Döcögnek a nagyvállalati beruházások

2016. augusztus 15., hétfő 07:05

Budapest, 2016. augusztus 15. - A KSH első negyedéves csökkenő beruházási adata után a folytatásban sem lehet számítani a beruházások erőteljes beindulására. A hazai nagyvállalatok következő egy éves beruházási aktivitása csökkenést mutat, jelenleg a cégek fele tervez valamilyen fejlesztést - derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index eredményeiből.

A K&H nagyvállalati növekedési index kutatás eredményei alapján a kétmilliárd forintnál nagyobb éves árbevételű vállalatok beruházási szándékánál egyelőre nem látható egyértelmű trend, sokkal inkább a hektikusság jellemző.

 

- Az év eleji kiugróan pozitív eredmény után visszakorrigált a beruházási hajlandóság, jelenleg minden második hazai nagyvállalat tervez valamilyen fejlesztést. A csökkenés ugyan jelentősnek mondható, azonban ez az arány még mindig kedvező az elmúlt két évet tekintve - mondta Peter Roebben, a K&H üzleti ügyfelek divízió vezetője.

hirdetés

 

- Ha azonban megnézzük a konkrét célokat, a megvalósítandó beruházásoknál erőteljesen visszaestek a hosszabb távon gazdasági bővülést elősegítő beruházások, mint a technológiai fejlesztések és a kapacitásbővítés - tette hozzá a szakember.

 

Habár továbbra is a technológiai fejlesztések állnak az élen, hiszen mindegy negyedik vállalat készül ilyen jellegű beruházásra, ez elmarad a korábban jellemző 30%-os aránytól. Kapacitásbővítésben jelenleg a nagyvállalatok 15%-a, míg az értékesítés fejlesztésben közel minden tizedik cég (11%) gondolkodik.

 

nagyvallalatok-tervezett-beruhazasai600-1471156864.jpg

 

Öröm az ürömben, hogy bár a beruházások értékén a nagyvállalatok többsége (65%) nem kíván változtatni a következő egy év során, több mint minden negyedik cég (27%) növelné az erre fordított kiadásait - szemben az egy évvel ezelőtti szándékhoz képest, amikor a vállalatok csupán ötöde tervezte növelni fejlesztésre fordítandó kiadásait.

 

Beruházások saját zsebből

 

A megkérdezett vállalatvezetők nyilatkozatai alapján a külső finanszírozás igénybevétele a cégek többségére nem jellemző az előttünk álló egy évben, beruházásaikat főként saját forrásból kívánják megoldani, a vállalati hitelállomány látványos bővülése így nem várható az adott időszakban.

 

- Ugyan év elejéhez képest közel dupla annyi cég (9%) kíván felvenni hosszú távú hitelt, a külső finanszírozás iránti igény továbbra is alacsony, és leginkább belső forrásokra támaszkodnak a vállalatok - mondta Peter Roebben.

 

Forrás: K&H Bank

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. július 12. - Idén is várják a búzát a Magyarok kenyere programhoz az ország minden megyéjéből és a külhoni területekről. A felajánlott gabonából készült liszt nagy részéből erdélyi és kárpátaljai gyermekek étkeztetését támogatják.

kc-panel-fb1-400-1421871511.jpgBudapest, 2015. január 22. - A KutatóCentrum most nem csak a véleményedre, de az ügyességedre is kíváncsi. A tanulás vagy munka mellett igazán jól esik egy kis lazulás, amire most a haverokkal együtt nyerhetsz lehetőséget, csak regisztrálnotok kell, és ha a ti csapatotokat sorsolják ki, már indulhat is a csapatás.

Budapest, 2015. július 3. - Az országos tisztifőorvos - az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását - július 4., szombat 0:00 órától július 8., szerda 24:00 óráig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást adott ki.