Extrém szerelmek Valentin napra

2013. február 14., csütörtök 16:00

hearts-1474-1360855391.jpgEgy Magyar író, egy amerikai katona és egy Orosz polgárjogi aktivista. Mi a közös ebben a három emberben ? Életük során megtapasztalhatták az igazi, tiszta szerelmet.

Másodszorra sikerült: Mikszáth Kálmán és Mauks Ilona

 

mikszath-kalman-es-felesege-1360864723.jpg

 

A fiatal Mikszáth rengeteget nélkülözött, reménytelen helyzetből verekedte fel magát szívós kitartással, mert mindenféleképen író akart lenni és erre ráment a házassága is. A szerelem nem, sem Mauks Ilona sem Mikszáth sosem mondott le egymásról.

 

A Mauks szülők nem nagyon örültek a kapcsolatnak, lányuknak megállapodott, „komoly” embert szerettek volna, nem egy bizonytalan egzisztenciájú írójelöltet, akinek „ki van a lába a cipőből, mint Petőfinek”, ráadásul Mikszáth sem igyekezett a megállapodott kispolgárt eljátszani. 1873 július 13.-án a legnagyobb titokban megtörténik az esküvő, és hamarosan hazautaznak Szklabonyára, késöbb Budapestre költöznek. Pesten Mikszáth írásaiból próbál megélni, novelláit rendszeresen közlik a lapok, de mégsem sikerül kitörnie, sokat nyomorognak, a lakás vizes, Mauks Ilona belebetegszik a nélkülözésbe. Pontosan egy évig élnek együtt, 1874 novemberében Mikszáth a csődöt látva felajánlja Ilonának a válást, hogy ne kelljen nélkülöznie. Ilona nem akar válni, Mikszáth végső elkeseredésében azt hazudja, hogy mást szeret. Mauks Ilona hazaköltözik Balassagyarmatra. 

hirdetés

 

Az írói siker végül is1882-ben következik be, ekkor jelenik meg a Jó palócok és Tót atyafiak, ez nevet szerez Mikszáthnak, egyik napról a másikra híres lesz, pénze is van és megindul a levelezés Ilonával: „ hogyha még nem ment férjhez, én most még egyszer feleségül kérem magát”. A válasz nyolc nap múlva érkezik: „szeretném még egyszer látni”. Hamarosan mindenki tudja már, hogy Mikszáth Kálmán és a Mauks lány között újra kezdődött az ügy, szaporodnak a levelek, majd látogatás és 1882 december 31.-én a mohorai kistemplomban megtörténik az esküvő. A már neves író és országgyűlési képviselő régi-új feleségével Pesten telepedik le, három fiúk születik.

 

Egy nem happy end: Ty Ziegel és Renee Kline

 

ty-1360864861.jpg

 

Ty Ziegel egykor kisfiús arcát a felismerhetetlenségig eltorzította egy öngyilkos merénylő bombája Irakban 2004 karácsonya előtt három nappal. 

2001.szeptember 11-e után állt be az akkor alig 19 éves Ty az amerikai hadseregbe,hogy megvédje hazáját, ám elutazása előtt még eljegyezte gyerekkori szerelmét, Renee Kline-t, megígérve neki, hogy amint hazatér, megtartják az esküvőt.


Sérülése elszenvedése után az akkor  22 éves fiatalember hónapokig kómában feküdt, összesen több mint 50 műtétet hajtottak rajta végre. Renée mindezek ellenére kitartott mellette, bár épp ebben az időszakban veszítette el az édesapját is. 2006 októberben megtartották az esküvőt, fotójuk bejárta az egész világot. Renée gyönyörű fehér ruhában, Ty pedig díszegyenruhában, gyakorlatilag szinte arc nélkül állt az oltár elé. Romantikus hőssé váltak nem csak Amerika, az egész világ számára - az azonban már nem járta be a világot, hogy a házasság sajnos csak egy évig tartott. Nem lehet pontosan tudni, hogy Ty egészségügyi problémái vagy a trauma miatt megváltozott viselkedése volt az ok, de a pár elvált. 

Az utolsó hír Ty-ról, hogy 2012 December 26-án balesetben elhunyt.

 

Igazi hűség: Natan Sharansky és Avital Sharansky

 

1974 Július 4-én villámgyorsan házasodtak össze, mivel a szerelmespár Izraelbe akart alijázni, de "ellenzéki" tevékenységük miatt akkor jellenző módon csak Avital kapta meg az engedélyt. Mivel ráadásul néhány napon belül kellett utaznia a lánynak, hogy szerelmüket megpecsételjék, előbb még összeházasodtak. Teltek az évek, és Natan - aki mellesleg Szaharov tanítványa és jó barátja is volt - hiába várta, hogy ő is megkapja az engedélyt. Sőt:  1977 Március 15-én le is tartóztatták. Sharansky hosszú évtizedekig a szovjet polgárjogi mozgalom jelképe volt. Nem csak több börtönt, a szibériai gulágot is megjárta.

 

saransky2-1360864925.jpg

Fiatalon a Szovjetunióban - veszélyes öszeesküvőkként

 

Amíg férje raboskodott Avital a világot járva harcolt szabadon bocsátásáért. Járt több amerikai elnöknél, az amerikai kongresszusnál több európai politikusnál és pártnál valamint majdnem minden nagyobb zsidó és emberjogi szervezetnél. Natan szabadon engedésére végül csupán1986-ban, a nemzetközi nyomásnak engedve volt hajlandó a szovjet kormány. Miután 12 év elteltével végre újra találkozhattak, a házaspár Izraelben kezdett új életet, és azóta is Rachel és Hannah nevü lányaikkal élnek boldogan.

 

saransky-1360865017.jpg

Újra együtt Izraelben - boldogan

 

 

Káplár Fülöp

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2013. augusztus 9. - A K&H gyógyvarázs mesedoktorok programjának augusztusi-szeptemberi helyszínei és időpontjai néhány óra alatt megteltek. 24 óra alatt 5500 önkéntes regisztrált, hogy mesét szeretne olvasni a beteg gyerekek számára. A folytatásra további intézmények bevonásával és még több időponttal készülnek a szervezők.

Budapest, 2014. július 14. - Pécset is érintő vidéki képviseleti hálózatot hoz létre az Eximbank. A magyar exportőröket segítő pénzintézet első vidéki irodája a nyáron nyílik Győrben - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-vel.

Budapest, 2014. augusztus 8. - A Profession.hu legújabb felmérése azt vizsgálta, milyen lehetőségeik voltak és vannak azoknak a munkakeresőknek, akik idén nyáron csak pár hónapra szeretnének elhelyezkedni. Az eredmények alapján az igény meglepően magas, a szezonmunkákat kínáló munkáltatók azonban még más alternatívákat keresnek az internet helyett. A diákmunkák esetében minden egyes meghirdetett pozícióra több mint 1100 keresés jutott eddig.