Diákok ezrei kockáztatják a kicsapást

2016. október 10., hétfő 07:00

Budapest, 2016. október 10. - Az új tanévvel megkezdődött a beadandó dolgozatok szezonja a diákoknak. Az összeollózott dolgozatok beadói számára azonban nagyobb a kicsapás veszélye, mint valaha, a tanárok ugyanis szerte az országban magyar nyelven is működő plágiumkereső-rendszereket kezdenek használni.

Ezen programok a nem (vagy helytelenül) lehivatkozott idézeteket hivatottak felfedezni a különféle szövegekben, így hát elengedhetetlen, hogy a magyar diákok is tisztában legyenek azzal, mire kell odafigyelni a problémák elkerülése végett.

 

Általános vélemény, hogy Európában mindenki tisztában van a plágium fogalmával, ez azonban nem igaz. A legfőbb gond a tanulók jól informáltságának hiánya: tanulmányok bizonyítják, hogy többségük nem érti, hogyan működik a plágium a gyakorlatban.

 

Vannak, akik mindenféle forrásfeltüntetés nélkül átmásolnak részleteket más dolgozatokból. Mások ugyan lehivatkozzák, de azzal már nincsenek tisztában, hogy csak kis mennyiségű idézet átemelése engedélyezett. Olyanra is akad példa, hogy diákok a saját korábbi dolgozataikat használják fel az újabb beadandók alapjaként - noha saját maguk plagizálására ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint "rendes" esetben.

hirdetés

 

Arturas Vinckevicious, a plag.hu plágiumvadász képviselője szerint idén ősztől minden tanár számára elérhető plágiumkereső rendszerük.

 

- Noha a magyar jogszabályok megfelelőek, a gyakorlatban szinte képtelenség volt felfedezni a plagizálást a dolgozatokban - mondja A. Vinckevicious. - Most azonban már lehetséges, így mindenkinek nagy gondot kell fektetnie arra, hogy újratanulja a tudományos életre vonatkozó etikát.

 

Sajnálatos, és talán még meglepőbb tény, hogy sokszor még a tanárok sem rendelkeznek elég ismerettel a plágiumot illetően. Ez azzal jár, hogy nem tudják rendesen felkészíteni a tanulókat. Valószínűsíthető, hogy a téma nagysága felelős ezért, hiszen sok szabály korlátozza, milyen módon és mennyiségben lehet szabályosan idézni. A felsőoktatási közösség tagjainak el kell sajátítaniuk ezeket az ismereteket ahhoz, hogy korrekt dolgozatok készülhessenek.

 

Nemcsak szándékos plagizálásról beszélhetünk tehát, hanem a megfelelő ismeretek hiányában elkövetett szellemi tolvajlásról is. Ám ahogy az elv is kimondja: "A szabályok nem ismerete nem mentesít a felelősség alól."

 

A fentiek miatt jelentenek nagy segítséget a jó plágiumvadászok, melyek nem csupán a hagyományos plagizálást veszik észre. A plag.hu például a korrekt módon lehivatkozott idézeteket is észleli, melyeket zöld kiemeléssel jelez. Ha egy diák egy másik szakdolgozatból emel ki részleteket, a rendszer akkor is jelzi a problémát, ha az eredeti dolgozat írója mindenhol feltüntette a forrásokat. És míg egy ember esetleg nehezen figyelne fel átfogalmazott idézetekre, a plag.hu számára ez sem jelent akadályt.

 

- Mindkét félnek azon kell lennie, hogy fény derüljön a dolgozatokban lévő plagizálásokra… a tanároknak és a diákoknak is - mondja A. Vinckevicious. - Minden tudományos kutatás azt támasztja alá, hogy ha a tanárnak hozzáférése van valamilyen plágiumkereső rendszerhez, már ennek puszta ténye is elég ahhoz, hogy jelentősen lecsökkentse a plagizálásra való hajlandóságot. Bízunk benne, hogy Magyarországon is mindenki olyan nagy gondot fog fordítani a plágium kérdésére, mint az EU többi országában teszik.

 

Forrás: MTI OTS

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. augusztus 2. - Egyre népszerűbbé válik a távolról, akár saját számítógépekről és mobileszközökről végzett munka a nyári szezonban, ami új veszélyforrást jelenthet a nagyvállalatok számára. A biztonságosabbnak tekinthető irodai IT környezet elhagyásával a felhasználók gyakran tudtukon kívül sodorják veszélybe a vállalat féltve őrzött adatait.

Budapest, 2014. április 1. - 2013-ban minden harmadik internetező számítógépét megfertőzte valamilyen kártevő, tíz százalékuk pedig közvetlen anyagi kárt szenvedett ennek következtében - derült ki a G Data piackutatásából.

nonap.jpgBoldog és nyugalmas nőnapot kívánunk minden kedves hölgy olvasónk számára !
A továbbiakban a nőnap rövid történetét olvashatják.