Akiknek nem buli a szilveszter

2014. december 29., hétfő 06:05

Szeged, 2014. december 29. - Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Egy magából kifordult házi kedvenc félelmében akár támadhat, haraphat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik, elkóborol. Sok kóborló kutya, macska soha többé nem kerül haza. Egy kis odafigyeléssel megelőzhetők a petárdázás miatt kialakuló kellemetlen helyzetek - hívja fel a figyelmet az Orpheus Állatvédő Egyesület.

A petárdadurrogások miatt elkóborolt állatok közül sok soha többé nem kerül vissza gazdájához. Legtöbbjük az utcán kóborolva éhen vagy szomjan hal, autók gázolják el őket, de nem ritka, hogy az erdőkben vadászok lövik a szerencsétleneket. Az Orpheus Állatvédő Egyesület arra kéri a háziállatok tartóit, hogy az év utolsó ’durrogós’ napjaiban kedvenceikre fokozottabban ügyeljenek.

 

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa elmondta: a petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni. A kóborrá váló állatok néhány óra alatt 5-10 kilométert - akár több településnyi távolságot - is képesek megtenni. Van, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő. A korábban ember által táplált állatok a hidegben legtöbbször pusztulásra vannak ítélve.

hirdetés

 

Praktikus tanácsok háziállat-tulajdonosoknak

  • A kutyában lévő kötelező mikrochip legyen állatorvos által a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva. Így ha a kutyát valaki megtalálja, a gazda adatai gyorsabban kideríthetők. Kutyáinkra, macskáinkra emellett érdemes bilétás nyakörvet kötni, melyen cím, telefonszám, név is szerepeljen.
  • A bajok megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal, pórázon sétáltassa négylábú barátját.
  • Otthon biztosítsunk kedvencünknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet: belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerítéses udvart.
  • Félősebb kedvencek számára állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is gondoskodhatunk az intenzívebb néhány órára.
  • Ha megtörtént a baj, érdemes a www.animalpolice.hu oldalon a közelben működő állatvédő szervezetekről informálódni. Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatvédelmi központja fokozottan figyel az elkóborolt állatokra. A www.ebangyal.hu oldalon rákereshetünk az elveszett / megtalált állatokra.

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Kapcsolódó cikkek

udules400-1437846474.jpgBudapest, 2015. július 26. - Az üdülési jog jelentését és jellemzőit a fogyasztók széles köre megismerte, azonban az értékesítéskor elhangzó megtévesztő tájékoztatások több problémát is okoznak.

gen-munka400-1418188208.jpgBudapest, 2014. december 10. - Egy friss, nagymintás hazai kutatás kimutatta, hogy az eltérő generációkba tartozó munkatársak nehezebben találják meg egymással a hangot, mint saját kortársaikkal. A generációs különbségek kihatnak a munkahelyi együttműködés hatékonyságára is - ezek a legfontosabb megállapításai a Coaching Team által elvégzett felmérésnek.

2013. június 3., hétfő - Az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a következő napokban várható árvízhelyzetben számítani kell - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő hétfői sajtótájékoztatóján a Parlamentben.