Buda-Cash: méltányos lesz az ügyfelekkel a NAV, segítséget remél a polgármester

2015. február 26., csütörtök 06:00

buda-cash-bp400-1424926582.jpgBudapest-Siklós, 2015. február 26. - A kormány segítségében bízik Siklós polgármestere annak érdekében, hogy a Buda-Cash Brókerház működésének felfüggesztésével összefüggésben a DRB-t is érintő kifizetési korlátozás ellenére ne kerüljön veszélybe az önkormányzat működése. Az MTI azt tudakolta meg a NAV-tól, mi lesz azokkal, akik az ügy miatt a bevallások során késedelembe eshetnek.

Windisch László, a jegybank alelnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón jelentette be: a Magyar Nemzeti Bank több évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért azonnali hatállyal felfüggesztette működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál is korlátozó intézkedéseket, így a betétkifizetés 1 millió forintos korlátozását rendelte el.

 

Windisch László, a jegybank alelnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón jelentette be: a Magyar Nemzeti Bank több évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért azonnali hatállyal felfüggesztette működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál is korlátozó intézkedéseket, így a betétkifizetés 1 millió forintos korlátozását rendelte el.

 

A jegybank-alelnök tájékoztatása szerint a Buda-Cash Brókerháznál mintegy 15-20 ezer, a DRB bankcsoportnál pedig mintegy 100-120 ezer ügyfél lehet érintett, akik kártalanításra számíthatnak. Hozzátette, hogy az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa szerint a kártalanításra kötelezett szervezetek, a banki betétekért helytálló Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) és a Befektető-védelmi Alap (Beva), amely az ügyfeleknek a tagoknál letétként kezelt pénzét és értékpapír-állományát biztosítja, eleget tudnak tenni ennek.

hirdetés

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) méltányosan jár el azokkal szemben, akik fizetési nehézséggel küzdő pénzintézetnél vezetik bankszámlájukat, és emiatt nem tudnak határidőben eleget tenni adó- és járulékfizetési kötelezettségüknek - válaszolta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az MTI szerdai megkeresésére.

 

Marenics János független siklósi polgármester az üggyel kapcsolatban tegnap azt mondta: a dél-baranyai városnak 172 millió forintja van a DRB-nél vezetett számláján, mivel azonban nem tud hozzáférni a pénzéhez, a jelenlegi állás szerint képtelen időre teljesíteni a márciusban esedékes bérek, segélyek kifizetését. A politikus két megoldást lát Siklós és a hasonló helyzetbe került települések gondjainak megoldására. Számlavezető bankot váltanak, s oda utalják át nekik a DRB-nél lévő összeget, vagy az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe kerülő települések részére elkülönített forrásból kapnak támogatást.

 

A polgármester közölte: ha a kormány szerdán nem hozza meg a helyzet rendezéséhez szükséges döntéseket, az ügyhöz kapcsolódó dokumentumokkal, kimutatásokkal csütörtökön kész elutazni Budapestre "és tárgyalni Orbán Viktor miniszterelnökkel, Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, hogy tisztán lássanak". Marenics János azt mondta: tudomása szerint a probléma húsz önkormányzatot érint, a két legnagyobb a siklósi és a beremendi, de gondban van a siklósi vár is, a fejlesztéséhez nélkülözhetetlen 20 millió forint a DRB-nél van.

 

A városvezető fontosnak nevezte, hogy a települések minél előbb pénzhez jussanak, mert e nélkül nem tudják tankolni az autókat, nem tudják működtetni a gyerekeket is ellátó konyhákat, emellett szociális otthonok fenntartása, családi, gyermekjóléti szolgáltatások, orvosi ügyeletek lehetetlenülhetnek el. Elmondta, hogy a siklósi képviselő-testület pénteki ülésén dönt arról, hogy melyik banknál nyit új számlát. A dolgozók március 3-án esedékes bérét úgy próbálják rendezni, hogy az állami támogatás csütörtökön esedékes része nem a DRB-hez, hanem az államkincstárhoz érkezik, s onnan a posta közvetítésével küldenek pénzt azoknak, akik a DRB-nél vezették a számlájukat.

 

Marenics János arról is beszélt, hogy a DRB vezetőit nem tudja elérni. Szerdán elment a bank siklósi fiókjához, hogy megnyugtassa az ott összegyűlt, felháborodott tömeget. Az MTI-nek azt mondta: arra biztatta az embereket, nyissanak máshol számlát annak érdekében, hogy megkapják fizetésüket, nyugdíjukat, vagy más juttatásaikat.

 

A Galenus Mentőszolgálat a Facebook közösségi portálon közölte, hogy korlátozni kénytelen tevékenységét, mivel a DRB banknál vezeti számláját és nem jut hozzá a pénzéhez. Hozzátették, hogy csütörtökön egy-egy mentőautót állítanak a DRB pécsi fiókjai elé, így vállalnak szolidaritást a bankfiókok alkalmazottjaival és biztosítják együttérzésükről a szintén nehéz helyzetbe került lakossági és vállalkozó ügyfeleket.

 

A történtek miatt a pécsi Kertvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet is gondban van. Egyelőre nem tudják, hogyan fogják kifizetni a közüzemi számláikat, s miként fogják felmutatni a pályázatokhoz szükséges önerőt. A szövetkezet az OTP-nél nyitott új számlát, mostantól erre várják a befizetéseket.

 

A DRB-nél van számlája a 700 szőlőtermelőt a tagjai között tudó Tenkes Hegyközségnek is. Nagy Gergely hegybíró azt mondta, bíznak abban, hogy a hegyközség hamarosan hozzájut a pénzéhez, de nincsenek komoly bajban, mert az aktuális járulékfizetési határozatok még csak most készülnek, s a befizetéseket már az új számlára várják.

 

Forrás: MTI, képünkön: A Buda-Cash Brókerház Zrt. épülete Budapesten, a XI. kerületi Ménesi úton (MTI-fotó: Sallmayer Gábor)

Kapcsolódó cikkek

kemeny400-1451592362.jpg

Budapest-Pécs, 2016. január 1. - A kéményseprőipari tevékenységről szóló törvény, valamint a kéményseprőipari szerv kijelöléséről szóló kormányrendelet alapján 2016. július 1-jétől módosul a kéményseprőipari közszolgáltatás.

A bányászok nyugdíjszabályainak múlt év elejei módosítása miatt demonstrált a Bánya-, Energia-, és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) kedden Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. A komlói delegáció is képviseltette magát.

Budapest, 2014. október 31. - Az emberek megkérdőjelezik a távközlési adó kiterjesztésének ésszerűségét, ezért az ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.