Elhunyt a magyar zenészlegenda

2013. április 6., szombat 19:05

maestro-tommy-tycho-377551-12814-1365270260.jpg

Nyolcvannégy esztendős korában meghalt az ausztrálként világhírűvé váló, de magyar születésű Tommy Tycho.

Korunk egyik legnagyobb zenei tehetsége távozott közülünk rengeteg szenvedést követően. Tommy Tychóval egy súlyos tüdőgyulladás végzett április 4-én egy sydneyi kórházban, ahol 2008-as agyvérzése óta ápolták.

 

 

Az 1928-ban Tycho Tamás néven született zseni tehetsége már gyerekként megmutatkozott, és tízévesen a Budapesti Filharmonikusokkal játszott. Majd felvételt nyert az akkori Liszt Ferenc Zeneakadémiára, ahol olyan zeneszerzők oktatták, mint Kodály Zoltán vagy Weiner Leó. A II. világháború utáni kommunista rezsim elől először Iránba menekült Budapestről, majd áttelepült Ausztráliába, ahol az ország legnagyobb zongoraművésze, karmestere és zeneszerzője lett. Tycho szerzeményei hallhatóak a legtöbb ausztrál tévéműsor nyitányában, a sportesemények előtt pedig az ő himnuszverziója szól a hetvenes évek óta.

hirdetés

 

De több filmzenét is írt, és a könnyedebb műfajokban szintén kipróbálta magát Olivia Newton-John, Sammy Davis Jr., Nat King Cole, Frank Sinatra, Shirley Bassey, Louis Armstrong és Jerry Lee Lewis oldalán. Munkásságáért az angol királynő és az ausztrál kormány is kitüntette. Szinte haláláig aktív volt, annak ellenére, hogy az agyvérzése után a teljes bal oldala lebénult.

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2015. február 26. - A törvényi keretek között igazodik a Praktiker a vásárlók igényeihez, ennek megfelelően március közepétől módosítja nyitva tartási rendjét.

Karácsony második napjára virradó éjjel megdőlt a napi hajnali melegrekord. Pápán a leghidegebb órában is 10 Celsius-fok felett maradt a hőmérséklet. Országszerte kellemes, enyhe idő van.

Budapest, 2015. július 5. - A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több visszásságot is tapasztalt egy szolgáltató vállalkozás direkt marketing tevékenységében az elmúlt időszakban. Az egyik csomagküldő cég fizetési felszólításokat küld olyan megrendelések ellenértékére tartva igényt, amelyeket vitatnak a megkeresett vállalkozások, miközben hivatkozik a GVH korábbi vizsgálatára, amely alapján a versenyhatóság jogszerűnek és tisztességesnek ítélte kereskedelmi gyakorlatát.