Az elmúlt két hónapban nőttek a dohánytermékek utáni adóbevételek

2013. november 6., szerda 19:08

letoltes-1383761351.jpg

A dohánytermékek után szeptemberben az év legmagasabb jövedéki adóbevétele (36,2 milliárd forint) gyarapította a költségvetést, míg az októberi bevétel 28,8 milliárd forintot tett ki. A két hónap adatai összesen 5 milliárd forinttal, 8,2 százalékkal haladják meg az elmúlt év azonos időszaki adatait - mondta Pankucsi Zoltán, a nemzetgazdasági tárca adóügyi helyettes államtitkára szerdán az MTI-nek.

A helyettes államtitkár szerint a dohánytermékekből befolyt adóbevételek megfeleltek a tárca várakozásainak.
A szakember megjegyezte ugyanakkor, hogy a dohánytermékek utáni adóbefizetések alapját nem a fogyasztás, illetve a kiskereskedelmi értékesítés, hanem az átvett adójegyek képezik, amelynek adott havi alakulását alapvetően a dohánygyártók és -importőrök készletezési és árképzési politikája határozza meg.

hirdetés


Ez hónapról hónapra változhat, főleg piaci szerkezetváltozás vagy dohánytermékeket érintő szabályozásváltozás, illetve arra vonatkozó várakozás kapcsán - tette hozzá.


Kiemelte: a trafikrendszerre való átállás alapjaiban átalakította a piac szerkezetét, a készletek és az árak még nem álltak be egyensúlyi szintre. Mivel a dohánypiacot néhány nagy adóalany határozza meg, így az adott havi bevételek alakulását egy-egy adóalany egyedi döntése is nagymértékben befolyásolja.


Egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy ezért az egyes hónapok adatainak összehasonlításából - a kiugró átmeneti hatások miatt - messzemenő következtetéseket nem indokolt levonni.

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2013. szeptember 1. - Az augusztusi fizetéssel, vagyis szeptember elején kaphatják meg az egészségügyben dolgozók a számukra korábban megígért és törvényben elfogadott béremelést - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért (Emmi) Felelős Államtitkársága vasárnap az MTI-vel.

Budapest, 2015. november 23. - Diszkréten keres állást a magyar, 96 százalékuk csak akkor szól főnökének, ha már konkrét ajánlata van vagy le is szerződött új munkaadójával - derült ki a Jobinfo.hu állásszemléző oldal kutatásából. Persze az addig vezető út rögös, sok a diszkriminatív kérdés, melynek elszenvedői leginkább a kisgyermekes anyukák és a szülő korban lévő hölgyek. Utóbbiak több ízben számoltak be arról, hogy írásban akarták őket arra kötelezni, hogy 3-5 évig ne vállaljanak babát.

Budapest, 2016. augusztus 12. - A tanszerek beszerzése a családok többségében az édesanyák feladata, akik ilyenkor átlagosan 10-20 ezer forintot költenek. A REGIO Játék felmérése szerint amennyiben iskolatáskát is kell vásárolni, ez az összeg 5-15 ezer forinttal is gyarapodhat.