Fűtési szezon: nő a CO-mérgezések kockázata

2016. október 14., péntek 06:00

co-mero-fki400-1476416619.jpg

Budapest, 2016. október 14. - Egy nap, és beköszönt a fűtési szezon, amivel együtt megnő a szén-monoxid mérgezések veszélye is. Ezért az E.ON Hungária a közelmúltban hárommillió forint értékben ötven professzionális szén-monoxid-mérő készüléket adományozott a katasztrófavédelemnek.

A tűzoltók 2016 év eleje óta 339 szén-monoxidos esethez vonultak ki, ezek során 220 ember sérült meg, a mérgező gáz október tizedikéig 14 áldozatot szedett. Az idei esetek tizenegy százalékában volt az érintett otthonban szén-monoxid-érzékelő.

 

A mérgező gáz jelenléte természetesen nemcsak a háziakra, hanem a beavatkozó tűzoltókra nézve is veszélyes, az ő biztonságuk érdekében adományozta az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. az mérőket a működési területén lévő tűzoltóságoknak. A készülékek jelenléte azért különösen fontos, mert a tűzoltók érkeznek meg elsőként a szén-monoxiddal kapcsolatos esetek helyszínére.

hirdetés

 

A műszereket a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon adták át a Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyei igazgatóság képviselőjének.

 

Az átadáson dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy emlékeztetett arra, hogy a mérgező gáznak nincs színe, nincs szaga, megfelelő műszer nélkül nem lehet a jelenlétét kimutatni. A szén-monoxid számos okból gyűlhet össze egy-egy helyiségben, tette hozzá a főigazgató, okozhatja az elégtelen levegő-utánpótlás, a tüzelő-, fűtőberendezések karbantartásának elmulasztása, a készülékek meghibásodása éppúgy, mint a nem megfelelő használat.

 

Egyre többen döntenek úgy, hogy szén-monoxid-riasztót szerelnek fel a lakásukban, a megfelelő termék kiválasztásában a katasztrófavédelem honlapján elérhető lista lehet azok segítségére, akik még csak most tervezik a vásárlást.

 

A tábornok továbbá elmondta, az E.ON által adott adományozott műszerek elsődlegesen a tűzoltók munkáját segítik majd, hiszen adott esetben csak teljes légzésvédelem mellett mehetnek be a mérgező gázzal telített helyiségekbe.

 

A mostani támogatás egyébként nem egyedi gesztus az E.ON részéről, a katasztrófavédelem és a szolgáltató vállalat együttműködése hosszú időre tekint vissza, nemcsak havária-helyzetek esetében dolgoznak együtt, hanem gyakorlatokon is rendszeresen találkoznak a két szervezet munkatársai.

 

- A havária helyzetekre évek óta közös gyakorlatokon készülünk. Éles helyzetben megosztjuk információinkat, eszközeinket, gépeinket és akár szakembereket is bocsátunk egymás rendelkezésére a mielőbbi veszélyelhárítás érdekében. A fűtési időszakban a szénmonoxid mérgezéses balesetekre kell felkészülnünk. Az átadott műszerek a hatékony beavatkozást és a mentésre érkező szakemberek biztonságának megóvását egyaránt segítik majd. Közös célunk ugyanakkor a figyelemfelhívás is: szeretnénk, ha ezeket a szén-monoxid-mérő készülékeket ritkán kellene használniuk a szakembereknek. Kérek mindenkit, gondolja át, gondoskodott-e saját otthona biztonságáról - mondta el az átadáson Gelencsér Lajos, az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. vezérigazgatója.

 

Az E.ON által átadott ötven Dräger Pac 7000 CO típusú készüléket a gyártó korlátlan élettartamra tervezte, amikor pedig szükséges, a műszerek egyszerűen kicserélhetők.

 

Forrás: Procomm

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2013. augusztus 8. - Csütörtök délután a fővárosi és az országos melegrekord is megdőlt: Újpesten 40, Győr-Likócson 40,6 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel. Pécs újra a legmagasabb minimumhőmérsékleti rekordot szolgáltatta vidéken.

Budapest, 2016. december 26. - A hazai ingatlanpiac több mint két éve van lendületben, 2014-ben az árak, 2015-ben a forgalom, idén pedig az újlakások kerültek előtérbe. Az év végéhez közeledve érdemes áttekinteni, milyen tendenciák nyilvánultak meg 2016 lakáspiacán, illetve mi várható 2017-ben.

Budapest, 2016. december 14. - A pénz csak az ötödik vágyként szerepel a magyar emberek kívánságlistáján, más néven bakancslistán. Jobban vágyunk utazásra, élményekre, boldogságra és nagy tettekre - derül ki a Meglepkék.hu 4700 fő megkérdezésével készített internetes felméréséből. Az emberek vágyai között akadnak egészen hétköznapi, extrém és pikáns dolgok is.