Bioműanyagok ipari felhasználásán dolgoznak

2016. december 4., vasárnap 07:00

Komló-Pécs, 2016. december 4. - Biológiailag lebomló műanyagok ipari felhasználhatóságát célzó - mintegy 780 millió forintos, hatvan százalékban uniós forrásból finanszírozott - kutatás-fejlesztési projektet indított a komlói Rák Antenna Gyártó Kft. vezette konzorcium - közölte a vállalat az MTI-vel.

Az 1968-ban alapított, ötezer négyzetméteres csarnokában mintegy 130 embert foglalkoztató, műanyag alkatrészek fröccsöntésével, festésével és lakkozásával foglalkozó magyar tulajdonú cég ügyvezetője, Rajnai Norbert kifejtette: a vállalat konzorciumi partnerével, a debreceni Plastic-Form Kft.-vel az ipari felhasználási és minőségi követelményeknek megfelelő  biológiailag lebomló - úgynevezett PLA-alapú - műanyagok feldolgozásához fejleszt ki technológiát.

hirdetés

 

Ismertetése szerint a kukoricából előállított PLA (politejsav) alapú műanyagok sajátossága, hogy ipari komposztálóban - 80 százalékos páratartalom mellett, 45-60 fokos hőmérsékleten, biokultúra hozzáadásával - egy hónap alatt teljesen lebomlanak. Jellemző felhasználási területei a csomagolóanyagok, illetve a rövidebb élettartamú használati tárgyak, például műanyag evőeszközök, tálcák - sorolta.

 

Rajnai Norbert kiemelte: a nemzetközi újdonságot jelentő kutatások e műanyagok habosíthatóságának, szálerősítésének, hőtűrésének, éghetőség-csökkentésének, illetve ütésállóság-javításának fejlesztését célozzák, de speciális fröccsöntő szerszámok előállítását is tervezik.

 

Az ügyvezető szerint a biológiailag lebomló PLA-fröccsöntési gyártástechnológia jelentősen hozzájárulhat a környezeti terhelés, köztük az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

 

Úgy vélte, fejlesztéseiket többek között a szépség-, és az autóipar alkalmazhatja majd. A PLA-műanyagok kristályosodási képességének javítása elősegítheti a gyors és hatékony fröccsöntést, gyorsabb ciklusidőt, gazdaságosabb termelést eredményez.

 

A Magyar Suzuki Zrt. beszállítójaként is működő Rák Antenna Gyártó Kft. - az ügyvezető tájékoztatása szerint - 2014-ben egymilliárd 231 millió, tavaly pedig több mint 1,1 milliárd forintos árbevételt ért el. A cég nettó eredménye tavalyelőtt 23 millió, 2015-ben 79 millió forint volt.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

kozut400-1416002460.jpgBudapest, 2014. november 15. - A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának előírásai szerint minden évben november 10-én áll át téli üzemmódba. Bár a tavaszias novemberi időjárás miatt még nincs szükség beavatkozásra, a társaság mind a 93 mérnökségén lezajlottak a gépszemlék.

Budapest, 2015. október 8. - Július 1-től igényelhető a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK). A lakásépítési támogatásról szóló 256/2011. (XII. 6.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdés db) pontja és 11. § (1) bekezdés n) pontja értelmében a kedvezmény - egyéb feltételek fennállása mellett - akkor igényelhető, ha az igénylő köztartozásmentes adózónak minősül.

Budapest, 2015. május 20. - Három hónap alatt egymillió levelet küldött az adóhivatal a hazai pénzintézeteknek, a szervezet minden alkalommal azt tudakolta, tartanak-e az adott bankban pénzt a köztartozást felhalmozó magánszemélyek - számolt be a Napi Gazdaság.