Gyere-K-épbe: Pécsen járt a gyermekjogi roadshow

2015. május 19., kedd 06:05

Pécs, 2015. május 19. - A Budai-Városkapu Iskolában járt az Országos  Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) Gyere-K-épbe elnevezésű gyermekjogi programsorozata május 16-án. Az országos roadshow nyolcadik állomására a Dél-dunántúli Régió 450 gyermekotthonban, nevelőszülőnél élő fiatalja és kísérője látogatott el.

Az OBDK gyermekjogi ismeretekről és kötelezettségekről szóló interaktív foglalkozásai, ügyességi sorversenyei, kreatív műhelymunkái mellett a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság előadásokat és rendőrkutyás bemutatót, a Pécsi Járási Ügyészség és a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya ismeretterjesztő előadásokat tartott és filmeket vetített az érdeklődőknek, míg az Országos Mentőszolgálat regionális munkatársai újraélesztési bemutatót tartottak.

hirdetés

 

A kisebbek szórakozásáról gyermekjogi mesék felolvasásával gondoskodott az OBDK. Mindeközben lezajlott a régió sportbajnoksága is, amelynek győztesei a május 28-án, a budapesti döntőben is részt fognak venni. A sportverseny szünetében az Eurodance tánccsoport bemutatóval szórakoztatta a fiatalokat. A rendezvényt Csizi Péter, országgyűlési képviselő és Novák Krisztina, az OBDK főigazgatója nyitották meg.

 

Az OBDK a gyermekjogi képviselők foglalkoztatójaként fennállása óta kiemelt feladatának tartja a gyermekek jogainak maradéktalan érvényesülését, a felnövekvő társadalom jogtudatosításának erősítését és széles körű fejlesztését. E célból az OBDK Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere fővédnökségével március 21. és május 28. között, nyolc regionális helyszínen - Debrecenben, Miskolcon, Szegeden, Pécsett, Zalaegerszegen, Veszprémben, Szigetszentmiklóson és Budapesten - „Gyere-K-épbe" című egész napos gyermekjogi roadshow-t szervez, amelyen mind a gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő gyermekeknek, mind a nevelőszülőknek, kísérőknek hasznos, felvilágosító ismereteket biztosít.

 

Emellett a rendezvénysorozat kísérőprogramjaként minden helyszínen labdarúgó-, és kosárlabda bajnokságon vesznek részt a régió lelkes fiataljai, felhívva a figyelmet az egymás iránti tisztelet és az egészséges életmód fontosságára, hiszen a sport a fizikai és mentális egészség megőrzésén túl jó eszköze lehet a hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatásának, a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemnek is.

 

A regionális napokat és bajnokságokat követően a rendezvénysorozat május 28-án, Budapesten szakmai programmal, a sportbajnokság országos döntőjével és díjátadóval zárul.

 

Forrás: OBDK, bővebben: obdk.hu

Kapcsolódó cikkek

duna-projekt-zaro1-400-1435383531.jpgKeselyűs, 2015. június 27. - Ünnepélyes keretek között a héten megtörtént a teljes Duna projekt kivitelezési munkáinak lezárása a Sió-torkolati műnél. Az Európai Unió támogatásával több mint 28 milliárd forintból megvalósult beruházás hat megye 152 településének árvízvédelmi biztonságát növeli.

duna-drava-tehetsegek-siklos1-400-1479245852.jpg

Siklós-Vác, 2016. november 16. - A Duna-Dráva Ifjúsági és Innovációs Alapítvány az elmúlt évek során a működési területének körzetében 715 kiemelkedően tehetséges diákot támogatott összesen 51 millió forinttal. Idén újabb 89 tanuló érdemelte ki az elismerést.

Budapest, 2016. március 26. - Jön az áttérés a nyári időszámításra: vasárnap hajnal 2 órakor 3 órára kell előreállítani az órákat, emiatt a közösségi közlekedés menetrendje is változik.