Folyamatosan drágul a kötelező biztosítás

2013. július 3., szerda 16:54

 Budapest, 2013. július 3., szerda - Drágult a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) az első félévben, az év eleji árakhoz képest 5-30 százalékkal drágábban lehet új biztosítást kötni - közölték alkuszcégek szerdán az MTI-vel.

A netrisk.hu internetes alkusz indexszerűen követi a kgfb tarifák emelkedését, a havi mérésekből az derült ki, hogy az év elejétől 15 százalékkal - közel 3 ezer forinttal - emelkedett az átlagos éves tarifa, már közel jár a 23 ezer forinthoz.
A díjváltozás követése azért fontos, mert a biztosítók 2013-tól szabadon módosíthatják az új szerződésekre szóló tarifáikat év közben is. A megszorítás mindössze annyi, hogy a meghirdetés és a bevezetés között 60 napnak kell eltelnie. Annak az autótulajdonosnak tehát, akinek év közben van a kgfb évfordulója, illetve ekkor vásárol autót, az aktuális tarifával kell kötelező biztosítást kötnie.
A PBA Biztosítási Alkusz 35 tarifamódosítást jegyzett fel januártól. A sort az Allianz "vezeti" hat módosítással, míg a végén a CIG áll, amely változatlanul az év elejei tarifáját használja.
Akiknek év közben van a biztosítási évfordulójuk, azoknak 5-10 százalék a díjemelés, míg akik új autót vásárolnak, 30 százalékkal is drágábban köthetik meg a kötelező biztosításukat.
A netrisk.hu azt tapasztalta, hogy a 150 kilowattosnál erősebb motorral szerelt kocsik kgfb-je növekedett leginkább. Az A0 (alap) kategóriában 25, míg a B10 (bónusz) kategóriában 50 százalékkal.
A PBA tapasztalata szerint a kiskategóriás kocsiknál jelentős volt a díjemelés, míg a középkategóriásoknál inkább csökkent a díj.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

karacsony400-1451026870.jpg

Pécs, 2015. december 25. - Valamennyi olvasójának ezúton kíván békés, boldog karácsonyi ünnepeket a PécsiPlusz.hu oldal szerkesztősége.

Budapest, 2014. január 5. - Több településen emelkedett, Pécsen csökkent a levegő szálló por (PM10) koncentrációja. Vasárnap négy város - köztük Budapest - levegőjét is egészségtelennek minősítette az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI).

Budapest, 2014. július 7. - Tüntetést rendez a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TSZSZT) Demonstrációs bizottsága több településen is július 8-án - közölték az MTI-vel.