Átláthatóbbak lesznek az 1%-os felajánlások

2015. január 15., csütörtök 06:00

Budapest, 2015. január 15. - Az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének (ASZÖT) javaslata alapján idén minden SZJA 1%-ot felajánló magánszemély rendelkezhet úgy, hogy nevét és postai illetve elektronikus levelezési címét a kedvezményezettel közöljék. A törvényváltozás óriási lehetőséget teremt a civil szervezeteknek, mivel így megnyílik számukra a lehetőség, hogy az adományozók közvetlen és pontos tájékoztatásával növeljék az átláthatóságot és bizalmat.

Magyarország 1996-ban az ún. 1%-os törvénnyel egy új adományozási formát indított el a térségben. Ez a „hungaricum” azóta nemzetközi karriert futott be, és a közép-kelet európai országok közül többen is átvették a magyar példát. A modell hiányossága volt azonban eddig, hogy az adófizetők nem tudták pontosan, mire, hogyan költődik el az 1%-os felajánlásokból keletkező bevétel, az átláthatóságra törekvő civil szervezetnek pedig a kötelező anonimitás miatt nem volt lehetőségük arra, hogy az adományozók felé célzottan információt szolgáltassanak ezzel kapcsolatosan.

 

Az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testület ennek érdekében a civil szervezetekkel kapcsolatos törvényekhez kapcsolódóan módosító javaslatot nyújtott be. A Parlament elfogadta a javaslatot, így az adózók a jövőben elérhetőségük átadásáról önmagunk dönthetnek, az adóbevallás megfelelő rovatában történő megjelöléssel. Természetesen azon adózók számára, akik nem kívánnak élni ezzel a lehetőséggel, a teljes anonimitás továbbra is biztosított marad.

hirdetés

 

A változtatás óriási lehetőséget teremt a kedvezményezett szervezetek számára, hogy közvetlenül felvegyék a kapcsolatot támogatóikkal, ezáltal növelhető az átláthatóság, egyben a civil szervezetek működésébe vetett bizalom. Az adományok etikus felhasználása, az átláthatóság és bizalom növekedése elkerülhetővé teszi a közelmúltban a sajtóban is megjelent visszaéléseket, illetve azokat a károkat, melyeket az említett esetek a civil szektor kevesebb nyilvánosságot kapó, ámde megbízhatóan működő nagy többségének okoznak.

 

Az ASZÖT képviselői felhívják minden 1%-ot gyűjtő szervezet és felajánló figyelmét, hogy az idei évtől a rendelkező nyilatkozat formátuma is megváltozik, az új nyilatkozat tartalmazza az adózó postai illetve elektronikus levelezési címét, valamint az ezek kiadásához megadható hozzájárulásra vonatkozó nyilatkozatot is.

 

A testület üdvözli azt a már régóta javasolt és várt módosítást is, mely szerint a kedvezményezett szervezeteknek előzetesen kell igazolnia a kedvezményezetté válás feltételeit, mely alapján az adóhatóság minden év január 1-jén a honlapján teszi közzé az adott rendelkező évben felajánlásra jogosult kedvezményezettek listáját. E módosítás által elkerülhető, hogy egyes felajánlások esetleg „kárba vesznek”, ha a támogatandó szervezetről csak utólag derül ki, hogy nem felelt meg az előírt feltételeknek.

 

Hazai civil szervezetek külföldi minták alapján hozták létre az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületét 2012-ben, és megalkották saját Etikai Kódexüket is. Az Etikai Kódex fő sarokpontjai a hitelesség, törvényesség, átláthatóság és nyilvánosság. Céljuk, hogy az adományozó valós képet kapjon a szervezetek adománygyűjtéssel kapcsolatos tevékenységéről.

 

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség, bővebben az ASZÖT-ről: www.atlathatosag.eu

Kapcsolódó cikkek

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara (PTE ÁOK) hosszú és mindenre kiterjedő akkreditációs eljárást követően egyetemi oktatókórházi címet adományozott a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórháznak. 2014. május 20-án rendkívüli főorvosi értekezlet keretén belül  került sor az együttműködési megállapodás aláírására, valamint az oktatókórházi táblaavató ünnepségre Dr. Miseta Attila dékán és Dr. Ertl Tibor általános dékánhelyettes részvételével. Ezáltal az intézmény egy kiterjedt oktatókórházi rendszer aktív tagjává vált.

laptop400-1474746864.jpg

Budapest, 2016. szeptember 26. - Az internet egyre nagyobb hatással van az építőiparra is. Az építőanyag-kereskedők 61, a kőműves és burkoló szakemberek 45 százaléka a saját bőrén érzi, hogy online tájékozódnak a lakossági építtetők, főleg a „CSOK-os” megrendelők. Képeket mutatnak, szakmai kérdéseket tesznek fel, néha tudálékosak és sokan használják ki, hogy online lehet olcsóbbat találni.

Budapest, 2016. december 4. - December 11-ig pályázhatnak fenntarthatósági és energiahatékonysági projektjeikkel a vállalkozások és az önkormányzatok, valamint a fiatalokat is bevonó programjaikkal civil-, oktatási- és diákszervezetek az energiavilág kiemelt díjára, az Energy Globe Magyarországi díjra.