Diótörő karácsonykor? Miért is ne!

2015. december 29., kedd 07:05

diotoro-karacsony400-1451323378.jpg

Budapest, 2015. december 29. - Sokan vannak, akiknek a Diótörő hagyományos karácsonyi programnak számít, akiknek minden évben ez volt a kötelező, vagy épp a szabadon választott darab az év ezen időszakában. De mi a helyzet azokkal, akiknek nem adatik meg ez a lehetőség?

A K&H a hátrányos helyzetűekért program jóvoltából az elmúlt másfél évben 950 hátrányos helyzetű gyerek jutott el különböző kulturális programokra.

 

A KSH adatai szerint 2014-ben a gyermekek 36,1%-a élt olyan háztartásban, amelyek ki voltak téve a szegénység vagy kirekesztődés kockázatának. Ezen gyerekek számára egy mozi, egy színház, vagy egy koncert teljesen ismeretlen és elérhetetlen élmény.

 

Ezen kívánt változtatni a K&H, amikor 2014 szeptemberében meghirdette a K&H a hátrányos helyzetűekért programját, hogy ezzel is hozzájáruljon a jelen és jövő társadalmának teljesebb életéhez. A kezdeményezés részeként a K&H különböző kulturális programokat tesz elérhetővé olyan gyerekek számára, akiknek erre nem nyílna lehetőségük.

hirdetés

 

A Somogy megyei Öreglak általános iskolájának 50 hátrányos helyzetű diákja volt olyan szerencsés, hogy a K&H Biztosító jóvoltából idén karácsonykor megismerhette a Diótörő történetét, a MÜPA-ban. Rajtuk kívül az elmúlt másfél évben további 900 hátrányos helyzetű gyerek vehetett rész olyan programokon, mint például a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertje, a Nemzeti Táncszínház, a Budapesti Operettszínház vagy a Budapesti Operaház gyermekelőadásai.

 

- A hátrányos helyzetű régiókban működő oktatási intézmények számára nagy kihívás, hogy iskolai szinten pótolják ezen gyerekek számára azokat a hiányosságokat, amiket a családok csak nagyon csekély mértékben, vagy épp egyáltalán nem tudnak biztosítani - mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója. - Ezek közé tartozik a kulturális nevelés is. Márpedig egy színház, egy koncert mindig különleges élmény a gyerekek számára, hiszen lehetőséget ad a szellemi és lelki fejlődéshez, ismereteik bővítéséhez, kreativitásuk, fantáziájuk élénkítéséhez. Különösen igaz ez azon gyermekek esetén, akik életükben először járnak hasonló jellegű programon, vagy épp ekkor látják először a fővárost.

 

A programban résztvevő gyerekek nagy része számára a szűk lakókörnyezetük elhagyása és a buszos utazás már magában óriási élmény. Az iskolák ugyanis - a megfelelő szülői támogatás és háttér nélkül - nem tudják számukra biztosítani a kirándulásokat, színház- vagy múzeumlátogatásokat. Több esetben problémát okoz az utazás idejére az élelem biztosítása, illetve a megfelelő öltözködést is csak kölcsönkért ruhákkal tudják megoldani. A K&H kezdeményezése ezen terheken is próbál enyhíteni, hiszen a jegyek és az utazási költségek biztosításán túl uzsonnacsomaggal is kedveskedik a kicsiknek.

 

A K&H Biztosító anyagi felajánlásának köszönhetően az idei tanévben még további 15 hátrányos helyzetű térségben működő oktatási intézmény diákjai juthatnak el különböző előadásokra.

 

Forrás: K&H a hátrányos helyzetűekért

Kapcsolódó cikkek

ddc-csr-dij-foto1-kapas-gergo-400-1456778285.jpg

Budapest, 2016. március 1. - Pénteken tartotta a GAP Média Kft. 3 Jó Cselekedet nevű társadalmi kezdeményezésének díjátadó estjét. A jótékonysági verseny helyezettjei között szerepel a Duna-Dráva Cement Kft. is. A vállalat három projektjével indult, ezek közül végül a „Legnagyvonalúbb jó cselekedet” kategóriában ért el első helyezést.

Budapest, 2016. október 13. - A Nemzetpolitikai államtitkárság idén negyedik alkalommal is meghirdeti a Miénk a város! című játékot, amelyre 6-10 éves óvodások és kisiskolások jelentkezését várják.

Budapest, 2015. október 6. - Életének 94. évében, családja körében elhunyt Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke kedden - tudatta a család nevében Gulyás András titkárságvezető az MTI-vel. Temetéséről később intézkednek.