Elhunyt Starker János, a cselló koronázatlan királya

2013. április 28., vasárnap 19:08

images-1367169066.jpg

Életének 88. évében, vasárnap hajnalban elhunyt Starker János világhírű magyar származású gordonkaművész.

Az 1924-ben Budapesten született művész 1948-ban települt át az Egyesült Államokba; több világhírű zenekarnak volt vezető csellistája. A 20. század második felének egyik legkiválóbb gordonkaművésze volt, a cselló koronázatlan királyának tekintették.
Bach, Frescobaldi, Brahms, Beethoven, Franck, Hindemith műveinek avatott előadója volt. Zeneszerzőként saját művein kívül régebbi szerzők szerzeményeinek átirataival is elismerést aratott. Több mint 60 lemezfelvételt készített.
A hangszerek tökéletesítésével is foglalkozott: széles körben alkalmazzák a zenekari vonós hangszereken az általa kifejlesztett úgynevezett Starker-hidat.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2014. július 12. - Továbbra is lendületben van a belföldi turizmus. A Szallas.hu friss adatai alapján 10 százalék feletti volt a bővülés a második negyedévben 2013 hasonló időszakához képest. Nemcsak többször, de átlagosan többet is költöttük, amiben a SZÉP-kártya felhasználása is kulcsszerepet játszott.

Budapest, 2013. augusztus 8. - Csütörtök délután a fővárosi és az országos melegrekord is megdőlt: Újpesten 40, Győr-Likócson 40,6 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel. Pécs újra a legmagasabb minimumhőmérsékleti rekordot szolgáltatta vidéken.

Budapest, 2015. február 14. - A Profession.hu Dr. Cselédi Zsolt munkajogász, Dr. Kun Ágota munkapszichológus, és Sámson Dorottya az állásportál toborzási szolgáltatások csoportvezetőjének segítségével összegyűjtötte a munkahelyváltás jogi, lelki és technikai vonatkozásait.