Kitörési pont lehet az informatika

2014. március 22., szombat 13:30

Budapest, 2014. március 22. - A magas egy főre jutó hozzáadott értéket termelő ágazatok, közöttük az infokommunikáció tudatos fejlesztése olyan kitörési lehetőséget jelenthet, ami a térség legfejlettebb digitális gazdaságává teheti Magyarországot - derül ki az informatikai szövetség tanulmányából, amelyet sajtótájékoztatón mutattak be tegnap.

A hazai infokommunikációs ágazat (IKT) kiemelkedő teljesítményét mutatja, hogy még a válság éveiben is növekedni tudott, mégpedig 4,5 százalékkal. Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ), a hazai infokommunikációs (IKT) iparág érdekképviseleti szervezetének tanulmányából kiderül: az IKT a magyar gazdaság egyik motorjaként a GDP 12 százalékát termeli ki, ráadásul ez - ellentétben más ágazatokkal - szinte teljes egészében, 90 százalékban hazai hozzáadott értékből áll.

hirdetés

 

Az IKT ágazat 2012-ben 235 milliárd forintnyi, az előző évinél 17 százalékkal magasabb exportbevételre tett szert szoftverek és szolgáltatások után. Az IVSZ 59 olyan informatikai cégről tud, amelynek az exportja 2012-ben meghaladta a 100 millió forintot.

 

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke rámutatott: az ágazatban a hozzáadottérték-termelés aránya 90 százalékos, az egy főre jutó nemzeti jövedelemtermelés pedig átlagosan 12 millió forint. Ha tehát a 2012-es 80 milliárd eurós magyar exportot vesszük alapul, melynek átlagosan 20 százaléka volt a hozzáadott érték, akkor az IKT ágazat 4,5 százalékos exportrészesedését öt év alatt duplájára növelve két új Audi gyár hozzáadott értékét állíthatnánk elő.

 

Ha pedig be tudnánk tölteni azt a 10 ezer hiányzó munkahelyet, amit az IKT ágazatban 2013-ban regisztráltak, az 120 milliárd forinttal növelné a bruttó hazai terméket. 15 ezer új informatikai munkahely létrehozása pedig már évi egy százalékos GDP-növekedést eredményezne.

 

A jelenlegi oktatási struktúrában azonban a hiányzó munkahelyek betöltésére nem sok remény van. A KSH adatai szerint 105 ezren dolgoznak az ágazatban, az IVSZ szerint viszont 150 ezren. Az oktatási rendszerből évente mintegy 2-2,5 ezren jönnek ki, ami legfeljebb a nyugdíjba menők pótlására elegendő.

 

Az IVSZ az informatikai oktatás standardizálását és megerősítését javasolja Magyarországon. Az informatikai képzés színvonala fontos makrogazdasági tényezővé vált. A szövetség üdvözli, hogy a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében az ágazat vállalatai 2014-ben egymilliárd forint extra forráshoz juthatnak külpiaci megjelenésük támogatására.

 

Forrás: MTI.hu

Kapcsolódó cikkek

educatio-kiallitas400-1450281007.jpgBudapest, 2015. december 17. - A hazai oktatási piac legnagyobb fóruma immáron 16. alkalommal segíti a felvételizőket, hogy megtalálhassák a leginkább hozzájuk passzoló képzést. Ennek érdekében három napon át, 2016. január 21. és 23. között több, mint száz oktatási intézmény mutatja be kínálatát a SYMA Rendezvényközpontban.

tuzijatek400-1439718489.jpgBudapest, 2015. augusztus 18. - Szilveszter után az államalapítás ünnepén lövik fel a magyarok a legtöbb tűzijátékot, de mivel 2011 óta magánterületen legálisan lehet használni a pirotechnikai termékeket, ezek egyre népszerűbbek családi ünnepek, születésnapok attrakciójaként is. Némi odafigyeléssel pedig az ünnepi fényjáték teljesen biztonságos.

Budapest, 2016. november 4. - Az IT Services Hungary (ITSH) Kft. három vidéki telephelyén, Szegeden, Debrecenben és Pécsen 4,6 milliárd forintos beruházással 360 új munkahelyet hoz létre - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.