Állatkertek éjszakája látványos programokkal

2015. augusztus 21., péntek 07:05

elefantok-bp-zoo400-1440074064.jpgBudapest-Pécs, 2015. augusztus 21. - Látványetetésekkel, fókashow-val, bátorságpróbákkal, "nem szeretem állatokkal" való ismerkedéssel és számos speciális, éjszakai programmal várják a látogatókat augusztus 28-án, az Állatkertek éjszakáján.

Negyedik alkalommal rendezik meg augusztus végén az éjszakai programot, amelyhez ezúttal tizenkét magyarországi helyszín kapcsolódott. A budakeszi, debreceni, győri, jászberényi, kecskeméti, miskolci, pécsi, poroszlói, szegedi és a veszprémi mellett két budapesti bemutatóhely nyitja meg kapuit a látogatók előtt - mondta el Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője a program budapesti sajtótájékoztatóján.

 

A Budakeszi Vadasparkban óránként indulnak 45 perces vezetések, amelyek keretében szakvezetők nyújtanak bepillantást az éjszakai vadaspark életébe. A bejárattal szemben interaktív játszópult is működik majd, amely az állatok éjszakai érzékelését segít megismerni, fénycsapdázással pedig az éjszakai rovarok életében nyerhetnek betekintést az érdeklődők.

 

A Fővárosi Állat- és Növénykertben lesz esti elefánttréning, fókabemutató, de számos látványetetésen is részt lehet venni. Az orrszarvú-, a zsiráfetetés a közönség bevonásával zajlik majd, a piráják, a murénák és az óriás arapaimák etetését pedig meg lehet majd tekinteni. Mindezeken felül lesz vombatles, az éjszakai pillangókat bemutató program, óriáskígyó simogatás, látványetetés a tapíroknál, az óriásvidráknál és a sörényes hangyászoknál is. A Mérgesházban kígyókezelési, etetési, illetve eszközbemutatót tartanak a mérgeskígyókkal foglalkozó szakemberek, a Varázshegyben pedig térhatású vetítés, időgép szimulátor és rovarbemutató is lesz.

hirdetés

 

A Holnemvolt Park játékai is működni fognak éjszaka, köztük a hullámvasút is. A programot a lángidomárok tűzzsonglőr bemutatója, illetve buborékvarázs, valamint több helyszínen fényfestés teszi teljessé.

 

A Tropicariumban éjszakai bátorságpróbát tartanak, ahol a "nem szeretem" állatokkal, kígyókkal, bogarakkal lehet közelebbről megismerkedni. A legbátrabb versenyző egy ketreces merülést nyer a cápák medencéjébe. Lesz éjszakai szűrőház-látogatás, a cápák "árnyékában" lévő rendezvényteremben pedig a Tropicariumban eddig nem látott egzotikus állatok bemutatója zajlik majd.

 

A debreceni Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertjében a hagyományos éjszakai programok mellett ebben az évben újdonságokkal is készülnek: lesz színházi előadás, állatbemutatók, lovasforgó, éjjeli kisvasút, dodzsem szafari, kézművesek és vidámparki meglepetésjátékok is.

 

A győri állatkert az éjszakai dzsungel hangulatát jeleníti meg, így a TapiZOO asztalnál különböző állatoktól származó tárgyakat érinthetnek meg az érdeklődők, a KígyóZOO keretein belül pedig kígyó, szakállas agáma, görög teknős, madagaszkári bütykös csótányt lehet kézbe venni.

 

A Kecskeméti Vadaskert fáklyával megvilágított kifutókkal várja a látogatókat, a szakvezetéssel kísért esti látványetetés során pedig számos kis- és nagyragadozó faj, továbbá majomfélék etetését mutatják be. A színpadon kis esti koncert lesz, amelyben állatokról szóló dalokkal, majd esti mesével várják a gyerekeket, a programot pedig zenés filmkockák vetítése zárja, amely a vadaskert életébe nyújt betekintést.

 

Miskolcon és Pécsen is lehet majd kígyót, békát, rovarokat simogatni, éjjeli medve- és mosómedve-etetésen részt venni.

 

Pécsen, a Zsolnay Kulturális Negyedben az állatsimogató mellett a programokhoz állatos témával kapcsolódó Varázsóra előadás is lesz, a Planetáriumban pedig az Állatok az égbolton című műsor várja a látogatókat. Az Akvárium–Terrárium és a Zsolnay Kulturális Negyed között 30 percenként kisvonat közlekedik majd. Az augusztus 28-i esemény lesz a pécsi Akvárium-Terrárium utolsó nagyszabású éjszakai programja, hisz hamarosan a Mecsekbe, a felújított állatkertbe költöznek a hüllők, halak és kétéltűek. A pécsi program plakátjáért kattintson ide.

 

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumban Magyarország vízi és vízparti élővilága mellett ezen az éjszakán rendhagyó módon olyan egzotikus állatok, mint a fehér szalamandra is közelről megtekinthető lesz. Szerveznek továbbá éjszakai Holdfény-túrát is, gyakorlott búvárok előzetes regisztrációt követően pedig korlátozott létszámban óriás tokokkal, a vizákkal merülhetnek Európa legnagyobb édesvízi akváriumában. Jó idő esetén zenés diavetítés is lesz az Ökocentrum kilátótornyára.

 

Szegeden már napközben elkezdődnek a programok: a zsiráfház megtekintésére, egyben a zsiráfok etetésére invitálják a látogatókat, de bemutatják a Vadaspark legifjabb lakóját, a borjúfóka kölyköt is, emellett a látogatók gondozói készségüket is próbára tehetik játékos feladatokon keresztül.

 

A legtöbb helyen a programok este 7-től éjfélig tartanak majd. A fővárosi helyszínekre lehetőség lesz kombinált belépőjegyet váltani, a pécsi látogatók pedig automatikusan egy jegy ellenében az Akvárium-Terráriumba és a Zsolnay Kulturális Negyedben megtartandó programokra is ellátogathatnak.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Kovács Attila

Kapcsolódó cikkek

onk-2015-400-1475925420.jpg

Budapest, 2016. október 9. - Kettőről háromra jutni, vagy ötről hatra - az egyik legnagyobb kihívás a hazai vállalkozások előtt. A sikeres üzleti gyakorlatok eltanulása üzletmentő, a jó példa ragadós lehet. Ehhez nyújt profi keretet immár nyolcadik alkalommal Magyarország legnagyobb üzleti kapcsolatépítő találkozója.

maestro-tommy-tycho-377551-12814-1365270260.jpg

Nyolcvannégy esztendős korában meghalt az ausztrálként világhírűvé váló, de magyar születésű Tommy Tycho.

hoeltakaritas-magyar-kozut400-1419674309.jpgBudapest, 2014. december 27. - A Katasztrófavédelem és az Országos Meteorológiai Szolgálat információi alapján a következő napokban erős lehűlés várható, hideg, szeles idő lesz több helyen havazással.