek született, 4,8%-kal több, mint az előző év azonos időszakában. A halálozások száma 12 570 volt, ami különösen nagymértékű, 13%-os emelkedést jelentett 2014. januárhoz viszonyítva. A természetes fogyás 4 615 fő volt, 1 078-cal több az egy évvel korábbinál.