Botrány Szekszárdon?

2013. május 10., péntek 11:52

2013. május 10., péntek - Az ügyészségtől átfogó vizsgálatot, a kormánytól a trafikpályázatok érvénytelenítését követeli az MSZP azután, hogy a hvg.hu egy birtokába került, nyilvánosságra nem hozott hangfelvétel alapján közölte: a szekszárdi fideszes városvezetés egyeztetett a dohányboltokra pályázókról.

    

A hírportál csütörtöki írása szerint Horváth István fideszes polgármester a felvételen azt mondja, "az a lényeg, hogy elkötelezett jobboldalinak kell lenni" a győzteseknek. Ezzel világossá vált, hogy az összes fideszes politikus hazudott, amikor tagadta, hogy politikai alapon döntöttek a pályázatokról - jelentette ki Mesterházy Attila MSZP-elnök pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, idézve a Miniszterelnökséget vezető Lázár János és Kósa Lajos Fidesz-alelnök nyilatkozatait.

 

Az MSZP elnöke szerint a hangfelvétel négy kérdést alapoz meg, ezeket - korábban, miután Hadházy Ákos helyi fideszes politikus ugyancsak a hvg.hu-nak azt mondta, Szekszárdon politikai egyeztetésén véleményezték a trafikpályázaton induló jelöltek listáját a helyi kormánypárti képviselők - már írásban feltette Németh Lászlóné fejlesztési miniszternek.

hirdetés

 

Így választ vár arra, ki adta oda a pályázók listáját a szekszárdi fideszes politikusoknak, illetve hogy ők kin keresztül juttatták vissza a kívánatos nyertesek nevét a kormányzatnak.

 

Ez azért is érdekes, mert Tóth Csaba MSZP-s képviselő szerdán nem nézhette meg a már kiértékelt pályázatokat a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. központjában - mondta Mesterházy Attila.

 

A politikus szintén választ vár arra, hogy milyen jogszabály alapján érvényesítették a fideszes politikusok véleményét a pályázatok elbírálásakor.     Ugyanis - jegyezte meg - az összes olyan pályázó győzött, akit a szekszárdi fideszesek támogattak.

 

Végül arra is rákérdezett, történt-e hasonló egyeztetés az ország más részein is.

 

A pártelnök idézett egy levelet, amely a szoboszloihirek.hu internetes oldalon jelent meg. A portál közlése szerint Kocsis Róbert, a Fidesz helyi elnöke írta a megyei közgyűlés ugyancsak fideszes elnökének, ismertetve, hogy a trafikra pályázók közül kiket támogat.

 

Mesterházy Attila arra kérte Polt Péter legfőbb ügyészt, indítson átfogó vizsgálatot a trafikpályázatok ügyében, kérje el a hvg.hu-tól az említett hangfelvételt, illetve a Hajdú-Bihar megyei internetes oldal birtokában lévő e-mailt, mert azok egyaránt bűncselekmény gyanúját alapozzák meg.

 

Orbán Viktor kormányfőtől azt kérte, hogy érvénytelenítse a dohányboltpályázatokat, és a kormány írjon ki új tendert.

 

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese és Tolna megyei elnöke idézte Horváth István közleményét, amelyben a szekszárdi fideszes polgármester korábban tagadta, hogy politikai egyeztetést tartottak a pályázatokról. Hasonlóan nyilatkoztak helyi fideszes képviselők is.

 

"Horváth István hazudott és lebukott. Ezzel világossá vált (...), hogy a Fidesz úgy országosan, mint a helyi politikában, leginkább egy bűnszervezetre hasonlít. Üzérkednek, visszaélnek hatalmukkal, gátlástalanul hazudnak. Ebben az ügyben nemcsak a polgármester, hanem a Fidesz helyi képviselői is nyakig benne vannak" - jelentette ki.

 

Harangozó Tamás szerint a történtek miatt Szekszárdon bizalmi válság alakult ki, ezért a városi közgyűlésnek fel kell oszlatnia magát, és új választást kell kiírni.

 

Horváth Istvánnak és "cinkostársainak" távozniuk kell a közéletből - mondta, felszólítva a megye többi fideszes képviselőjét és polgármesterét, nyilatkozzanak arról, saját választókerületekben volt-e hasonló egyeztetés.     Ha nem, és elfogadhatatlannak tartják ezt a gyakorlatot, akkor Horváth Istvánt és társait zárják ki a kormánypártból - sürgette Harangozó Tamás.

 

(mti)

Kapcsolódó cikkek

538190-553834741301595-1231399663-n-1361023685.jpg

Meghökkentő törvények születtek Hódmezővásárhelyen: tilos a nyilvános teregetés...

koznevtorveny-szavazas-ogy-mti-1377602918.jpgBudapest, 2013. augusztus 27. - A pedagógus-életpálya rendszere és a béremelés már az idei tanévkezdéskor kiterjed majd a köznevelési intézményekben pedagógus munkakörben foglalkoztatott valamennyi munkavállalóra. Többek között ezt tartalmazza a köznevelési törvény módosítása. Az Országgyűlés végül az eredeti előterjesztést fogadta el 257 igen, 34 nem szavazattal és 2 tartózkodással.

Mégis lesznek államilag finanszírozott helyek a jogon és a közgázon, a feltételeknek viszont legfeljebb a szük elit tud megfelelni.