Bakondi: sikeres a havazás során végzett munka

2014. január 26., vasárnap 11:45

holancot-szerelnek-mecsek-2014jan-400-1390733121.jpgSikeresnek nevezte a tájékoztatást, az állami szervezetek és önkéntesek eddigi munkáját az intenzív havazásban Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató szombaton Pécsett.

A tűzoltó altábornagy sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az állami meteorológiai szolgálat pontos előrejelzést adott a dél-dunántúli megyékben várható időjárásról, a hóesésben a szokásosnál sokkal kevesebben indultak útnak, a katasztrófavédelem okostelefonokra készült VÉSZ elnevezésű alkalmazását egy nap alatt 11 ezren töltötték le.

 

Bakondi György kitért arra, hogy a közútkezelő ezer emberrel és 800 munkagéppel dolgozott az utak járhatóságának biztosításán, ehhez 8 ezer tonna sót használt fel. Hozzátette, hogy a hivatásos katasztrófavédelem mintegy 1900 szakemberrel, 687 járművel állt készenlétben, ebből mintegy félezer ember 198 technika eszközzel 234 beavatkozáson vett részt. Megjegyezte: az érintett megyékben mintegy 3 ezer rendőr teljesített szolgálatot, a feladatellátást rajtuk kívül az önkéntes mentőszervezetek és karitatív szervezetek 200-200 tagja is segítette, a mentésekhez 100 polgári munkagépet vettek igénybe. Beszámolt arról, hogy egy ideig három Somogy megyei település, Csököly, Gige és Kiskorpád volt megközelíthetetlen közúton, de az utakat péntek estére sikerült megtisztítani.

hirdetés

 

A MÁV vonalain Somogyban és Zalában fakidőlések, továbbá elektromos vezetékek szakadása miatt előfordultak forgalmi zavarok, de senki sem maradt hosszabb ideig a veszteglő szerelvényeken. Bakondi György szólt arról, hogy egy vízvezetékre dőlt fa miatt Harkányban és Márfán rövid időre szünetelt a vízszolgáltatás, Pécsváradon pedig a tűzoltóknak egy szívbeteg embernek segítettek eljutni a tőle egy kilométerre várakozó mentőautóhoz.

 

Kossa György országos iparbiztonsági főfelügyelő azt mondta: az erőforrások összehangolásának és megfelelő használatának, valamint a szolgáltató cégekkel való együttműködésnek köszönhetően sikerült rövid idő alatt megoldani az időközben fellépő áram-, gáz-, és vízellátási, illetve a telekommunikációs gondokat. Mácsai Antal Baranya megyei katasztrófavédelmi igazgató elmondta, hogy a megyében a katasztrófavédőknek több mint félszáz esetben kellett beavatkozniuk, szombat hajnali három órára az utolsó elakadt kamiont is kiszabadították a hó fogságából.

 

* * *

 

A télies időjárás miatt szombaton 140 műszaki mentéshez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit az ország közútjain bekövetkezett balesetekhez – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője január 26-án, vasárnap.

 

Az OKF továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy figyeljék a katasztrófavédelem közleményeit. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek azt javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem "VÉSZ" alkalmazását (vesz.katasztrofavedelem.hu), és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook-oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is.

 

Vasárnapra a várható extrém hideg miatt adott ki figyelmeztetést négy megyére - Baranyára, Somogyra, Tolnára és Zalára - a meteorológiai szolgálat. Néhol még nappal is mínusz 7 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet.

 

Forrás: MTI/OMSZ, MTI Fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. augusztus 9. - Visszafogták következő egy évi pénzügyi várakozásaikat a hazai kkv-vezetők, jelenleg átlagosan 5,6%-os árbevétel és 3,6%-os eredménynövekedést valószínűsítenek - derül ki a K&H kkv bizalmi index adataiból. Ezzel nyoma veszett az év elején tapasztalt kiugróan optimista hangulatnak. Kivétel ez alól az ipari szektor, ahol jóval az átlag feletti eredményekkel számolnak a cégek.

A Zsolnay-kerámiák esetében rekordnak számító 19 millió forintos áron kelt el egy Apáti Abt Sándor tervezte nagyméretű szecessziós váza a Virág Judit Galéria vasárnapi budapesti árverésén. A mintegy száz év után előkerült, egy méter magas, eozinmázas váza 10 millió forintos kikiáltási árról indult. Kilenc ajánlat érkezett a tételre, végül a pécsi Zsolnay Múzeum szerezte meg a védett műtárgyat.

Budapest, 2014. december 8. - A mi iskolánk címmel indított kampányt tizenhárom oktatásügyben és ifjúságügyben dolgozó civil szervezet. Olyan tanárok, szülők és civil szervezetek történeteit mutatják be, akiknek sikerült megtörni a közöny falát, és valamilyen pozitív változást értek el együtt az iskola falain belül. Az akcióval arra szólítanak, hogy egymásra találjanak azok, akik egy-egy iskola életében változást szeretnének elérni.