Élelmiszerlavina: pályázat tevékeny közösségeknek

2016. január 30., szombat 08:05

elelmiszerlavina400-1454134059.jpg

Budapest, 2016. január 30. - Február 18-ig várják önkormányzatok, oktatási intézmények és civil szervezetek pályázatait a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában. A nyertes pályázók több százezer forint értékű zöldség vetőmaghoz juthatnak, amelyből közösségi termelést indíthatnak földjeiken.

- A hetedik alkalommal szervezett programba olyan saját, vagy bérelt földterületekkel rendelkező pályázókat várunk, akik vállalják, hogy a vállalat által felajánlott zöldség - többek között burgonya, paradicsom, paprika, hagyma, cukkini - vetőmagokat elvetik, gondozzák, betakarítják, majd a terményeket nehéz sorsú családoknak, időseknek, fogyatékkal élőknek adják - mondta Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezetője.

 

- A támogatott pályázók nagy része hátrányos helyzetű térségekből kerül ki, ahol kevés a munkalehetőség. Az Élelmiszerlavina program nyertesei az aktív munkába is bevonják a rászoruló embereket, akik így tapasztalatokat szereznek a kerti munkákban. Az elmúlt években többen ennek hatására kezdték el ismét művelni területeiket, ezt mindenképpen fontos eredménynek tartjuk a tényleges támogatáson túl - tette hozzá Czigány Tibor.

hirdetés

 

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke elmondta: a kiválasztott szervezetek támogatásának mértékét elsősorban a felajánlott földterületük és termelési kapacitásuk, valamint a támogatni kívánt rászorulók számában állapítják meg. A Syngenta által felajánlott összesen több millió forint értékű vetőmagokból egy pályázó akár félmillió forintos vetőmag csomagot is kaphat márciusban. A pályázaton részt vehet minden Magyarországon bejegyezett jogi személyiséggel rendelkező civil szervezet, oktatási intézmény és önkormányzat. A megvalósításba egyéb szervezeteket is, például helyi cégeket, egyházi szervezeteket is bevonhatnak.

 

Cseh Balázs elmondta: 2015-ben százhetven tonna terményt takarítottak be 52 önkormányzat és nonprofit szervezet földjén. Az élelmiszernövények tizennégyezer nehéz sorsú emberhez kerültek. Az Élelmiszerlavina története során eddig már száztizenötezren kaptak segítséget.

 

A 2016-ös Élelmiszerlavina program pályázati kiírása elérhető ide kattintva: elelmiszerbank.hu


Forrás: Syngenta / Élelmiszerbank

Kapcsolódó cikkek

Új típusú hangszórót fejlesztett ki a most húszéves Papp Gergely, akinek technológiája iránt nemzetközi cégek is érdeklődtek már.

Budapest, 2016. április 12. - Már több mint nyolcvanezer önkéntes jelentkezett a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemétszedési akcióra. A csatlakozni szándékozók még közel egy hétig, április 18-án éjfélig regisztrálhatnak a www.teszedd.hu weboldalon.

Minden harmadik magyar munkavállalótól elvárja a főnöke, hogy állandóan elérhető legyen, de még ennél is többen vannak, akik egyáltalán nem tudnak elszakadni a munkától karácsonykor sem. A megkérdezettek fele például utánanéz a munkahelyi feladatainak az ünnepek alatt a Randstad Workmonitor szerint.