Az üdülési jog értékesítésének veszélyei

2016. július 26., kedd 07:00

Budapest, 2016. július 26. - A meglévő üdülési jog eladásával, továbbértékesítésével kapcsolatos ügyekben a fogyasztókat ért kár a beadványok szerint jelentős, százezer forinttól több millió forintig is terjedhet - figyelmeztet a Budapesti Békéltető Testület (BBT) hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében.

Baranovszky György, a BBT elnöke az MTI érdeklődésére közölte: idén az év első fél évben az üdülőhasználati jogokkal összefüggő kérelmek száma nem emelkedett az előző évhez képest, azonban a kérelmek tárgya megváltozott.

 

A fogyasztók rendszerint az üdülőhasználati jog továbbértékesítéséért cserébe nagy összegeket fizetnek be, később viszont a fogyasztó nevén marad az üdülési jog, tehát fizetnie kell annak terheit, miközben a korábban befizetett pénzét sem látja viszont - összegezte.

hirdetés

 

Közölte: a testülethez tavaly 4377 fogyasztói kérelem érkezett be, az esetek 41 százaléka kereskedelmi üggyel, például szavatossági, garanciális problémákkal volt kapcsolatos, az üdülési joggal kapcsolatos beadványok száma nem haladta meg a hatvanat.

 

A panaszosok rendszerint csak később szembesülnek azzal, hogy a szóbeli ígéretek ellenére a vállalkozások írásban nem is a már meglévő üdülési jog értékesítésére, hanem csak hirdetési, például promóciós tevékenységre vállaltak kötelezettséget.

 

A testület ezért azt javasolja, hogy gondosan válasszák meg az üdülési jog eladásával megbízott céget, ne adjanak előre megbízási díjat vagy jutalékot. A megbízási díj csak később, a megbízás teljesítésekor jár a megbízottnak. A szóban kapott tájékoztatást pedig minden esetben vessék össze az írásbeli szerződés tartalmával, és ha ellentmondást tapasztalnak, ne írják alá a szerződést - írták.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2015. június 1. - A kommunikációs antropológia eredményeit felhasználva segíti a korszerűbb nyelvtanulást egy magyar start-up fejlesztése. A Metaphor átülteti a gyakorlatba a nyelvészeti szakterület kutatásait.

Budapest, 2014. július 28. - Másfélszeresére nőtt az érkező ügyek száma a bíróságokon 2011 és 2013 között, a hatékonyságot mégis szinte minden területen sikerült javítani - mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az MTI érdeklődésére annak kapcsán, hogy a napokban egyhangúlag elfogadta 2013-as beszámolóját az Országos Bírói Tanács. Pécsen nemrég született egy igencsak terjedelmes bírósági határozat - derült ki az OBH-elnök szavaiból.

Budapest, 2015. október 8. - Július 1-től igényelhető a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK). A lakásépítési támogatásról szóló 256/2011. (XII. 6.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdés db) pontja és 11. § (1) bekezdés n) pontja értelmében a kedvezmény - egyéb feltételek fennállása mellett - akkor igényelhető, ha az igénylő köztartozásmentes adózónak minősül.