Éjszaka háromezer menekültet fogadtak

2015. szeptember 19., szombat 08:00

migransok-harkanynal-20150918-400-1442642949.jpgLetenye, 2015. szeptember 19. - Szombatra virradó éjjel mintegy háromezer illegális bevándorlót szállítottak Horvátországból buszokkal a Letenye-Muracsány (Gorican) autópálya-határátkelőre. Horvátország menekültügyi rendszere pénteken összeomlott, az embercsempészek egy nap alatt legyűrték - jelentette ki a magyar kormányszóvivő Beremenden.

Ötvenöt autóbusz érkezett péntek estétől a letenyei határátkelőhöz, ezekről a hatóságok magyar buszokra ültették át az utasokat. Az utolsó jármű hajnali negyed 6-kor indult el a határról, ahol mindvégig nyugalomban zajlott a migránsok fogadása - értesült az MTI a helyszínről.

 

Az MTI úgy tudja, hogy a buszokkal Szentgotthárdra, illetve Vámosszabadiba, regisztrációs pontokra vitték tovább a Horvátország felől érkezőket. A rendőri jelenlétet péntek estétől erősítették meg a határátkelőnél, de éjszaka honvédségi egységek is érkeztek Letenyére. A járműforgalom mindezek ellenére zavartalan volt mindkét irányba.

 

Az Országos Rendőr-főkapitányság éjszakai közleménye szerint a magyar-horvát határszakaszon keresztül pénteken tömegesen indultak meg illegális bevándorlók Baranya, Somogy és Zala megyébe. Beremenden, Magyarbólyon, Gyékényesen, Nagykanizsán és Letenyén éjfélig csaknem ötezer migránssal szemben intézkedett a rendőrség, majd az érkezőket a regisztrációs pontokra, Vámosszabadiba és Szentgotthárdra kísérték - írták.

hirdetés

 

A közlemény felidézi, hogy Magyarbólyon a magyar államhatárt pénteken illegális bevándorlókkal átlépő vonat mozdonyvezetőjét és személyzetét a rendőrök előállították. A szerelvényt Magyarország területére bekísérő - szolgálati lőfegyverrel nem rendelkező - horvát rendőröket igazoltatták, majd visszakísérték őket a államhatárig.

___

 

Horvátország menekültügyi rendszere pénteken összeomlott, az embercsempészek egy nap alatt legyűrték - jelentette ki a kormányszóvivő a baranyai Beremenden, sajtótájékoztatón pénteken.

 

Kovács Zoltán hangsúlyozta: hazugság, hogy a Horvátországba érkezett, ott kezelhetetlen illegális migránstömeget egy magyar-horvát megegyezés keretében küldték Magyarország felé, és az is, hogy Magyarország szabad átjárást biztosított ezeknek az embereknek.

 

Emellett egy nagyon súlyos határincidens is történt: mintegy ezer migráns negyven horvát rendőr kíséretében értesítés nélkül, vonattal érkezett Magyarbólyba, az eset határsértés és több bűncselekmény gyanúját is felveti - tette hozzá.

 

Szólt arról, hogy a magyar-horvát határszakaszra tervezett, 41 kilométer hosszú ideiglenes műszaki határzár első védvonalából este hat óráig 28 kilométer készült el, éjfélre az egész elkészül, ezen 500 katona dolgozik. Emellett folytatják a rendes kerítés építését, s Beremenden tranzitzónát alakítanak ki.

 

Beremenden péntek estig 25 busszal mintegy 2 ezer migráns lépte át a határt, s további 25 buszon 1000-1500 ember érkezése várható. A gyékényesi vasúti átkelőnél 1250 migráns érkezett Magyarországra, a Beremendihez hasonló eljárással szállítják őket tovább.

 

(Képünkön: migránsok egy a beremendi határátkelőről indult autóbuszon Harkány közelében szeptember 18-án.)

 

Bakondi György a magyarbólyi üggyel kapcsolatban elmondta: példátlan, hogy mintegy ezer migráns vasúton, felfegyverzett horvát rendőrök kíséretében, bejelentés nélkül érkezzen Magyarországra. Hangsúlyozta: a mozdonyvezető őrizetbe vétele mellett lefoglalták a vonatot, a negyven horvát rendőrt pedig lefegyverezték.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Varga György

Kapcsolódó cikkek

usb-kulcs400-1459191533.jpg

Budapest, 2016. március 29. - Internetkapcsolat nélküli adatlopási módszert fedeztek fel az ESET szakemberei, amelyhez elegendő csupán egy fertőzött USB adathordozó.

torony-magas400-1472816929.jpg

Budapest, 2016. szeptember 3. - Közel 3000 látogatót ért el személyesen, és több mint 3700 érdeklődőt regisztrált online a HungaroControl a nyári toborzási és munkáltatói márka építését szolgáló kampánya során. Három fesztiválon kísérte nagy érdeklődés a 18 méteres TORONY!MAGAS installációt - melyből a bátrabbak ki is ugorhattak, valamint a hozzá tartozó AIRbility applikációt.

Budapest, 2015. május 20. - Három hónap alatt egymillió levelet küldött az adóhivatal a hazai pénzintézeteknek, a szervezet minden alkalommal azt tudakolta, tartanak-e az adott bankban pénzt a köztartozást felhalmozó magánszemélyek - számolt be a Napi Gazdaság.