Betonbarkács a fővárosban

2013. május 23., csütörtök 10:02

2013. május 23., csütörtök - Elkészültek a 3. DEPÓ Betonworkshop köztéri alkotásai, amelyeket idén öt egyetem ötvennél is több diákja valósított meg az önkéntes betonbarkács foglalkozáson. Az utcabútorokat és street art alkotásokat május 25-én biciklis városnézés keretében mutatják be a fővárosban.

Több hónapos munka után kerülnek utcára 3. DEPÓ Betonworkshop "Játékosan a túlélésért, avagy Betont a semmiből" című program alatt készült köztéri műalkotások és tereptárgyak. Az önkéntes betonbarkács foglalkozáson részt vevő egyetemisták kisléptékű beavatkozásokkal hívják fel a figyelmet Budapest köztereinek részleteire - tudatták a program szervezői.


A fiatalok idén a "kommunikáció, üzenet, vélemény" kulcsszavak alapján dolgoztak, és mintegy húsz kreatív ötletet valósítottak meg. Az egyik csapat egy megrongálódott padot hozott rendbe, míg egy másik egy kutat épített újjá, voltak akik balesetveszélyes kátyúkat töltöttek fel játékos módon betonnal, míg a többiek a házfalakon éktelenkedő, használaton kívüli szellőzőnyílások védőrácsait pótolták és értelmezték újra.

hirdetés

A fiatalok munkáikat szombaton a Budapesti Aszfaltprojekt (BUPAP) vezetésével ingyenes, kerékpáros városnézésen mutatják be. A betontúra az Erzsébet téri Design Terminál elől indul a diákok részvételével. A program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött (http://www.bupap.hu/hu/jelentkezes/betontura.html).


Az első DEPÓ Betonworkshop 2011-ben indult a Szövetség'39 Művészeti Bázis, a BUPAP városi séták és a Blokk építészeinek kezdeményezésében és összefogásában, idén pedig a Leltár független konzultációs fórum is csatlakozott a szervezőkhöz. A DEPÓ célja, hogy a leendő építészek, szobrászok és dizájnerek megismerjék és használják a betont, illetve önálló projekteken keresztül találkozzanak az ötlet, az anyag, a terek, a város és az építészeti szerepvállalás együttes kihívásaival.


Az idei nyílt, kísérleti betonfoglalkozáson már öt intézmény, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Nyugat-magyarországi Egyetem több mint ötven diákja vett részt.


A DEPÓ együttműködik a felsőoktatási intézményekkel, de független azoktól, az önkéntes és non-profit kezdeményezés magyar cégek és szakemberek támogatásából, a szervezők és a diákok lelkesedéséből jött létre.

(mti)

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2014. szeptember 19. - A Kultunio Alapítvánnyal együttműködve ma ismét Magyarországra érkezik Günter Demnig német szobrász, aki a holokauszt áldozatainak emléket állító, szerte Európát behálózó ún. botlatókövek (németül: Stolpersteine) művészeti projekt atyja.

Budapest, 2013. augusztus 31. - Átlagosan 20-30, de esetenként 40-50 perccel hosszabb menetidővel közlekedik minden a Keleti pályaudvarra érkező és onnan induló vonat a felsővezeték-hálózat zárlata miatt - tájékoztatta a Mávinform szombaton délben az MTI-t.

Szeged, 2013. május 10., péntek  - Negyvennyolc kilogramm kábítószert találtak a rendőrök egy albán férfi gépkocsijában a röszkei határátkelőhelyen - tájékoztatott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken.