Balog Zoltán: Mi Zrínyi Miklóst ünnepeljük

2016. szeptember 6., kedd 07:00

Budapest, 2016. szeptember 6. - Szigetvári Zrínyi Miklós évszázados példa a magyar nemzetnek, igazi nemzeti hős, és ami Szigetváron történt, az az egész nemzet ügye - mondta el az MTI-nek a Zrínyi-emlékév központi rendezvénye, a Zrínyi-napok alkalmából az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán hangsúlyozta: a szigetvári ostrom 450. évfordulóján Zrínyi Miklóst ünnepeljük. "Nagy Szulejmán emlékének kegyeleti tisztelettel adózunk, és az emlékét így gondozzuk, de számunkra az igazi hős természetesen Zrínyi Miklós" - emelte ki.

 

A miniszter felidézte, hogy Zrínyi 1566-ban 2500 katonával egy hónapon keresztül állt ellen az I. Szulejmán vezette százezres sereg ostromának, majd szeptember 8-án, mikor a magyar-horvát csapat létszáma már 300 főre fogyatkozott, kitörtek a várból és harc közben estek el.

 

Mint elmondta, a Zrínyiek - tehát nemcsak Zrínyi Miklós, hanem a család leszármazottai is - a magyar nemzeti tudat kitörölhetetlen részei és az a cél, hogy ennek a 21. századi magyarság is tudatában legyen. Noha ezzel kapcsolatban "komoly tudatrombolás" zajlott, mégis fontos tudni, hogy a történelmet végső soron a nagy egyéniségek és az igazi hősök alakítják - mutatott rá a miniszter.

hirdetés

 

Balog Zoltán szerint a szigetvári várvédők "példát mutattak abban, hogyan lehet és kell védeni gazdasági, kulturális, nemzeti és kulturális értékeinket és azt a közösséget, amelyhez tartozunk". Ez a védelem mindig időszerű, de a 21. század közepén itt, Európa közepén különösen - tette hozzá.

 

Érdemes felidézni Balog Zoltán szerint azt is, hogy a Zrínyi-napok Magyarország egyik legrégebben megrendezett emlékünnepsége: Kölcsey Ferenc 1826-ban vetette fel, hogy minden évben meg kellene emlékezni Szigetvár védőiről, és végül 1833 óta tesszük ezt.

 

Az idei Zrínyi-emlékév programjai február óta zajlanak országszerte, és Szigetvár mellett többek között Pécsen, Budapesten, Munkácson, Beregszászon is lesznek programok Zrínyi Miklós és a család más tagjai, például Zrínyi Ilona tiszteletére - számolt be a miniszter.

 

Mint kiemelte, a kormány a szigetvári várat nemzeti emlékhellyé nyilvánította, így az egykor Zrínyi Miklós által védett erődítmény a magyar nemzet legfontosabb emlékhelyei közé kerül. "A történelmen túlmutató" kezdeményezés, hogy Szigetváron a magyar, a horvát és a török posta közös bélyeget bocsát ki - jegyezte meg.

 

A miniszter beszámolója szerint az emlékév során Szigetváron kiállítás nyílik, Budapesten Gül Baba türbéjénél történelmi megemlékezést tartanak, de emlékmise is szerepel a programban.

 

A forrásokat megjelölő kormányhatározat az emlékév programjaira 478 millió, a külföldi programokra 22 millió, a szigetvári vár felújítására pedig 580 millió forintot hagyott jóvá - mondta el Balog Zoltán.

 

Forrás: MTI, a Zrínyi-emlékévről bővebben: www.szigetvar-zrinyi1566.hu

Kapcsolódó cikkek

A németországi Praktiker AG rövidesen kezdeményezni fogja a felszámolási kérelem megindítását, ez azonban nem érinti a barkácsáruházlánc magyarországi érdekeltségét, a cég továbbra is működteti áruházait Magyarországon - közölte a cég csütörtökön az MTI-vel.

Budapest, 2016. november 4. - Az IT Services Hungary (ITSH) Kft. három vidéki telephelyén, Szegeden, Debrecenben és Pécsen 4,6 milliárd forintos beruházással 360 új munkahelyet hoz létre - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Budapest, 2014. július 31. - Ma már egyre többen érzik szükségét annak, hogy egészségtudatosan éljenek. Az augusztus 9-én, a Lurdy Házban tartandó High Life Életmód- és Szépség Fesztivál őket, a testi-lelki egészségért tenni akarókat célozza meg.