Csillagvizsgáló és planetárium épült a Zselicben

2015. június 11., csütörtök 06:05

csillagpark1-400-1433903289.jpgKaposvár-Kardosfa, 2015. június 10. - Megnyitotta kapuit a Zselici Csillagpark, amely 670 millió forintos beruházás keretében valósult meg uniós támogatás segítségével. Az épületegyüttesben csillagvizsgáló, planetárium, kilátó, túraösvények és információs pontok létesültek.

A többfunkciós csillagvizsgáló része lett egy 54 fős planetárium, két foglalkoztató terem, a távcsöves megfigyeléshez távcsőkupola, egy 25 méter magas kilátó, az oda vezető út mentén pedig öt interaktív információs pontot helyeztek el. Az éjszakai túrák útvonalát tanösvények biztosítják, az előcsarnokban állandó és időszaki kiállítások kapnak helyet. A Zselici Csillagpark központi épületét körbefogja egy többlépcsős terasz, amely hosszan elnyúlik a csillagvizsgálón túlra is, ez kistávcsöves megfigyelésekre is használható, akár több fős csoportok számára is egy időben.

 

A tervezők nagy hangsúlyt fektettek az akadálymentesítésre, valamint arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak a természetes környezetben. Az esővizet a locsolásra és az illemhelységek öblítésére használják, egy fúrt kút biztosítja az ivóvíz-használatot. A fűtést és a hűtést geotermikus energiával oldották meg, s az épületben biológiai szennyvíztisztítás is működik. A beruházás közbeszerzési eljárás keretében valósult meg összesen 670 millió forintból, amelyet az Európai Unió is támogatott. 2012-ben kiemelt programmá nyilvánította a komplex fejlesztési programot először a nemzetgazdasági miniszter, majd a kormányfő is.

hirdetés

 

- A többfunkciós létesítményt az építtető SEFAG működteti turisztikai, oktatási és kutatási célok megvalósítása érdekében, kiegészítve ezzel a vállalat természet közeli és aktív pihenés szolgáló idegenforgalmi kínálatát. A Csillagpark megvalósulása 9 munkahelyet teremtett, de a működés tapasztalatai alapján a létszám bővülhet a jövőben - mondta Barkóczi István, a SEFAG Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: a Zselici Csillagpark projekt elnyerte a szakmai zsűri egyik különdíját a 2014. évi Média Építészeti Díj pályázaton, amely Magyarország egyik egyedi és rendhagyó építészeti eseményének számít, ami szintén a projekt különlegességét bizonyítja.

 

csillagpark2-600-1433903575.jpg

 

A beruházás helyszínének kiválasztását döntően befolyásolta, hogy a Zselici Tájvédelmi Körzet 2009-ben elnyerte a Nemzetközi Csillagos Égbolt Park címet. A domborzati viszonyoknak és annak köszönhetően, hogy ez az ország egyik legritkábban lakott része, a fényszennyezés rendkívül alacsony, így a csillagok a környéken ragyognak a legfényesebben. A Csillagpark közvetlen közelében korábban már megvalósult a kardosfai Ökoturisztikai és Konferenciaközpont, amely szálláshely és vendéglátási kapacitással egészíti ki a csillagvizsgáló szolgáltatásait.

 

Barkóczi István hangsúlyozta: az idelátogatók éjszakai túrák, családi és iskolai programok keretében - csillagászok közreműködésével - ismerkedhetnek meg az égbolt látványosságaival és időszakos csillagászati jelenségekkel, amelyek fényszennyezett területeken nem, vagy alig látszanak. A planetáriumban saját készítésű előadásokat mutatnak be a természet, a környezetvédelem és a csillagos égbolt témakörében. A bemutatópontok a környék építészeti, táji jellegzetességeit, a környező természeti értékeket, a csillagok világát hivatottak bemutatni, a kilátóból pedig a Balaton-felvidék tanúhegyei, a Mecsek és a horvátországi Papuk hegység is látható tiszta időben.

 

Forrás: SEFAG, bővebben: www.zseliciutazas.hu és www.facebook.com/zselicicsillagpark

 

csillagpark3-600-1433903543.jpg

Kapcsolódó cikkek

educatio-kiallitas400-1450281007.jpgBudapest, 2015. december 17. - A hazai oktatási piac legnagyobb fóruma immáron 16. alkalommal segíti a felvételizőket, hogy megtalálhassák a leginkább hozzájuk passzoló képzést. Ennek érdekében három napon át, 2016. január 21. és 23. között több, mint száz oktatási intézmény mutatja be kínálatát a SYMA Rendezvényközpontban.

Felfüggesztették ülősztrájkjukat kedden reggel a szegedi hallgatók és oktatók, akik a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületében a felsőoktatást érintő kormányzati intézkedések miatt kezdtek demonstrálni hétfőn.

Budapest, 2014. július 27. - A Nemzeti Adó- és Vámhivatal „Prés 2014” elnevezéssel, országos ellenőrzéssorozatot indított a héten a borpiac védelme érdekében. Az akció elsődleges célja az EU tagállamaiból tartályban szállított borok illegális forgalomba hozatalának megakadályozása.