Előzzük meg a tavaszi erdőtüzeket!

2016. március 21., hétfő 06:05

erdotuz400-1458468599.jpg

Budapest, 2016. március 21. - Az erdő- és vegetációtüzek 2015-ös szezonjában több, mint 5 300 szabadterületi tűzeset keletkezett, összesen mintegy 50 millió négyzetméter erdős és nem erdős területet érintve.

A korábbi évekhez hasonlóan a kiemelten tűzveszélyes tavaszi időszakban (március-április) keletkezett a tüzek 53%-a, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szeretné felhívni mind a kirándulók, mind a gazdálkodók figyelmét, hogy szabadtéri tűzgyújtáskor mindig óvatosan, körültekintően és a szabályok betartásával járjanak el!

 

Más országoktól eltérően Magyarországon az erdőtüzek csaknem száz százaléka emberi gondatlanságból fakad! Az év folyamán két kiemelten tűzveszélyes időszakot különíthetünk el. A tavaszi tüzek jellemzően a hóolvadás utáni, február-áprilisi csapadékmentes időszakra esnek. A tűz terjedését segíti, hogy a vegetáció még nem zöldült ki és az előző évről nagy mennyiségű elszáradt lágyszárú növényzet, illetve lomb található a területen, amely száraz időben könnyen lángra lobban.

hirdetés

 

A „gazosok”, nádasok, árokpartok meggyújtása, majd a tűz őrizetlenül hagyása nemcsak sok millió facsemete pusztulását okozza, hanem súlyos károkat okoz a tavasszal éledő természetnek, elpusztítva akár sok állatfaj kicsinyeit is.

 

A nem körültekintően végzett kerti növényi hulladékégetés is rendszeresen okoz erdő- és vegetációtüzet. Előfordul, hogy a tűzgyújtók nem számolnak az ugrótűzzel és a szél az izzó zsarátnokokat, szikrákat messzire repíti, meggyújtva az erdőt, mezőt néha a szomszéd faházát is. Máskor a nem megfelelően eloltott kerti tűz (grillezés, bográcsozás, avarégetés után) másnap, harmadnap ugrótüzek forrásaként újraéled.

 

Közvetett módon a változó klimatikus viszonyok is hatással vannak az erdőtüzekre. Egyrészt megnő a tűzveszélyes időszakok hossza, másrészt a keletkező erdőtüzek sokkal intenzívebben égnek, nehezebb őket eloltani. Mivel a tüzek 99 százalékát mi, emberek okozzuk, az erdőtűz és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés, a tűzgyújtási szabályok betartása. Mindennél fontosabb tehát a lakosság ismereteinek bővítése, tájékoztatása a biztonságos tűzhasználatról.

 

E célból indult egy éve a NÉBIH Firelife programja. A kampány legújabb akciójában egy hetes játéksorozatot indít a hivatal közösségi oldalán, hogy a lakosok játékos formában sajátíthassák el az erdőtűz megelőzéssel kapcsolatos legfontosabb ismereteket.

 

Az aktuális erdőtűz-veszélyről, az égetés szabályairól, a biztonságos tűzrakás fortélyairól, valamint az elrendelt tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu weboldalon további információk olvashatók.

 

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóság, képünk illusztráció

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. január 31. - A bevallási nyilatkozatot választók is rendelkezhetnek adójuk 1+1%-áról. Évek óta nagyjából csak a fele ajánlja fel adójának egy százalékát abból a mintegy négy és félmillió állampolgárból, aki személyi jövedelemadót fizet. Az szja 1+1%-áról idén is csakúgy, mint az elmúlt években május 20-áig lehet rendelkezni, szja-bevallási formától függetlenül.

Budapest, 2014. május 21. - Mintegy 800 álláslehetőséget kínál a Monster.hu állásportál péntekig tartó, ingyenes virtuális állásbörzéjén - közölte az MTI-vel a rendezvény egyik partnere, a Workania állásportál.

kozut2013-14tel-400-1390402364.jpgBudapest, 2014. január 22. - A meteorológiai előrejelzések alapján már ma délutántól havas esőre, hószállingózásra vagy kisebb havazásra lehet számítani, a téliesebb időjárás várhatóan kitart a hét hátralévő részében. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. valamennyi üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban látják el a szakemberek a szükséges téli munkákat. A síkosság megelőzésére a közútkezelő munkatársai csütörtök reggelig legalább egyszer sót szórnak az országos közúthálózaton. A társaság ugyanakkor arra kéri a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek a következő napokban.