Erős havazás, ónos eső - aki teheti, ne induljon útnak

2014. január 23., csütörtök 18:50

hofuvas1-400-1390499446.jpgBudapest, 2014. január 23. - A Magyar Közút arra kéri a közlekedőket, hogy pénteken a hófúvásban, intenzív havazásban és ónos esőben érintett megyékben lehetőség szerint ne induljanak útnak.

Pécsi Norbert Sándor, a társaság kommunikációs osztályvezetője csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: pénteken a Dunántúlon hófúvás, az ország középső részén ónos eső várható.

 

Ónos esőben a szakemberek is csak azután tudják elkezdeni a síkosságmentesítést, ha a csapadék elállt, mivel a kijuttatott szóróanyag nem tudja kifejteni olvasztó hatását, a társaság ezért arra kéri a közlekedőket, hogy az érintett területeken a csapadék megszűnéséig ne induljanak útnak.

 

Az ország dunántúli területein téliesebb útviszonyok alakulhatnak ki pénteken. Somogy és Zala megyében péntek estig 20 centiméternél is több friss hó hullhat, ráadásul Baranya, Somogy és Zala megyében hófúvások is kialakulhatnak az erős szél miatt.

hirdetés

 

Mivel a hótorlaszok megszüntetése idő- és energiaigényes - hiszen a nagy erejű széllökések folyamatosan visszahordják a letakarított havat a burkolatra -, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatos munkavégzése ellenére is havasak lehetnek egyes útszakaszok, a közútkezelő eredményesen csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével tud fellépni - közölték.

 

A nagyteljesítményű, hótorlasz elhárítására alkalmas hómaró gépeket már átvizsgálták a szakemberek, hogy a szükséges személyzetet és ellátmányt biztosítani tudják az érintett megyékben; ha kell, országosan is átvezényelnek munkagépeket a hófúvásban érintett területekre.

 

Amennyiben a közlekedők elakadnának járművükkel a hófúvás miatt, segítséget a katasztrófavédelem szakembereitől kaphatnak a 105-ös vagy a 112-es általános segélyhívó számon.

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, amennyiben tehetik, ne induljon útnak ezekben a térségekben a pénteki nap folyamán addig, amíg a veszélyes időjárás nem csillapodik és akkor is csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel közlekedjenek.

 

A társaság Útinform szolgálatának munkatársai hivatalos Facebook- és Twitter-oldalukon reggel fél 6 és este fél 6 között naponta hatszor osztanak meg országos összesítést az aktuális útállapotokról, útviszonyokról. A www.utinform.hu oldalon folyamatos tájékoztatást kaphatnak a közlekedők, megtalálhatók rajta a megyei és autópálya-diszpécserek telefonos elérhetőségei is, az Útinform munkatársait pedig a 06-1-336-2400-ás telefonszámon keresztül kereshetik az autósok - ismertette Pécsi Norbert Sándor.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délelőtt az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: péntekre virradóra délnyugat felől kiterjedt csapadékrendszer éri el az országot. Az északkeleti megyéket leszámítva sokfelé várható csapadék: a kezdeti esőt, illetve a déli megyékben az ónos esőt egyre inkább havazás váltja fel.

 

Nagyjából a Sopron-Budapest-Debrecen vonaltól délre jelentős hótakaró alakulhat ki. Az említett területen péntek éjfélig általában 2-10 centiméter, délen, délnyugaton 10-20 centiméter, sőt Zala és Somogy megyében 20-25 centiméter friss hóra lehet számítani. A megerősödő északkeleti szél a hóval borított tájakon hófúvást okoz, amely délnyugaton magas hótorlaszok kialakulásához vezethet - közölte a meteorológiai szolgálat.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

538190-553834741301595-1231399663-n-1361023685.jpg

Meghökkentő törvények születtek Hódmezővásárhelyen: tilos a nyilvános teregetés...

Budapest, 2014. július 1. - Az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) jelentése szerint az 1992. október 23-ai zavargásokon megjelent fővárosi és vidéki, elsősorban szkinhed, fiatalok tevékenységét, két - a nyilvánosságra hozott jelentésben kitakart - szervezet koordinálta. Kiderült, hogy az állami ünnepségsorozatra készülve több olyan intézkedést hoztak, amelyek révén az események "időben" ismertté váltak.

349987-1293535492-320x240-1388099032.jpgSokan vásárolnak szilveszterre tűzijátékot, melyet akár otthon, a kertben is „ellőhetnek”, ezzel is feldobva az ünnep hangulatát.
De mire érdemes figyelnünk, ha biztonságosan, na és persze szabályosan akarjuk használni a pirotechnikai eszközöket?