Duna projekt: félmillióan nagyobb biztonságban

2015. június 27., szombat 08:05

duna-projekt-zaro1-400-1435383531.jpgKeselyűs, 2015. június 27. - Ünnepélyes keretek között a héten megtörtént a teljes Duna projekt kivitelezési munkáinak lezárása a Sió-torkolati műnél. Az Európai Unió támogatásával több mint 28 milliárd forintból megvalósult beruházás hat megye 152 településének árvízvédelmi biztonságát növeli.

A Duna projekt elsődleges célja a magyarországi Duna-szakasz árvízvédelmi rendszerének megerősítése, az árvízi veszélyeztetettség csökkentése által az emberi élet védelme volt. A beruházás felújítási munkái az elsőrendű állami árvízvédelmi védvonalakat érintették.

 

A Duna teljes magyarországi szakaszán 11 projektelemmel végrehajtott kivitelezési munkák eredményeként lényegesen megnőtt az érintett területek árvízvédelmi biztonsága. A beruházás, melyben közel 200 töltéskilométer hosszon fejlesztették a magyarországi Duna-szakaszt, június 23-án ünnepélyes zárórendezvénnyel ért véget.

hirdetés

 

A rendezvényen Áder János köztársasági elnök, Horváth Kálmán kormánymegbízott és Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója köszöntötte a résztvevőket. A projekt keretében megvalósult nagyszabású fejlesztéseket a kivitelezők képviseletében Dalmady Tamás a REÁL-Gép Kft. ügyvezetője mutatta be.

 

A mintegy 510 ezer lakost érintő beruházás öt vízügyi igazgatóság területén több mint 28 milliárd forintos uniós támogatásból valósult meg. A projekt részeként többek között 25 árvízvédelmi műtárgyat - zsilipeket, szivattyútelepeket, szivárgókat stb. - korszerűsítettek vagy építettek, több mint 100 km hosszú szakaszon töltéskorona-burkolási és burkolat-felújítási munkák zajlottak, valamint 12 km hosszúságban új árvízvédelmi töltés épült.

 

Az éghajlatváltozásból adódó, egyre gyakrabban, egyre magasabb szinten levonuló árvizek nagy igénybevételnek tették ki a töltéseket, így a védvonalak fejlesztése halaszthatatlan feladattá vált. Akkor is készen kell állnunk, ha évente történnek rekord méretű árvizek, és akkor is, ha mindössze tizenkét évente - hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök. Somlyódy Balázs főigazgató pedig arra mutatott rá beszédében, hogy Duna projekt eredményeként jelentősen nőtt az árvízi biztonság a folyó magyarországi szakaszán.

 

Forrás és fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság, bővebben: www.dunaprojekt.hu

 

duna-projekt-zaro2-620-1435383620.jpg

Kapcsolódó cikkek

Szeged, 2014. december 29. - Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Egy magából kifordult házi kedvenc félelmében akár támadhat, haraphat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik, elkóborol. Sok kóborló kutya, macska soha többé nem kerül haza. Egy kis odafigyeléssel megelőzhetők a petárdázás miatt kialakuló kellemetlen helyzetek - hívja fel a figyelmet az Orpheus Állatvédő Egyesület.

Budapest, 2016. december 19. - A dolgozók kevesebb mint fele gondolja úgy, hogy a kollégái között legalább egy valakivel baráti kapcsolatban lenne. Minden tízedik számára teljesen lényegtelen, hogy a munkán kívül milyen kapcsolatban van a munkatársakkal. A régi kollégákkal is kevesen tartják a kapcsolatot, azok között, akik mégis a személyes okok mellett leginkább szakmai kapcsolat- és a karrierépítés számít.

Budapest, 2015. szeptember 15. - A Cook Communications és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a 2015/2016-os tanévre is ösztöndíjat hirdet Komáromy Gábor emlékére.